Holländsk dominans på Crescent World Cup i Vårgårda

VÅRGÅRDA – Det blev holländskt på de fem första platserna av årets upplaga av Crescent World Cup Vårgårda, den nionde upplagan av tävlingen. Chantal Blaak från Specialized lululemon Vann tävlingen efter en spurt i en utbrytartrio som nätt och jämt höll undan klungan.

Ett regndrabbat Vätergötland välkomnade åter världseliten på damcykel till Världscuptävlingar i Vårgårda. Det våta kalla loppet inleddes med ett bombardemang av attacker från det svenska landslaget. Malin Rydlund blev den som till slut kom iväg och skapade dagens tidiga utbrytning, med sig fick hon holländskan Vera Koedooder från schweiziska Bigla CT.

Ledarduon hade som mest runt fyra minuters lucka till huvudfältet innan en jagande grupp med flera starka åkare började hämta in dem.

Förföljargruppen hade representanter från nästintill samtliga stora team, dock inte varken norska Hitec Products eller svenska världstvåan Emma Johanssons Orica-AIS. Emilia Fahlin, örebrotjejen som tävlar för brittiska Wiggle-Honda, var en av de mer tongivande i den jagande gruppen.

– Vi trodde att vi hade Amanda Spratt med i gruppen, förklarade Johansson efter loppet. När det stod klart för tjejerna i det australiensiska teamet att så inte var fallet tvingades de att lägga mycket kraft på att jaga.

De två tätgrupperna förenades på det sjunde av totalt tolv varv. Varvet mäter 11 km vilket ger en total distans av 132 km. Gruppen med tio cyklister fick inte satt upp ett tempo som höll stjärnorna i klungan bakom sig. I klungan fanns aven både världscupledarinnan Lizzie Armistead (Boels-Dolmans CT), världsettan Marianne Vos (Rabo Liv) och storfavoriten för dagen, Kirsten Wild (Giant-Shimano).

Det var Orica-AIS som spenderade den kraft och manskap som krövdes för att hämta in gruppen. Med drygt två varv kvar var fältet återsamlat. Publiken i Vårgårda fick dock inte se någon av de stora kanonerna försöka avgöra tävlingen. Uppför Hägrungabacaken sista gången splittrades fältet ordentligt.

En grupp med ca 15 åkare kom in på slutkilometrarna med Specialized-lululemons Chantal Blaak i ensam ledning. När gruppen hämtat in henne så kom nästa attack initierad av Roxane Kenteman (Rabo-Liv). En trio bildades vid kilometermärket där Blaak och Amy Pieters (Giant-Shimano) följde med. De tre kom in på upploppet på Storgatan med några sekunders ledning över klungan.

Pieters drog igång spurten men blev passerade av Blaak med 250 meter kvar av det 350 meter långa upploppet. Blaak vann loppet med god marginal. Pieters var tvåa och Kneteman trea.

Johansson blev bästa svenska med en tiondeplats.

Resultat
1. Chantal Blaak (Specialized)
2. Amy Pieters (Giant)
3. Roxane Knetemann (Rabo)
4. Marianne Vos (Rabo)
5. Kirsten Wild (Giant)
6. Lisa Brennnauer (Orica)
7. Annemiek van Vleuten (Rabo)
8. Kasia Pawlowska (Boels)
9. Lucinda Brand (Rabo)
10. Emma Johansson (Orica)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *