Tobias Ludvigsson historisk efter elva(!) fullföljda grand tours

Det är en dröm för många hårt satsande unga cyklister att få köra ett tre veckor långt etapplopp – en grand tour. En exklusiv skara av tre tävlingar har den statusen. Få svenskar, enbart 30 stycken, har någonsin startat i en grand tour. Tobias Ludvigsson har just avslutat sitt 11:e fullföljda treveckorslopp. Han är med det historisk som svensk. Totalt har det blivit 242(!) fullföljda etapper på de 12 gånger han givit sig ut på Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a Espana.

Efter 23 dagar, 21 etapper, 3,417 km, 88,25 timmar och ett otal höjdmeter så gick Tobias Ludvigsson (Groupama-FDJ) i mål på sin 12:e Grand Tour. Spanien Runt avslutades med ett tempolopp i pilgrimsstaden Santiago de Compostella. Segrare blev slovenen Primož Roglič (Jumbo-Visma) och Ludvigsson hamnade på en sammanlagd 99e plats efter tre hårda veckor i lagets tjänst.

Tobias är inne på sin trettonde säsong som proffscyklist. Han började sin bana i det svenska continentalteamet Team CykelCity.se under ledning av Aike Visbeek. Han och Aike följdes sedan åt i ProContiental teamet Skil-Shimano, nuvarande Team DSM. Efter drygt fem år i teamet och ett avancemang till WorldTour-status så bytte han arbetsgivare till det franska laget Team FDJ.

Magnus Bäckstedt är den svensk som startat flest grand tours. Han har varit med 13 gånger och fullföljt tävlingarna sex gånger. Han är dessutom ensam som svensk om att ha vunnit en etapp i Tour de France. Det blev totalt 206 fullföljda etapper under Magnus karriär.

Tobias är den svensk som slutfört flest treveckorslopp. Hela 11 stycken kan han notera på sitt palmares efter dagens målgång. 11 fullföljda lopp på 12 starter är imponerande. Totalt har han fullföljt 242(!!) etapper på Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a Espana. Bästa etappresultatet kom på den 19:e etappen 2016, ett 37 km långt tempolopp där Tobias blev trea.

Chapeau – hatten av för Tobias Ludvigsson från Småländska Huskvarna. Han är ett stycke svensk cykelhistoria som fortfarande befinner sig i skrivandets stund.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.