Cyclesport.se´s Årskrönika 2010 – Del 3


Guld på VM blev det för U23-cyklisten Alexandra Engen som definitivt satt sitt avtryck i den svenska cykelhistorien. Foto: Jahn Ekman – [no link]

::: I den tredje och avslutande delen av årskrönikan 2010 tittar vi tillbaka på den guldglimmrande MTB-världen med tre internationella mästerskapsguld. Vi kollar in vad som hände för svensk cross- och BMX-åkare under säsongen som gick.

Den här delen av årskrönikan tillägnas den lerigare delen av cykelsporten. MTB, Downhill, Cross och BMX. Trots stora internationella framgångar så har MTB-cyklingen i landets fått se ett minskat intresse från cyklisterna. Kanske kan trenden förändras under kommande år?


Filip Gustavsson, Märsta dominerade BMX-scenen i Sverige 2010. Foto: bmxsweden.se

BMX är en av de mindre grenarna i svensk cykelsport. Även om deltagarantalet och tävlingsarenorna är förhållandevis få så har det varit full action på banorna. Det namn som varit mer framträdande ån något annat är Märstas Filip Gustafsson. Han gick obesegrad genom de åtta deltävlingarna i Kalas Cup. FIlip tog ytterligare ett SM-tecken, även om det på just det loppet bjöds på oväntad dramatik då han var när att vurpa och kommtillbaka i ledning med endast ett par meter kvar av loppet.


Jens Westergren vann både SM och NorthWave CX-cup

Cykelcross är en diciplin som sakta men säkert vuxit sedan crosscupen startades av killarna bakom cyclocross.se, Henrik Öijer och Oscar Ekstam. Vid cross VM i tjeckien representerades Sverige av Mattias Nilsson och Magnus Darvell, båda Team Kalas. Nortwave CX-Cup vanns av Jens Westergren (Falu CK) och Kasja Snihs (IK Jarl) dess båda vann även SM. Den här vintern är det Emil Lindgren (Rabobank Giant Offroad) som dominerat på herrsidan med både cupledning och SM-vinst. Kajsa Snihs tog sitt tredje SM-guld. Northwave Merida CX Cup leds däremot av Karin Aune (Fenixs Petrogradets)

Kalas Cup på downhill och 4x har avlöpt utan att göra något större väsen om sig under året. Downhillcyklisterna får nog tyvärr finna sig i att vara en ganska liten sport om man inte blir bättre på att förmedla til media om vad som händer på tävlingarna. Dom stora undantaget som räddar diciplinens anseende är Robin Wallner och landslagsorganisationen med Fredrik Ericsson och Jahn Ekman som kontinuerligt rapporterar från sina aktiviteter.


Robin Wallner debuterade som proffs 2010 och vann EM i downhill senare samma år. Foto: http://robinwallner.blogg.se

Robin Wallner, som proffsdebuterade med franska Team Sunn Montgenèvre, är den klart lysande stjärnan i svensk utförsåkning. EM-guldet i somras i Hafjell har väl inte gått någon förbi, en fantastisk insats som nu gör det möjligt för familjen Wallner att starta ett internationellt utförsåkningsteam med bas i Falun, Team Åre Bike Park.

Bakom Wallner kommer flera unga tallanger. Dennis Dertell anslöt till den spanka organisationen 23 Degrees innan säsongen och har samlat mycket internatinell erfarenhet under året. Junioren Oliver Kangas imponerade på VM i Canada junioren Oliwer Kangas och var 5 sekunder från medalj med sin femte plats. Felix Beckeman från Uddevalla tog sig vidare till finalkörning i 4X vid VM i Canada. Under finalkörningen var det nära en jätteskräll i VM-debuten för den unge svensken. Felix blev utslagen i kvartsfinalen efter en punktering och slutade på en mycket imponerande elfteplats.

Tre svensk proffs fanns registrerade hos UCI inför säsongen 2010. Emil Lindgren kom med ett treårskontrakt med holländska Rabobank Giant Offroad Team. Sätercyklisten Matthias Wengelin och Anders Ljungberg var båda signerade till tyska Firebike.

Alexandra Engen i det tyska teamet Rothause-Cube inledde säsongen starkt. Tillsammans med Emil Lindgren gav hon en stark signal om att det skulle bli en bra internationell säsong för svensk MTB 2010. Alexandra fortsatte att imponerad och radade upp segrar i Bundesligan. I världscupenbs U23-klass körde hon också start men det var mästerskapen som gjort henne historisk under året.

Alexandra lyckades visserligen inte att vinna guld på EM-stafetten men guld blev det iallafall. I början av juli kunde vi basunera ut till världen att det var svenskt överst på prispallen i det individuella damloppet i Israel. Engen följde upp EM-guldet med att för fjärde året i rad vinna XC-SM, tempoguldet gick överraskande till CK Masters Martin Thomasson.

De riktigt stora rubrikerna kom dock i början av september. I Mt St Anne i Canada vann Alexandra U23-VM. Den regnbågsfärgade mästartröjan gavs äntligen till en svensk, den första* sedan Susanne Ljungskog vann landsvägs-VM två år i rad 2002-2003.


Emil Lindgren hade en tuff säsong med flera skador.

På herrsidan har Emil Lindgren haft en otursförföljd säsong med bl.a. ett handledsbrott som tog mycket tid från tävlandet och träningen. Två sprintsegrar blev det i Bundesligan och en nittondeplats på VM. Emil lyckades även att vinna cuptävlingar både i Sverige, Danmark och Belgien. Det blev inte heller någon mästartröja det här året för 25-åringen som är bosatt i Alingsås. Magnus Darvell (Team Kalas) tog hand om titlarna både på tempo XC.

Två cuper har kört, Långloppscupen i marathon och Kalas Cup för XC. Mikael S Flockhart (Tullinge SK) var dominerade i båda. XC-cupen var avgjord till hans fördel med två deltävlingar kvara att köra. Översta platsen på prispallen blev det även i Långloppscupen för stockholmaren som tidigare hette Salomonsson i efternamn.


Damcyklingen på MTB har haft verkligt svårt att samla deltagare i cuperna. Martina Thomasson och Ann Berglund (IKHP) har dominerat på hemmaplan både i Kalas Cup XC och Långloppscupen. Tempomästarinnan Thomasson vann XC-cupen medan Berglund tog hand om slutsegern i Långloppscupen.

Sent på säsongen avgjordes Maratonmästerskapen. Det var Hässleholms Ck som stod som arrangörer den här gången. Mattias Nilsson körde hem Team Kalas tredje SM-tecken för året. I damklassen fanns tyvärr endast tre startande. Emmy Thelberg tog hem titeln efter en stark säsong på långa MTB-lopp.

Thelberg visade sin klass även tidigare på säsongen. Sveriges nu största MTB-lopp CykelVasan avgjordes i mitten av Augusti med över 4.000 anmälda cyklister. Det nio mil långa loppet fick se den unga norrländskan överst på prispallen före bl.a. XC-specialisten Alexandra Engen. På herrsidan blev det Team Kalas och dubbla svenske mästaren Magnus Darvell som vann den andra upplagan mellan Sälen och Mora.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *