2 unga cyklister får stöd i SOKs Topp- & Talang-program


Isabelle Söderberg är tillsammans med Tobias Ludvigsson två av 23 nya aktiva plus ett lag som nu tagits ut i topp- och talangprogrammet eller blivit OS-kandidater. Foto: Christer Hedberg

STOCKHOLM ::: Strax före julafton blev det officiellt att två landsvägscyklister kommer att få Svenska Olympiska Kommittéens stöd genom topp- och talangprogrammet. Det är Tobias Ludvigsson från Huskvarna och Isabelle Söderberg från Uppsala.

22-åriga Isabelle Söderberg från Uppsala har redan tävlat professionellt i tre säsonger. Inför säsongen 2012 har hon skrivit kontrakt med det holländska teamet AA Drink-Leontien.nl där hon blir en av två svenskor i truppen.

Svensk damcykel är en av de få idrotter i landet som har en realistisk chans att ta ett guld på O2 i London. Cykelproffsen lever ett tufft liv med många resdagar, fler tävlingsdagar än de flesta andra idrotter och mycket liten del av livet som inte helt och hållet styrs av fokuseringen på att vara så lät, stark och uthållig som möjligt inom sitt specialområde på tävlingsbanan.

Damcyklisterna i världseliten är samtidigt extremt underbetalda i förhållande till sin uppgift och sin funktion som marknadsförare åt sina sponsorer. Stödet från SOK kommer som en välkommen julklapp för Isabelle.

– För mig kommer det att betyda att jag kan satsa fullt ut och hålla fokus på allt som rör mig och cyklingen. Det har varit tight ekonomiskt som damproffs, med SOK som stöd så kan jag nu ta mig vidare i min utveckling och satsa mot OS i Rio de Janeiro 2016, berättar Bella för Cyclesport.se idag.

20-årige Tobias Ludvigsson är den andra svensken som tagits upp i topp- och talangprogrammet. Han har två säsonger i det svenska continentalteamet CykelCity.se bakom sig. Sedan augusti ingår han i det holländska pro-laget 1t4i (tidigare Skil-Shimano).

Herrlagen i världseliten är väldigt valorganiserade, har bra löner till cyklisterna och mycket av motsvarande expertis som SOKs resursteam tillför i topp- och talangprogrammet finns också i teamen. Resureserna från SOK gör därför mindre skillnad för Ludvigsson i jämförelse med Söderberg eller andra okontrakterade talanger i landet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *