11 svenska cyklister bjuds in till Tour de France 100-årsjubileum


Marcus Ljungqvist är en av de svenskar som tillhör ”Giants of the Tour” med tre fullföljda lopp – [no link]

PARIS ::: Tour de France kör sin 100:e upplaga av loppet 2013. I gårdagens upplaga av den franska sporttidningen l´Equipe berättar man att arrangören av Tour de France, Amaury Sport Organisation (A.S.O.) kommer att bjuda in samtliga nu levande som fullföljt Tour de France till den avslutande etappen i Paris. Det särskilda hedrandet av cyklisterna går under namnet ”Giants of the Tour”. Elva svenskar har fullföljt Tour de France.

Den 21:a Juli 2013 avslutas den 100:e upplagan av Tour de France. Starten på sista etappen hålls i Versailles trädgårdar och cyklisterna kör in till centrala Paris i kvällljuset. Det traditionella varvet på Champs-Élysées utökas med passagen runt Triumfpågen på Place Charles de Gaulle vilket gör turen på den världsberämda avenyn ännu lite mer spektakulär.

La Centième – den hundrade- Tour de France kommer att avslutas på kvällen i ljusets stad. Stråkastare kommer att lysa upp gatorna när den 100:e segraren skall krönas.

Sedan 1903 är 8339 cyklister som fullföljt minst en Tour. 2060 av dessa är i livet idag och samtliga kommer att bli inbjudna att närvara på avslutningsdagens tillställning. ”Tourens Giganter” kallar arrangören den speciella hyllning till dessa cyklister som man arrangerar på avslutningsetappen.

Tretton svenskar har startat i Tour de France under årens lopp. Elva av dessa har fullföljt minst en gång. Flest fullfölda lopp har Thomas Löfkvist och Sven-Åke Nilsson som båda har passerat mållinjen i Paris fem gånger. Flest starter har den ende svenske etappsegraren Magnus Bäckstedt med sju stycken. Bäst slutresultat har Gösta Pettersson som kom trea 1970.

Tre svenskar har haft någon av Tourens ledartröjor. Senast var de Fredrik Kessiakoff som är landets mest tröjbärare med sju dagar i den rödprickiga bergatröjan, en tröja som även Sven-Åke Nilsson fick dra på sig 1980. Thomas Löfkvist hade den vita ungdomströjan under fem etapper 2008.

Flest svenskar samtidigt i en Tour var 2000 då fyra åkare stod på startlinjen. Michel Lafis var då bäste svensk på 78:e plats totalt följd av Glenn Magnusson, Martin Rittsel och Magnus Bäckstedt som alla fullföljde loppet.

Förste svensk att starta i Tour de France var den idag 75-årige Göran Karlsson. Han tvingades tyvärr att bryta loppet 1960 och fick inte någon ny chans att köra därefter. Det har varit svensk representation i nitton av de 99 upplagar av Touren som körts fram till idag.

Förutom nämnda cyklister så har även Thomas Fåglum, Gustav Larsson och Marcus Ljungqvist fullföljt tävlingen minst en gång. Bernt Johansson har startat en gång, 1979, men tvingades tyvärr att bryta under det tre veckor långa loppet.

Bansträckning Tour de France 2013:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *