Intervju: Svenske mästaren Michael Olsson klar för Ringeriks Kraft


Michael Olsson är regerande svensk mästare sedan slutet av juni. Nu tar karriären honom vidare till det norska laget Ringeriks Kraft. – [no link]

STENUNGSUND ::: Under en omvälvande säsong med både framgång och motgång så säkrade bohuslännuingen Michael Olsson både den svenska mästartitel och ett stagiarekontrakt i WorldTour. nu står det klart att han kommer att fortsätta sitt tävlande i det norska continentalteamet Ringeriks Kraft. Cyclesport.se har pratat med Micke om vad som väntar efter årsskiftet.

– Det känns kul och motiverande att kunna köra vidare, berättar Michael Olsson för Cyclesport.se. Det står sedan ett par dagar klart att karriären för den regerande svenske mästaren kommer att gå vidare i det norska teamet Ringeriks Kraft.

Michael kommer från södra Bohuslän där han inledde sin cykelkarriär i Svanesunds GIF. Som ungdomscyklist utmärkte han sig inte nämvärt även om åkstyrkan alltid varit ett av hans signum. Karriären tog egentligen inte fart förrän efter åren som U23-cyklist.

2010 tävlade Michael för Motala AIF. Han presenterade sig ordentligt för cykelsverige när han tog över totalledningen i den svenska landsvägscupen på våren efter Mössebergsgirot i Falköping. Samma säsongen körde han till sig en medalj på linjelopp vid SM på Sollerön och samlade sina första internationella meriter med framgångsrikt tävlande i USA. Året efter tillhörde han det svenska continentalteamet CykelCity.se.

Med Aike Visbeek som sportchef de tre senaste säsongerna har Olsson stadigt utvecklats som cyklist. Han har vunnit i UCI Europe Tour och varit en av de tuffaste, jämnaste och mest ihårdiga slitvargarna i klungan de senaste åren.


Under linjeloppet på SM var Michael Olsson tidigt med i den avgörande utbrytningen tillsammans med lagkamraten Robert Pölder

Under säsongen 2013 har han tävlat för Team Pople4you pb Bliz. Både resandet och tävlingsprogrammet intensifierades under våren jämfört med tidigare år. Michael fanns hela tiden med långt fram och körde stenhårt både för sig själv och lagkamraterna. Inför SM var formen på topp.

Veckan för Svenska Mästerskapen var Olsson i Motala för att köra både en cuptävling och därefter ett rekordförsök på Vätternrunden. Bara ett par varv före målgång på Bianchi Vättern Grand Prix var Olsson i en stor ensam ledning, endast en olycka kunde hindra honom från att vinna. En olycka var just det som inträffade. En strykande hund sprang ut framför honom och han dök mot marken över en cykel som gått helt itu av kraften från kollisionen.

Trots den hårda smällen och sjukhusvistelsen därefter så fanns Olsson på startlinjen vid SM i Åstorp nio dagar senare. Tidigt i loppet fanns han med i utbrytning, en utbrytning som han själv skulle köra i från på slutkilometrarna in mot mål. Med armarna sträckta mot himlen rullade han över mållinjen som ny svensk mästare drygt fem timmar efter start.


Ett stort leende hos den svenske mästaren efter att ha passerat upploppet och mållinjen i klar sololedning.

Olsson visste redan då vad som väntade runt hörnet, SM-titeln var bara en konfirmering av att han kunde leverera för dem som trott på honom. Ett stagiarekontrakt med holländska WorldTour-teamet Argos-Shimano tog honom återigen ut i världen till tävlingar med den yppersta världseliten. Även om Michael gjorde en stark insats under hösten så räckte det inte för att säkra en fast anställning i laget.

När Cyclesport.se pratade med Michael efter säsongens sista tävling var mycket ovisst gällande framtiden. Viljan att fortfarande jaga ett kontrakt i ett pro-team fanns, men fanns möjligheten att nå dit fortfarande?

Olsson arbetar heltid som svetsare i det industritäta Stenungsund strax norr om Göteborg. Att kombinera arbete och en oavlönad cykelkarriär håller övriga delar av livet i pausläge. Frågan Michael ställde sig var om han kunde fortsätta. vad han visste var att situationen måste ändras radikalt, han kan inte både jobba och leva livet som professionell cyklist.

– Jag kommer att ta tjänstledigt från årsskiftet. nu satsar jag helhjärtat på att få åka stora tävlingar och komma vidare i karriären, fortsätter Michael. – Jag får lite betalt från laget, men inte tillräckligt för att kunna finansiera mina fasta kostnader. jag hoppas kunna få in det jag behöver med hjälp av privata sponsorer.


Etappseger och gul ledartröja i Normandiet Runt 2012, en prestation som Olsson säkerligen vill toppa under kommande säsong.

I Ringeriksk Kraft får han sällskap av två svenskar. Erik Nyqvist från Värmland har kört i laget sedan tidigare. Marcus Fåglum-Karlsson från Falköping är liksom Michael en av av lagets ny cyklister.

Cykelsporten har haft en fantastisk utveckling i Norge de senaste åren. Flaggskeppet i tävlingskalendern heter Glava Tour of Norway, ett etapplopp som har Europatourens högsta kategorisering (HC, horse categorie). Olsson tycker att årets upplaga passar honom bra och det blir således ett av säsongsens viktigaste måk, inte minst för att tävlingen samlar flera av världens bästa lag. Den som kör bra i loppet gör det framför ögonen på några av världens mest betydelsefulla sportchefer.

Sett enbart på det norska programmet så finns ytterligare två viktiga etapplopp inom landets gränser. Det är de båda kategori-1-tävlingarna Arctic Race of Norway och Tour de Fjords. Även i dessa lopp finns lag från WorldTour representerade.

Även om det blir ett byte av lag så håller Micke fast vid hjälpen från sin tränare sedan många år, Jonas Gardtman, även han från Svanesunds GIF ursprungligen.
– Jonas känner mig, vi har jobbat bra tillsammans och jag är trygg med det, förklarar Olsson.

Efter säsongsavslutningen har det blivit ett par veckors vila. Träningen skiljer sig inte nämvärt från fjolåret. I januar bär det av till Mallorca en tid, samma sak upprepas innan säsongsdebuten i mars.

– Jag har inte helt klart för mig hur tävlingsprogrammet ser ut, men jag ser mycket framemot att få köra ett program som med flera tävlingar som är nya för mig, avslutar Michael.

Cyclesport.se ser mycket framemot att få följa Michael Olsson under säsongen som kommer och önskar honom lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *