Proffsseger trots bojkotten av Svenska Maratonmästerskapen på MTB

ALINGSÅS – Det blev proffsåkaren Emil Lindgren (CK Natén Säter/Giant Pro XC) som tog hem segern på svenska mästerskapen i MTB Maraton i Alingsås idag. Han vann med god marginal före Alexander Wetterhall (Skara CK) som för dagen återvänt till MTB, den gren han inledde sin cykelkarriär inom.

Det blev en av favoriterna som kom att segra svenska mästerskapen på MTB-Maraton idag, detta trots att flera av landets främsta i disciplinen valt att helt avstå tävling i helgen. Anledningen till denna strejk är att mästerskapsloppet kolliderar med en deltävling i Långloppscupen Mitsubishi MTB-Challenge. För de åkare som tävlar mycket i Sverige så har Långloppscupen stor betydelse, både för cyklisternas ekonomi och möjlighet till exponering, Svenska Cykelförbundet tog beslut om mästerskapsdatumen med vetskap om killosionen och detta har upprört flera av åkarna så till den grad att man i ett öppet brev för några dagar sedan gick ut och berättade att man väljer att avstå båda de aktuella loppen i protest.

Dagens segrare och nya svenska mästare, Emil Lindgren, har tidigare bott i Alingsås och tävlat för arrangörsklubben Alingsås SC. Han var glad över att få komma ”hem” och tävla, även om han saknade dock flera av konkurrenterna och valde att kommentera deras strejk och dessanledning på sin hemsida med ett par meningar:

– Jag håller med om att det är olyckligt att tävlingar kolliderar och att vårat förbund behöver bättre framförhållning och planering. Sker sådana här saker så kan ni vara så säkra på att ingen klubb kommer att vara sugen på att arrangera SM i alla de MTB-grenar som finns.

Tvåa i dagens tävling blev Alexander Wetterhall från Skara CK. Wetterhall inledde sin cykelkarriär på MTB. Under säsongen 2008 växlade han fokus till landsväg, även om han samma år körde stora U23-mästerskap på MTB. Efter en säsong på PRO-nivå med landsvägsteamet Team Netapp-Endura har han kört den här säsongen för Upsala CK´s contientalteam, Team Firefighters. Laget har tyvärr inte några tävlingar till sina åkare så dagen till ära återfanns Alex på sin MTB med en mycket solid prestation, en och en halv minut bakom Lindgren.

Resultat Herrar:
1 Emil Lindgren CK Natén Säter 2.15.19
2 Alexander Wetterhall Skara CK 0.01.25
3 Dennis Wahlqvist Alingsås SC 0.06.12
4 Michael Olsson Åhus CK 0.08.24
5 Fredrik Berg Almby IK 0.12.07
6 Olof Jonsson Alingsås SC 0.12.22
7 Gustav Höög CK Bure 0.15.28
8 Stefan Sunnerberg Kolmårdens MTB 0.15.46
9 Jakob Björklund Kristinehamns CK 0.16.45
10 Nils Lillpers Sandvikens CK 0.18.08
11 Axel Wannerskog Göteborgs CK 0.25.01
12 Albin Andersson Herrljunga CK 0.33.01
13 Tobias Evertsson Borås CA 0.34.46
14 Jimmy Bodin Värnamo CK 0.38.31
15 Rickard Falksten Göteborgs CK 0.48.31
16 Rikard Runnberg CK Master 0.55.20

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *