Team Bliz-Merida´s holländare borta resten av året efter benbrott

SKARA – Team Bliz-Merida har haft många framgångar under säsongen 2015. Med 17 tävlingar kvar på programmet tvingas holländaren Yannick Janssen kasta in handduken. Under förra veckans tävlingar i Danmark konstaterade sjukhuset i Odense ett benbrott i knäleden.

Pressmeddelande från Team Bliz-Merida:
Yannick Janssen, 23-åringen från Beringe i Limburg, tvingas avbryta säsongen helt. Under helgen konstaterade sjukhuset i danska Odense ett brott på lårbenet, nära menisken, orsakat av en vurpa två veckor tidigare. Skadan bekräftades och blev mer tydlig när även läkare på Kärnsjukuset i Skövde gjort en bedömning. Det blir minst sex veckor av cykeln vilket är ungefär lika lång tid som återstår av årets cykelsäsong för Team Bliz-Merida.

– Det är ett mycket tråkigt besked. Yannick har haft en fin utvecklingskurva hela säsongen och vi har planerat ett riktigt bra tävlingsprogram under hösten för att han skall kunna visa sina kvaliteér. Nu är det ändå inte cyklingen som är i fokus när det gäller rehabiliteringen, det handlar att han som person skall få ett friskt ben utan biverkningar, säger team manager Dennis Nystrand.

Janssen inledde säsongen starkt med bl.a. ett par pallplatser i tävlingar i Holland och Belgien. Han kom till Team Bliz-Merida efter fyra år med det holländska laget Parkhotel Valkenburg. Han presentation inför den svenska cykelpubliken kom på den svenska säsongens första linjelopp, Jönköpings varvlopp i Habo. Där blev det en soloseger i stor stil. På 4-dagarsloppet Challenge Arden i Belgien vann han poängtröjan totalt. Under säsongen har Yannick fortsatt att vinna tävlingar, bl.a. första etappen av det prestigefyllda danska loppet Marcello Bergamo Cup där han ensam körde ifatt utbrytningen med Garmin-Sharps Lasse Norman-Hansen på hjul och sedan drog en långspurt med segerprecis för CULT Vital Waters Michael Carbel Svendgaard.

Målet för säsongen har alltid varit att köra så bra att någon av stallceferna för de skandinaviska contientalteamen skall bli intresserade av att ha honom med i laget säsongen 2015. Förra veckans fem tävlingar i Danmark skulle hjälpa honom att visa sig fram.

– Jag är jättebesviken. Det var en korkad vurpa där jag redan stannat cykeln utan att själv ramla när jag blev påkörd bakifrån. Med foten i vägen så föll jag, min kropp vred sig med hela tyngden på den foten som stod fast på vägen. Jag varken slog mig eller fick skrapsät, bara riktigt jäkla ont i knäet, förklarar en mycket ledsen Yannick.

Janssen har haft dubbel otur, ifjol hände exakt samma sak med andra knäet. Han tappade då hela inledningen på säsongen. Nu siktar han in sig på att göra läkprocessen så snabb som möjligt. Den närmaste tiden blir han kvar i Sverige för att kunna vila och inte utsätta benet för den påfrestning som transporten hem till Holland skulle betyda.

Vad skadan får för påverkan på framtiden är svårt att säga just nu. Vad gäller framida kontrakt med UCI-team så är det helt klart att det hade varit bra för honom om han även kunnat visa fram en lika stark höstsäsong som på våren- och sommarens tävlingar.

– Vi gör vad vi kan för att väcka intresse hos mina kollegor i contientaldivisionerna. Vi har också erbjudit Yannick ett nytt kontrakt för säsongen 2015 om han inte tar klivet upp till ett större lag, avslutar Nystrand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *