Borgström och Nilsson imponerade i Trophée des Grimpeuses – Klättrartrofféen

Det två dagar långa etapploppet Trophée des Grimpeuses Vresse-sur-Semois (UCI 2.2) – Klättrartrofféen – har avgjorts under fredagen och lördagen i sydöstra Belgien, i de kuperade delarna av Vallonien, nära den franska gränsen. Två svenskor imponerade på den sista etappen och avancerade stort sammanlagt. Julia Borgström (NXTG) körde in som tia på den tuffa avslutningsetappen. Hanna Nilsson (Lotto Soudal) var precis bakom på en elfteplats.

Belgien kokar av cykelintresse just nu. Idag invigdes landsvägs VM. I övrigt har inte bara denna internationella tävling för damer avgjorts. Primus Klassic har körts för herreliten. Liége-Bastogne-Liége U23 har avgjorts där tyvärr Edvin Lovidius (Leopard) fick kliva av. På det stora internationella junioretapploppet Keizer des Juniores har vi under dagen kunnat följa Hugo Lennartssons framfart på två etapper, ett tempolopp och ett linjelopp. Han blev 27a på båda etapperna och ligger 29a inför morgondagens avslutande etapp.

Fem svenskor fanns till start på den första etappen där 2.128 höjdmeter avverkades på 13 mil. Nathalie Eklund (GT Krush Tunap) fanns med i huvudfältet tillsammans med Nilsson och Borgström. Nathalie Säfsten (Bingoal-WB) hamnade i en duo som jagade i lite i ingenmansland mellan ett par större klungor.

Wilma Olausson (Team DSM) hade oturen att vurpa illa. Hon bröt nyckelbenet och kommer därför att missa VM-tävlingarna den här veckan. Wilma som nyligen körde in som femma på U23’ornas EM-tempo har visat mycket god form och hyste stora förhoppningar inför VM.

Avslutningsetappen var lite kortare, men lika instensiv med drygt 1.850 höjdmeter att avverka på tio mil. En tätgrupp om fyra cyklister kom att göra upp om segern. Knappt två minuter bakom fanns en mindre klunga där både Nilsson och Borgström fanns med. Julia lyckades att nkippa den sista topp-10-placeringen genom en stark avsluting. Hanna körde in som elva.

Båda svenskorna klättrade ordentligt i den sammanlagda listan och slutade 14:e respektive 16:e. Övriga svenskor slutförde inte den tuffa avslutningsetappen.

SLUTRESULTAT:
1  MACKAIJ Floortje Team DSM 06:35:05
2  WILES Tayler Trek-Segafredo Women 00:10
3  HARRIS Ella Canyon SRAM Racing 00:31
14  BORGSTRÖM Julia NXTG Racing 02:53
16  NILSSON Hanna Lotto Soudal Ladies ,,

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.