Cyclesport.se´s Årskrönika 2009 – Del 2


Kanske var den 12:e Maj årets viktigaste dag för svensk cykelsport. Thomas Löfkvist i la maglia rosa på den fjärde etappen av Giro d’Italia. Foto: Magi Lessio – [no link]

SKARA ::: Här kommer den andra delen av Cyclesport.se´s årskrönika 2009. Nu vänder vi blickarna mot våra internationella cyklister för att med lite helikopterperspektiv summera året som gått. Läs och njut av tillbakablicken på en säsong där svenska cyklister flera gånger stått i det internationella strålkastarljustet.

Det var många år sedan som så många svenskar fanns representerade i den internationella cykelcirkusen. Inledningsvis på året så fanns det sex svenska ProTour cyklister samt ett helt gäng damer i UCI-team och ett helt gäng herrar i UCI Continental team.

Redan i slutet av Januari stod det klart att Magnus Bäckstedt av olika skäl inte skulle ha möjlighet att tävla vidare inom ProTour. Efter några tävlingar i Sveriges första UCI Continentalteam (Cyclesport.se-MagnusMaximusCoffee) så valde han att hänga upp cykeln för gott. Han körde sin sista UCI-tävling i samband med 101st Scandinavian Race i Uppsala, dvs tillbaka på den bana där han blev svensk mästare 2007.



Marcus Ljungqvist på väg mot mål och SM-guld

En annan åkare som lämnat ProTour-cirkusen som cyklist är Marcus Ljungqvist från Falun. Han körde hela säsongen för Team Saxo Bank. Årets största framgång var SM-titeln som han erövrade på den mycket tuffa banan runt Kinnekulle.

Efter en misslyckad OS-satsning 2008 återfanns MTB-proffset Fredrik Kessiakoff på landsväg tillsammans med det Spanska ProTour laget Fuji Servetto. Fredrik gjorde tidigt klart för konkurrenterna att han är en riktigt stark klättrare. Han slutade fyra totalt i Tour of Langkawi i Februari. Han imponerade med sin klättringsförmåga och efter en mycket starkt körning i Tirreno – Adriatico fanns han definitivt med i planeringen för Giro d’Italia. Fredrik hoppades på en plats bland dom 30 bästa totalt och det såg länge ut som att han skulle fixa det. Han var 10:a på en av de tuffaste etapperna med mål i Alpe di Siusi. Men tre veckors etapplopp är mer än vad ens erfarna cyklister kan föreställa sig innan man provat det. En godkänd debut i en Grand Tour blev det för den 30-årige stockholmaren. Han fick en ny chans och gjorde en stabil insats på Spanien Runt under hösten. Kessiakoff fick även in flera fina placeringar på endagarslopp däribland medalj på tempo-SM och GP Lugano.


Löfkvist och Kessiakoff i Giro della Emilia

Thomas Löfkvist är formodigen den Svensk som betyder mest inom internationell cykelsport just nu. Efter att han mot sin vilja fått stå över Tour de France valde han att teckna kontrakt med nystartade Team Sky och står inför säsongen 2010 som lagkapten i världens just nu viktigaste cykelsatsning. Säsongen började redan i februari med fin körning i Tour of California där han kom femma totalt. Lövkvist skrev historia två gånger under året. Han vann Montepaschi Strade Bianche – Eroica, den italienska motsvarigheten tillParis – Roubaix och senare på våren kunde han ikläda sig den rosa ledartröjan på Giro d’Italia. Det blev en dag i rosa och totalt 14 etapper i den vita ungdomströjan, lägg där till etappseger på det inledande lagtempot i Venedig. Fantastiskt. Thomas körde för seger i klassiska Tirreno – Adriatico men fick nöja sig med ”bara” en fjärdeplats. Seger blev det istället på avslutningsetappen i Sachsen Tour i Tyskland. Vart skal lframtiden för denna ännu unge gotlänning. Målsättningen för 2010 ligger bl.a. på Tour de France.


Bland dom riktigt stora svenska kanonerna är Gustav Larsson i en klass för sig. Precis som förra året så låg fokus på medaljjakt för silvermedlajören från OS i Peking 2008. Gustav inledde säsongen med en stak insats i Tour of California. Gustav körde konsekvent starkt under säsong men det var egentligen inte förrän uppbyggnaden inför VM satte igång på alvar som han fullt ut visade sin kapacitet. Han vann både tempoetappen och totalsegern i etapploppet Tour du Poitou Charentes et de la Vienne. När VM kom så var det återigen lagkamraten i Team Saxo Bank, Fabian Cancellara som stod för det vassaste motståndet. Precis som vi OS ifjol så tog de båda guld och silver. Gustav är världens näst bästa tempocyklist och totalt sett en av värdens absolut starkaste åkare 2009.

Det har varit en hel del svenskar som tävlat internationellt 2009. Bland som märkts mest har bl.a. Team Capinordic-åkarna Fredrik Ericsson och Christofer Stevenson varit. Båda åkarna har funit med i toppen på flera stora Europa Tour tävlingar under säsongen, däribland klassika Olympias Tour i Holland.

En uppstickare bland alla internationellt registrerade team är det svenska amatörlaget Team CykelCity. Laget har en organisation och ett tävlingsårogram väl i klass med många av dom bättre continetalteamen och under året fick man återigen visa vad man duger till internationellt. Den som skapat mest uppståndelse omkring sig är 18-årige Patrik Stenberg. Han är en i raden av riktigt duktiga åkare från Falun. I år vann han Europatour tävlingen Scandinavian Open och han tog en andraplats i den amerikanska stortävlingen Univest Grand Prix och bergatröjan i etapploppet Green Mountain.

Sverige är en av världens starkasta nationer inom damcyklingen. Inför säsongen var landet rankat femma i världen vilket öppnade dörrar både för cyklister och landslaget till tävlingar som man tidigare inte haft samma möjlighet till.



Emma Johansson gjorde sin mest framgångsrika säsong någonsin 2009. Här är hon iförd världscupens ledartröja.

Silvermedaljören från OS Emma Johansson har naturligtvis varit i fokus för den svenska damcyklingen. Hon inledde året med att ta emot utmärkelsen Årets Kvinnliga Idrottare i Sverige. En väl underbyggd vinterträning gjorde att hon var med i hetluften direkt när tävlingsäsongen drog igång i Europa. Hon inledde världscupen efter en rad framgångar i sydeuropa. Hon blev 2:a i Italienska Trofeo Alfredo Binda och följde upp det med seger i Unive Ronde van Drenthe. Emma hade ledningen i världscupen fram till sista deltävlingen. Det blev en kamp med den holländska giganten Marianne Vos i vilken svenskan blev tvåa.

Emma Johansson gjorde sin bästa säsong någonsin med flera internationella segrar. Från ett svenskt perspektiv är det svårt aatt bilda sig en uppfattning om hur framgångsrik hon egentligen är. Hon är en av världens tre bästa damcyklister och här på Cyclesport.se är hon den enskilda person som vi skrivit flest artiklar om under året.

Det finns många damer som tagit segrar under året. Monica Holler, Sara Mustonen och Emilia Fahlin har noterat internationella segrar under året. Bok dessa namn finn ytterligare ett mycket starka damer som preseter pallplatser och betydelsefulla insatser internationellt.

Bland MTB-cyklisterna så är det det svenska stafettlaget som gjort mest väsen av sig på den internationella markanden. Guldmedaljen på EM visade på en för året stark bredd i truppen och en stor framgåbng för alla som jobbar inom den disciplin som under många år stått för nästa all nyrekrytering till svensk cykelsport.



Guldlaget! (fr. v. Tobias Ludvigsson, Alexandra Engen, Emil Lindgren och Matthias Wengelin). Foto: Andreas Danielsson.

Emil Lindgren har varit det enda svenska proffset i världscirkusen under året. Han startade säsongen i det Italienska Felt-teamet men efter att laget haft stora problem valde han att lämna truppen. Han kom tillbaka senare under säsongen tillsammans med holländska De Brink Tentusscher teamet. De tre kommande säsongena har skrivit på för att stanna med samma sportchef i Rabo-Giant Offroad Team. På tävlingsbanorna plockade han segrar tidigt på säsongen i bl.a. Sunshine Cup.

Bland herrarna så har Matthias Wengelingjort en mycket stark säsong med bl.a segrar på stora tyska tävlingar. Alexander Wetterhall var med och körde om topplaceringar på våren men har inte lycakts under den senare halvan av säsongen.

På damsidan har det mest varit Alexandra Engen som utmärkt sig internationellt. Hennes största framgång för året kom då hon tog silver på U23-VM i Australien. Hon vann även silver på EM i Holland.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *