Svenska truppen klar för 100-års jubilerande landsvägs VM

Det är nu 100 år sedan det första VM’et på landsväg avgjordes. Då var det Köpenhamn i vårt västra grannland som stod värd för tävlingarna. Jubileumsmästerskapen kommer att hållas i cykelsportens främsta region – Flandern i Belgien. Sverige skickar en trupp med deltagare i junior- U23- och elittävlingarna både på herr – och damsidan.

På lördag invigs det hundraårsjubilerande mästerskapet. Tävlingarna har hållts årligen sedan 1921, med undantag för åren 1939-1945 då Andra Världskriget pågick. Det är nionde gången som Belgien står som värd för mästerskapen. Förra gången det begav sig så vann Susanne Ljungskog ett guld på linjeloppet som då hölls på motorbanan i Zolder.

Årets tävlingar inleds på söndag med tempolopp i Knokke-Heist i Västflandern, vackert och blåsigt intill Engelska Kanalen. Målgången är inne i staden Brugge. Det är en pannkaksplatt tävling med flre ganska tekniska passager och sannolikt starka vindar. Favorittippad med koppling till Sverige är Zoe Bäckstedt som har stora chanser att ta hem segern i damjuniorklassen på tisdag.

Evenemanget flyttar sedan till Leuven. En stad som inte bara är känd för att husera cykeltävlingar på hög nivå, utan även för det ljusa ölet Stella Artios. De klasser som kör kortare sträckor har start och målgång i Leuven som ligger i regionen Brabant. Staden är belägen strax öster om Bryssel i ett område som för regionen är förhållandevis kuperad. Herrelitens 268 km långa tävling avverkar 2.562 höjdmeter. U23- och elitklasserna har start i Antwerpen, vilket betyder att mästerskapen hålls i tre av Flanderns fem olika provinser.

19 Sep: Herrar Tempolopp
20 Sep: Herrar U23, Damer Tempolopp
21 Sep: Juniorer dam och herr, Tempolopp
22 Sep: Mix-Lagtempo (3 herrar och 3 damer i varje lag)
24 Sep: Herrar junior och U23, linjelopp
25 Sep: Damer elit och junior, linjelopp
26 Sep: Herrar elit linjelopp

De som representerar Sverige vid VM 2021 är:
Dam Elit

 • Julia Borgström, Höllviken CK, Linje
 • Caroline Andersson, Halmstad CK, Linje
 • Wilma Olausson, CK Master, Linje + Tempo
 • Hanna Nilsson, Åhus CK, Linje
 • Sara Penton, DROPS / Stockholm Cykelklubb, Linje
 • Nathalie Eklund, Echelon Urban Tribes Cykelklubb, Linje + Tempo

Dam Junior

 • Karin Söderqvist, Motala AIF, Linje +Tempo
 • Felicia Bengtsson, CK Bure, Linje

Herr U23

 • Jacob Eriksson, Gånghester CK, Linje
 • Erik Bergström-Frisk, Södertälje CK, Linje
 • Hugo Forssell, Motala AIF, Linje
 • Linus Kvist, Team IBT – BH Carl Ras/ Friluftsklubben Trampen, Linje

Herr Elit

 • Lucas Eriksson, Gånghester CK, Linje
 • Tobias Ludvigsson, Equipe Groupama Fdj / Idrottsklubben Hakarpspojkarna, Linje

Herr Junior

 • Eric Pedersen, CK Bure, Linje
 • Isak Magnusson, Skövde CK, Linje
 • David Larsson, FlandersColor Galloo Team / Staffanstorp Cykelklubb, Linje
 • Hugo Lennartsson, Mariestadscyklisterna, Linje

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.