Finska mästarinnan vann World Tour i Vårgårda

VÅRGÅRDA – Det blev en kungspurt mellan 40-talet cyklister som avgjorde landsvägsloppet Crescent Vårgårda – UCI Women´s WorldTour. Det drygt 15 mil långa loppet vanns av den finska mästarinnan Lotta Lepistö (Cervelo-Bigla).

Det blev en tämligen stor grupp som kom att utgöra dagens tidiga utbrytning på linjeloppet i Vårgårda. Elva cyklister, däribland den unga svenska Alexandra Nessmar, ingock i gruppen. Alexandra tävlade i den blågula svenska landslagsdräkten idag. Klugan var inte villig att släppa den stora gruppen med flera starka cyklister så långt framför sig. Avståndet höll sig länge runt knappa två minuter.

Bansträckningen utgjordes av fyra inledande varv om elva kilometer vardera i, och strax utanför Vårgårda, inklusive Hägrungabacken med sin entusiastiska hejjaklack. Därefter gav sig tjejerna ut på ett 53 km långt varv som inkluderade fyra lnga sektioner av grusväg. Loppet avslutades sedan med yterligare fem lokala varv om 11 km i Vårgårda. Totalt tillryggalade fältet 152 km.

Det var i slutet på det stora varvet som tävlingen verkligen satte fart. En stor del av avståndet till täten hämtades iin, samtidigt som tätklungan delades i två delar. På de avslutande varven bildades en förstaklunga med 44 cyklister som höll ihop fram till upploppet på Kungsgatan i den klassiska cykelstaden.

I spurten var det finska Lotta Lepistö från Björneborg vid östersjökusten som var snabbast av alla. Hon korsade mållinjen jublandes med armarna i skyn före den regerande europamästarinnan Marianne Vos (WM3).

Bästa svenska blev Emilia Fahlin (Wiggle-High5) som fanns med i förstaklungan tillsammans med Hanna Nilsson (BTC Ljubljana). Den regerande svenska mästarinnan Sara Penton (Veloconcept) fanns i en jagande grupp bakom.

PRESSMEDDELANDE:
– Men jag hann börja tänka lite på hur det gick i fjol. Det blev nästan lite småpanik. Här är jag igen, liksom. Men jag hade lite för dålig position och var inte helt vass på slutet, säger Emilia Fahlin till vargardacycling.se. Åttondeplaceringen var Örebrocyklistens bästa World Tour-resultat för säsongen. Sjukdom och skador har spökat under delar av året.
– Så topp tio är helt okej ändå även om man gärna vill mer. Men formen blir allt bättre och det är ju några tävlingar kvar, säger Emilia Fahlin.

Den stora publiken runt banan och hundratusentals tv-tittare fick se ett offensivt och attackvänligt fält – där svenska landslagsåkaren Alexandra Nessmar länge fanns med i täten – till slut krympa till 20-talet åkare som skulle göra upp efter 141 kilometers tuff körning.

– Det var väldigt mycket mjölksyra när vi kom in på upploppet. Det blev ingen jättesnabb spurt men jag försökte bara ”pusha” så hårt det gick. Femtio meter före mål kände jag att det skulle gå vägen, säger Lotta Lepistö som nu tog sin tredje World Tour-seger för säsongen.

Övriga svenska placeringar:
27 Hanna Nilsson
48 Sara Olsson
50 Sara Penton
62 Alexandra Nessmar
73 Julia Karlsson
76 Ida Erngren
105 Sara Mustonen

Världstouren drar nu direkt vidare till Norge för etapploppet Ladies Tour of Norway.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *