100 år sedan historisk svensk VM-seger

När cykel-VM på söndag inleds i Belgien är det exakt 100 år sedan Gunnar Sköld skrev svensk idrottshistoria.Västeråscyklisten vann 1921 historiens första VM-lopp för amatörer – kanske mycket tack vare en ilsket attackerande hund som fick svensken att höja tempot ytterligare. – Det var nog hundens förtjänst att jag vann. Jag har aldrig varit så rädd under hela mitt liv, förklarade Gunnar Sköld efter den historiska segern, enligt SOK:s Olympiabok.

VM-guldet i Köpenhamn var en sensation. Dels hade Gunnar Sköld egentligen slutat tävla och blivit övertalad till comeback bara året innan. Dessutom hade han knappast fått starta om inte OS-mästaren från 1920, Harry Stenqvist, skadat sig strax innan VM.Med guldmedaljen om halsen färdades den överraskande VM-segraren på taket på en taxibil genom Köpenhamns gator till tidningens Berlingske Tidendes redaktion där den aktade skådespelerskan Karin Molander väntade med en segerkyss.

Väl hemma i Västerås fortsatte hyllningarna med att den nyblivne världsmästaren bars i gullstol från järnvägsstationen genom Vasaparken.

– Hans VM-guld betydde självklart mycket för cykelsporten i Västerås, säger Maria Engelfeldt, ordförande i Västerås CK, till vargardacycling.se.

– På den tiden var Västerås CK en utpräglat elitsatsande klubb. Men på senare tid har MTB-verksamheten vuxit stort och vi har också en stor bredd där motionscykling ökat mycket. Nu jobbar vi på nytt med att få igång en mer omfattande tävlingsverksamhet.

Västerås CK bildades bara fem år innan Gunnar Sköld tog sitt VM-guld och hans seger uppmärksammades också i samband med klubbens 100-årsfirande 2016.

Efter en sejour i Uppsala där Gunnar Sköld ett tag fungerade som både kassör och vice ordförande i Uppsala CK återvände världsmästaren till Västerås där han öppnade en sportaffär,Gunnar Sköld avled 1971, 76 år gammal.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.