Beslut att ställa in damklassen på Kristianstad GP avgjorde GP-Cupen

KRISTIANSTAD – Kampen om slutsegern i Svenska GP-Cupens damklass är avgjord. Efter att ledningen för Kristianstads GP fattat beslut om att ställa in damklassen på loppet så är Hanna Nilssons (Åhus CK) ledning ointaglig med bara en deltävling kvar att köra.

Inför det som skulle vara den sjätte av totalt sju deltävlingar för damerna i Svenska GP-Cupen så är hemmaåkaren Hanna Nilsson i ledning med stor marginal. 22-åringen som kommer från Kristianstad hade behövt hålla fjolårssegrarinnan Emma Ahlstrand (Team Crescent D.A.R.E) stången även i Kristianstad för att kunna vara säker på sin egen totalseger.

Med 36 poäng kvar att köra om så var det fortfarande en öppen affär, även om Nilsson hade det stora övertaget. Hanna leder med nitton poäng över tvåan Julia Karlsson (Falköpings CK) och med 23 poäng över Ahlstrand som ligger trea. Karlsson fanns inte bland de föränmälda inför Kristianstads GP.

En seger ger 18 poäng i deltävling Svenska GP-Cupen. Eftersom det nu endast återstår en deltävling, Alliansloppet Grand Prix i Trollhättan den 22:a augusti, så är ledningen för Nilsson ointaglig.

Tidigare idag skickade arrangörsklubben CK Cyclon ut ett meddelande till alla anmälda föreningar med följande text:
”Hej!
Vi vill hälsa Er välkomna till Kristianstad Grand Prix på fredag.
Vi vill också meddela att på grund av för lågt deltagarantal i damklassen kommer vi tyvärr att ställa in detta lopp. Detta innebär att vi behöver tidiga lägga herrarnas start till kl.18:30. Vi har även ökat tävlingstiden till 60 min + 5 varv samt ökat antal spurtpriser till 5 st á 1000 kr.”

Den svenska damklassen har upplevt ett markant uppsving under upptakten av den här säsongen. Vid flera tillfällen har det varit startfält på mellan 20 och 30 cyklister, ibland ännu fler. Hittills i Svenska GP är det 18 åkare som tagit poäng. Det delas ut poäng till åtta åkare i varje deltävling.

Så här har antalet damer i Svenska GP-Cupen sett ut hittills i år:
Skara GP: 26 startande, 17 fullföljde
Götene GP: 22 startande, 11 fullföljde
Bianchi Vättern GP: 16 startande, 9 fullföljde
Velodromen GP: 15 startande, 9 fullföljde
Södra Sandby GP: 24 startande, 17 fullföljde

Det var 12 föranmälda åkare på loppet i Kristianstad, en tävling där det inte finns någon geografisk närhet till andra lopp dagen före eller efter. Antalet var för litet för CK Cyclon som nu med kort varsel tvingar tjejerna att planera om sin helg och avboka sina resplaner.

Vad kostar en tävling för en damcyklist?
Anmälningsavgiften bestäms av varje enskild arrangör. I det här fallet motsvarande den drygt 6 kr/minut, dvs. 250 kronor för ca 40 minuters tävlande. Den svenska dameliten är spridd över landet, från skåne till Dalarna för de flesta, så många av cyklisterna har höga kostnader för resor och ofta behov av övernattning för att slippa köra på natten före eller efter tävlingen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *