Första samlingen med Team Bliz-Cyclesport.se 2013 på Tånga Hed


Juniorcyklister och ledare i Team Bliz-Cyclesport.se samlade på Tånga Hed i Vårgårda för vinterns första träningshelg. – [no link]

VåRGåRDA ::: Under helgen samlades cyklister och personal i Team Bliz-Cyclesport.se för att träna och utbildas tillsammans för första gången inför säsongen 2013. Det blev ett kärt återbesök hos Tånga Hed i Vårgårda med bra boende och fina lokaler för träning och utbildning.


Eric från Polar håller utbildning och ser till att all digital utrustning och kommunikation fungerar mellan cyklister och tränaren. Cyklisterna kommer att använda Polar RX800 GPS för att samla in data från alla träningspass under vintern.

De sju juniorcyklisterna i Team Bliz-Cyclesport.se är en trupp med många nya ansikten inför säsongen 2013. Lite nyrekrytering på även på ledarsidan gjorde teambuilding till en välkommen punkt på helgens schema. Ett par av lagets tidigare åkare fanns på plats för att drilla sina ”arvtagare” in i teamet.

Det första passet på fredag eftermiddag blev tämligen stillsamt. Eric Chouhma från Polar fanns på plats för att hjälpa lagets cyklister och tränare att använda pulsmätare och programvara på bästa möjliga sätt. Det såg mer ut som vi förberedde ett LAN snarare än träningsläger ett tag under kvällen. Med Eric och Polars hjälp så har laget tagit ett stort steg framåt rent tekniskt bara några timmar in på 2013-års verksamhet.


Klassiska ”Plankan-testet” ger en tydlig indikation på hur den viktiga bålstabilitet är tränad hos varje cyklist. När alla andra vikt ner sig så återstod en kamp mellan Henrik Jansson och Birk Andersson. Jansson höll sig uppe nästan en minut längre än Birk. 8.45 är inte en dålig tid för en junior.

Efter en introduktion av helgens tema, värdegrundsarbete med Bike Pure´s grundvärderingar som utgångspunkt, så var det dags att värma kroppen lite. Snökängor på och sedan en knapp timmas intervaller på den snöiga Tånga Hed.

Strax före sju på lördag morgon gick larmet i officersmässen på det gamla övningsområdet. Trots att det stod frukost halv nio på schemat så var teambildningsaktiviteten igång i samma stund som en militärisk stämma beordrade alla att klä på sig och vara marschklara inom tio minuter. I snövädret blev det sedan både pulkarace och skyttetävlingar innan vi åter kunde ta av oss kängorna på eftermiddagen.


Skytte i olikaformer, luftgevär, blåsrör, pilbåge och pistol var en del av aktiviteterna under lördagens teambuilding

Vid sidan av värdegrundsarbetet och träningspassen hanns även personliga samtal och personalmöten med under de tre dagarna på Tånga Heds anläggning.

Inför säsongen 2013 kommer laget att ha ytterligare en träff i Vårgårda. Kort därefter så blir det ett träningsläger i södra Spanien. Tävlingarna drar igång på allvar i slutet på mars i Belgien.

– Det är en spännande säsong vi har framför oss. I Sverige finns minst tre bra satsningar på juniorer och det kommer förhoppningsvis att bli spännande tävlingar. Sverige har just nu många duktiga juniorcyklister och vi kommer att få jobba hårt för att förhoppningsvis få med någon av våra åkare att representera landslaget under året, berättar team manager Dennis Nystrand.

– Vi startar för första gången som juniorlag säsongen med alla dom resurser som behövs för att kunna genomföra säsongen redan på plats i laget, både vad gäller material och personal. Det betyder att vi kan planera vårt arbete själva utan att behöva söka externa samarbeten med andra lag eller organisationer för att kunna genomföra det tävlingsprogram som vi tycker passar och är utvecklande för våra åkare.

Precis som tidigare år så är juniorcyklisterna i laget med på utvalda tävlingar. När Team Bliz-Cyclesport.se inte har tävlingar inplanerade så representerar dom sina lokala klubbar i deras tävlingsprogram.

– Det är en medveten strategi. Vi erbjuder ett strukturerat stöd för utveckling, där lagets sponsorer står för material och resurser för att kunna genomföra tävlingar, och lagets personal hjälper till att tillföra kunskap under den tid dom är i laget. Att dom är kvar i sina klubbar känns naturligt eftersom vår verksamhet endast medger att vi kan jobba med cyklisterna på tävling under maximalt två säsonger. Då kan vi både ge dom ny möjligheter på den nivå där vi jobbar samtidigt som dom fortfarande är kvar i den förening som dom kommer ifrån.


Naturligtvis så blev det också lite cykling inomhus under helgen.

I Team Bliz-Cyclesport.se´s tävlingsprogram finns endagarslopp på våren i Frankrike och Belgien samt cuptävlingar i främst Danmark samt etapplopp i Sverige och Danmark. Laget kommer också att ställa upp i den svenska juniorcupen, SWE Cup.

– Vi som lag utvecklas i små steg. Det långsiktiga målet är naturligtvis att kunna jobba med internationella etapplopp hela tiden. Det tar tid att bygga oss till ett läge där vi har tillräckligt med resurser för att klara en så omfattande satsning. Vi försöker att höja nivån på tävlingsprogrammet från år till år. Om det skall fungera bra så måste vi jobba med tillräckligt med cyklister så att vi vet att dom som kör sista junioråret i laget har fått tillräckligt bra tävlingar och utvecklats tillräckligt under sitt första år. Då kommer vi alltid att ha en grupp i laget som har erfarenhet och styrka tillräckligt för att kunna vara den kärna som kan prestera och på så sätt lyfta pressen från nya åkare i laget samtidigt som dom har trygga lagkamrater som kan finnas till hands under loppen och därigenom hjälpa dem till en snabbare anpassning till tävlingsklimatet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *