Inget Giro-wildcard till svensklagen IAM-Cycling och Netapp-Endura


Fr.v. Alexander Wetterhall, Gustav Larsson och Thomas Löfkvist kommer att missa möjligheten att kunna bli uttagen till årets Giro d´Italia eftersom inget av de aktuella wildcarden gavs till deras lag. Foto från SM 2011. – [no link]

ITALIEN ::: Det blir inga fler dagar i den rosa ledartröjan för Thomas Löfkvist, iallafall inte under säsongen 2013. Det står klart idag efter att arrangören av Giro d´Italia och flera andra stora italienska lopp delat ut sina wildcards. Därmed så blir det inte någon av de svenska ProContinental-cyklisterna som köra den rosa vägen.

Schweiziska IAM Cycling med de båda svenskarna Gustav Larsson och Thomas Löfkvist tilldelades inte en plats i årets Giro d´Italia. Larsson har tidigare vunnit en etapp i det prestigefyllda loppet. Thomas Löfqvist blev den tredje svensken någonsin som fick tävla i den rosa ledartröjan under 2009-års Giro.

Det blev inte heller något wildcard til ldet andra svensklaget som ingick i den samling av tio team som hade chansen till den eftertraktade guldbiljetten. Tyska Netapp-Endura med Alexander Wetterhall förlorade omröstningen med en ynka juryröst när avgörandet föll.

RCS Sport beslutade om fördelningen av wildcards vid ett möte i förmiddags för de fyra tävlingarna Milan-San Remo, Tirreno – Adriatico, Lombardiet Runt och Giro d´Italia. Fjolårets segrande team i Coppa Italia och samtliga arton WorldTour-team är per automatik inbjudna till dessa tävlingar. Det finns två lag med svenska åkare bland dessa, Astana ProCycling med Fredrik Kessiakoff och Argos-Shimano med Jonas Ahlstrand och Tobias Ludvigsson.

Det tre lag som fick de återstående platserna blev inte helt oväntat de två italienska lagen Bardiani – CSF och Fantini Vini–Selle Italia samt Colombia Pro Cycling. Mest uppseendeväckande i beslutet är att man inte gav en plats i tävlingen till det ryska topprankade laget Katusha.

Till endagarsloppet ”la classica di Primavera” dvs. Milan – San Remo välkomnades dock både NetApp-Endura och IAM. Det återstår ett par månader till tävlingen och det skall mycket intressant att se vilka cyklister som blir uttagna att representera sin team. Förutom svensklagen så gavs även Androni Giocattoli, Katusha, MTN-Qhubaka, Bardiani, Vini Fantini och Europcar.

Wetterhalls NetApp-Endura erhöll även en plats i etapploppet Tirreno – Adriatico. Totalt delades tre wildcards ut till denna tävling. Det första afrikanska laget med pro-status, MTB Qhubaka valde att inte ställa upp som Giro-kandidat men belönades ändå med två wildcards totalt under dagen. Vini fantini samt Katusha kommer också att kunna köra.

25 lag kommer att köra Il Lombardias 250 km. Totalt innebär det sju wildcards att dela på för de tio kandidaterna: Androni Giocattoli, Katusha, Colombia, IAM Cycling, NetApp-Endura, Vini Fantini och Team Europcar.

Följande lag kommer att köra Girot 2013:
UCI ProTeams (automatiskt kvalificerade):
AG2R LA MONDIALE (FRA)
ASTANA PRO TEAM (KAZ)
BMC RACING TEAM (USA)
CANNONDALE (ITA)
EUSKALTEL – EUSKADI (ESP)
FDJ – BIG MAT (FRA)
FORMER RABOBANK (NED)
GARMIN – SHARP (USA)
LAMPRE – MERIDA (ITA)
LOTTO BELISOL (BEL)
MOVISTAR TEAM (ESP)
OMEGA PHARMA – QUICKSTEP (BEL)
ORICA – GREENEDGE (AUS)
RADIOSHACK – NISSAN (LUX)
SKY PROCYCLING (GBR)
TEAM ARGOS – SHIMANO (NED)
TEAM SAXO – TINKOFF (DEN)
VACANSOLEIL – DCM (NED)

UCI Professional Team (Wild Card):
ANDRONI GIOCATTOLI (ITA) – Kvalificerade genom att ha segrat Coppa Italia 2012
BARDIANI VALVOLE – CSF INOX (ITA)
COLOMBIA (COL)
VINI FANTINI (ITA)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *