Intervju: Löfkvist inför premiärsäsongen med Team Tre Berg-Bianchi

SKARA – För tre veckor sedan presenterades det nya svenska proffslaget Team Tre Berg-Bianchi. General team manager är Thomas Löfkvist, fram till i september professionell i Schweiziska IAM Cycling. Cyclesport.se har träffat Thomas för en lägeskoll under lagets första träningssamling i Skara.

– Hela projektet har blivit väldigt positivt mottaget, det är många lyckönskningar från olika håll, berättar Thomas Löfkvist.

Thomas kommer från Gotland och inledde sin egen tävlingsbana som MTB-åkare. han flyttade till Skara där han gick på cykelgymnasiet under tiden som junior fram till elit. Under Tommy Prims vingar körde han första säsongen som elit tillsammans med det svenska UCI-laget Team Bianchi Nordic-teamet. Första säsongen som pro-cyklist körde han i franska FdJeux.com inlleddes när han 19 år. Under årens lopp har han tävlat ett flertal team tillsammans med världens absolut bästa åkare. När brittiska Team Sky startades värvades svensken in som lagets kapten inför grand tours. Bland karriärens höjdpunkter finns 2009 med segern i italienska Monte Paschi Erocia och ledartröja i Giro d´Italia efter etapp 4. 30 år gammal avslutade han sin egen professionella karriär tillsammans IAM Cycling-stallet.


Thomas i den den rosa ledartröjan på Giro d´Italia 2009

Nu är Thomas tillbaka i Skara för att jobba vidare med förberedelserna inför säsongsstarten som en del av lagledningen i ett team. Det är en hel del som skall på plats innan säsongen drar igång.

– Vi har läget under kontroll, materialet börjar komma på plats, tävlingsprogrammet håller på att ta form. Just nu och här så handlar det mycket om att köra ihop som ett lag och lära sig varandra. Jag är dessutom tränare till flera av cyklisterna, ungefär halva gänget, så det är lite jobb i rollen som tränare också.

Även om helgen är fylld med arbete både med cyklisterna och inom lagledningen så har han hunnit med att vara ute på cykeln tillsammans med sina adepter.

– När det började regna under gårdagens 5-timmarpass så tänkte jag ”va fan, jag har ju slutat, vad gör jag här i regnet?”, men det tar jag gärna. Det är viktigt att kunna vara med och visa vägen och lära känna alla i laget bra.

Det är just erfarenheten, kunskapen om vad som krävs och vad som väntar som gör Thomas till en stark resurs för laget.

– Det är både utvecklande för mig samtidigt som jag har mycket att bidra med. Jag har alltid haft ett stort intresse av kost och fysiologi, cyklingen handlar ju också mycket om att vara förberedd på vad som väntar. Jag vt vad som väntar cyklisterna. Jag hoppas att jag har mycket att lära ut.

Nytt för Thomas är organisationsfrågorna, logistik och planering, att lära sig rutiner och annat som gäller lagledare, den sida av laget som cyklisterna inte behöver bekymra sig om.

Team Tre berg-Bianchi har en samling i månaden under vintern i Skara. Under första veckan i mars samlas laget i Italien för två veckors träningsläger. Efter det drar man norrut för att inleda säsongen. Tävlingsprogrammet kommer att offentliggöras senare i vinter.

Vid sidan av jobbet med tävlingsprogrammet så är det andra utmaningar under vintermånaderna. En ny buss är snart på plats och med den kommer en del planering och installation av behövlig inredning. När tävlingarna väl drar igång så är det andra utmaningar.

– Det handlar om att börja vinna tävlingar, förklarar Thomas. Vi är ödmjuka inför uppgiften och vet att vi inte kommer att kunna vinna alla lopp vi startar i, det vi vet är att vi kommer att köra för att försöka vinna de lopp vi startar i.

Laget har Svenska Mästerskapen som ett tydligt mål för säsongen. Thomas har personligen satt upp målet att laget skall ta minst en internationell seger. Kapaciteten finns i truppen. Alexander Wetterhall vann en kategori-1-tävling i Holland våren 2013 och har tidigare stått som slutsegrare i etapploppet RAS på Irland.

– vi jobbar med flera unga cyklister och naturligtvis så kommer vi att jobba för att få dessa åkare att komma upp och kunna skriva kontrakt med ett pro-team. Kan vi få en åkare om året att skriva pro-kontrakt så har vi lyckats väldigt väl.

Positiva tongångar från kollegorna i proffsvärlden
Efter stått klart att Löfkvist engagerat sig i det svenska proffslaget har han fått mycket positiv kritik från kollegor i proffsvärlden.

– Mina gamla chefer har hört av sig med positiva kommentarer, de tycker att det kul att se att någon tar ansvar för de unga cyklisterna. Jag tycker att det är kul med den positiva feedback jag fått och tycker att hela projektet skall bli jättekul, avslutar Thomas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *