Team Bliz-Meridas Matti Manninen flyttar till brittiska Raleigh-GAC

SKARA – Team Bliz-Meridas mest framgångsrika cyklist säsongen 2014 var finländaren Matti Manninen. I listan av segrar under säsongen finns bland annat finalen av de belgiska InterClub-tävlingarna, GP Stone-Lux i Meerhout och den tredjedeltävlingen av SWE Cup, klassiska Västboloppet i Burseryd. Högst på meritlistan för säsongen hamnar ändock femteplatsen på Europamästerskapen i schweiziska Nyon. Det har länge varit klart att han kommer att lämna Team Bliz-Merida för ett lag högre upp i det internationella divisionssystemet. Nu kan vi äntligen berätta vilket lag det är.

– Det har varit en glädje och ett privilegium att få jobba med Manninen den här säsongen. Han har både utvecklats själv som cyklist och hans framgångar har gjort att hela laget tagit ett stort kliv framåt, förklarar Dennis Nystrand, team manager i Team Bliz-Merida.

Den nya klubbadressen blir det brittiska proffslaget Raleigh-GAC. I och med det nya kontraktet så kommer Matti att flytta från Skara till Darby i mellersta England, flytten sker efter årsskiftet.

– Jag har haft en bra säsong i Team Bliz-Merida. Laget har stöttat min satsning och hjälpt mig i min utveckling som cyklist, förklarar Manninen.

Team Bliz-Merida körde 75 tävlingsdagar under säsongen 2014, Matti fanns med vid större delen av dessa.

Matti som solosegrare i den finska U23-mästartröjan på Kinnekulle Cyclassic

– Vi jobbade hårt med att matcha Matti fram mot VM. Hela tävlingsprogrammet i september månad var lagd för att han skulle kunna få en så bra VM-uppladdning som möjligt. Det var extra roligt att han sedan gick och vann den sista tävlingen innan avresan till Spanien och VM, berättar Nystrand.

Nu blir det nya mål för den finske sprintern. I inledningen av säsongen körs bl.a. Tour of Taiwan och Normandiet Runt, två viktiga tävlingar om man vill uppmärksammas tidigt på säsongen av scourterna från WorldTour-teamen. Största begivenheten på säsongen är Tour of Britain, ett lopp med många av världens största team och några av de bästa åkarna i världseliten. Matti är dessutom en av de åkare i Finland som kämpar om en plats vid olympiska spelen i Rio 2016. Säsongen 2015 är den säsong då poängen skall tas som kvalificerar landet till OS, även detta blir ett viktigt mål för 22-åringen från Björneborg.

– Vi är stolta över att ha fått vara ett steg på Mattis karriärstege. Vi önskar honom ett stort lycka till och önskar att han får vara både frisk och skadefri, då kommer vi snart få se honom på världens största tävlingar, avslutar Dennis.

Matti på väg mot seger på den första etappen av U6 CycleTour 2014

Raleigh-GAC 2015 team
Calvin Beneke (joins from Europcar SA)
Karol Domagalski (joins from Caja Rural)
Andy Hawdon (joins from KTM)
Morgan Kniesky
Steve Lampier (joins from Giordana Racing)
Sam Lowe (joins from Amicale Cycliste Bisontine)
Matti Manninen (joins from Team Bliz-Merida)
Brad Morgan (joins from Giordana Racing)
Evan Oliphant
George Pym (joins from Starley Primal)
Liam Stones
Ian Wilkinson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *