Final för Svenska GP-Cupen 2014 på Alliansloppet GP i Trollhättan

TROLLHÄTTAN – PRESSMEDDELANDE:
Den andra upplagan av Svenska GP-Cupen är på väg mot sitt avgörande. Klockan 16:00 fredagen den 22:a augusti rullar den sista deltävlingen igång på Åkersbergsvägen i Trollhättan. I herrklassen är det en tät strid om slutsegern mellan tre åkare medan damklassen redan är avgjord inför loppet.

Damklassen är först ut med den avslutande tävlingen i årets Svenska GP-Cup. Ifjol blev det en rafflande final där Emma Ahlstrand, Team Crescent, vann på lika poäng med tvåan efter en andraplats i Trollhättan. I år är det redan klart att Hanna Nilsson, Åhus CK, kommer att vinna cupen. Hennes ledning är ointagliga 21 poäng. Segrarinnan i loppet från 18 poäng.

Kampen i finalen kommer att stå om andraplatsen. Juniorcyklisten Julia Karlsson från Falköping är på andra plats, två poäng före Ahlstrand. Båda åkarna finns med i loppet liksom Nilsson i den gula ledartröjan.

Tät strid om slutsegern i herrklassen
I herrklassen är det riktigt tätt i toppen. En trio med Patrik Morén i spetsen har ryckt åt sig en ledning till övriga och det är mellan dessa som kampen om cuptiteln kommer att stå i Trollhättan. Södertäljecyklisten Morén vann föregående lopp med en soloseger i Kristianstad för tre veckor sedan. Han tog då över den gula ledartröjan från Alexander Wetterhall, Team Firefighters-Upsala CK. Wetterhall vann den första av årets deltävlingar i sin hemstad Skara. Sedan dess har han haft ledningen i fem deltävlingar. Nu ligger han på tredje plats, nio poäng bakom Morén och tre poäng bakom göteborgaren Marcus Svensson, Team Argon18 Scandinavia.

Seger i herrarnas lopp ger 25 poäng. Det är totalt tolv cyklister som plockar poäng i varje deltävling. Slutsegern ger en check på 9.000 kronor både för herr- och damklassen.

Varvet i Trollhättan mäter 1.900 meter och är med det det längsta varvet för Svenska GP-Cupens deltävlingar 2014. Tävlingsområdet är beläget vid Trollhättans imponerande vattenkraftverk på den ö som bildades mellan Göta Älv och Trollhätte kanal då kanalen anlades. Det är ett platt varv som kommer att inspirera till hårdkörning redan från start. Loppet körs 30 minuter + tre varv för damerna och 45 minuter plus tre varv för herrarna. Det är en mycket kort tävlingsdistans, förmodligen kortast i landet för tävlingar med gemensam start.

Damerna startar 16:00 och herrklassen rullar igång 16:50.