Seger i Finland, VM-biljett och säsongens hårdast lopp

SKARA – PRESSMEDDELANDE:
Det svenska Continentalteamet Bliz-Merida Pro Cycling fortsätter att skörda framgångar. Senast i söndags kunde ytterligare en seger läggas till meritlistan då Yannick Janssen vann Tour of Helsinki i den finska huvudstaden. Matti Manninen, som nyligen fick besked om att han är klar för VM, var tvåa på samma tävling. Nu laddar cyklisterna om inför den största utmaningen för året – femdagarsloppet Tour des Fjords i Norge med start på Onsdag. På hemmaplan avlutas den svenska landsvägscupen, SWE Cup, där Bliz-Merida Pro Cycling redan står som klara slutsegrare i lagtävlingen.

Det blev dubbelseger i Helsingfors för Bliz-Merida Pro Cycling. Janssen och Manninen fanns med i en utbrytning med tre man under loppets sista timma. Utbrytningen hade som mest närmare en minut, men i mål var det endast 15 sekunder till den jagande klungan. Janssen vann före Manninen. I klungan spurtade Hiski Kanerva in på sjätte plats. Laget hade fyra åkare med i loppet.

Matti Manninen har haft all anledning att fira under veckan som gått. När den internationella cykelunionen (UCI) presenterade sin lista över hur VM-platserna fördelats stod det klar att Matti´s starka resultat under sensommaren räcker för att ta honom till linjeloppet i Doha, Qatar, i början av oktober.

– Det känns fantastiskt roligt, jag har haft min bästa säsong någonsin och jag har fått ett enormt stöd av mina starka lagkamrater som gjort det möjligt för mig att göra de resultat jag gjort, säger den 24-årige finländaren som nu gör sin första start i elitklassen på VM. Han har tidigare kört U23-VM och har varit femma på U23-EM 2014.

TOUR DES FJORDS (UCI 2.1)
I veckan som kommer kör teamet den största tävlingen på årets program. Det norska femdagarsloppet Tour des Fjords är inte bara högt kategoriserat, kategori-1 på den internationella kalendern, utan samlar även ett riktigt starkt startfält. Fem lag som fanns med i årets Tour des France finns representerade, däribland World Tour teamen Katuscha, Tinkoff, IAM Cycling och BMC Racing. Bliz-Merida Pro Cycling ställer en starkt trupp på startlinjen bestående av de två norrmännen Mikkel Tefre Lunder och Nikolai Tefre Lunder, fransmannen Pierre Moncorgé, Matti Manninen från Finland, Yannick Janssen från Holland och svenske Johan Svensson.

– Det är en stor utmaning för oss. Våra killar är starka och motiverade till att köra riktigt bra under den här tävlingen. Vi är det lilla laget i det här sammanhanget och vi är här för att utmana och försöka finns med vid rätt tillfällen och i rätt utbrytningar. Bra resultat under den här veckan kan ge våra åkare en skjuts framåt i karriären och det är det vi hela tiden kämpar för, kommenterar team manager Dennis Nystrand.

Tour des Fjords startar på onsdag i Bergen på Norges västkust, staden som arrangerar nästa års VM på landsvägscykel. Efter fem tuffa etapper på vackra vägar i fjordlandet når cyklisterna slutmålet i Stavanger på söndag.

SWE CUP AVSLUTAS PÅ HEMMABANA
Den svenska landsvägscupen, SWE Cup avslutas kommande lördag med tävlingen Tre Berg. Loppet körs i och omkring Skara, staden där teamet har sin bas. Bliz-merida Pro Cycling står redan som klara slutsegrare i lagcupen trots att sista deltävlingen inte ännu är körd. Banan är mestadels platt men som namnet antyder så kör man upp på de tre västgötabergen Mösseberg, Billingen och Kinnekulle, där den sista klättringen är den mest krävande. Det blir tre cyklister som representerar laget på de180 km långa loppet. Dessa är Isac Lundgren, Robert Pölder och Hannes Forsby. Johan Svensson som nu kör Tour des Fjords ligger tvåa sammanlagt i cupen individuellt inför avslutningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *