Nicklas Axelsson dopad igen – nu vill ingen veta av honom!


Niklas Axelsson. Foto: Dennis Nystrand – [no link]

MORA ::: Nicklas Axelsson har påträffats dopad igen. Åtta år efter förra skandelen då den 37-årige svensken påträffades med Epo tillsatt till kroppen är det dags igen. Svensk cykelsport vill inte längre veta av Nicklas Axelsson. Nu höjs rösterna för livstids avstängning.

Dagens avslöjande kommer från Aftonbladet/Sportbladets nätupplaga.
Axelsson har lämnat ett positivt prov från tävlingar i September. A-provet är analyserat och bekräftat, nu väntar även analys av b-provet.

– Stäng av honom på livstid, kräver den svenske tempokungen Gustav Larsson på Aftonbladet.se.

– Jag förstår inte vad han tänker med. Han förstör ju för alla oss andra. Självklart är det här inte bra för cykelsporten. Men samtidigt är det bra att fuskarna åker fast säger Emma Johansson i samma tidning.

Idag är det många som ställer sig bakom den åsikten. Det är vida känt att cykling alltid får en hårdare dom i media när någon missar ett test som t.ex. simningens Alshammar eller om misstankar finns. Dessa faktum förlåter dock ingen för det brott och den skada som alla i sporten lider när fuskare påträffas.

– Men sen ska man komma ihåg att Axelsson har varit sjuk. Jag vet inget om hans behandling, och ibland talar man ju om misstags dopning, säger Svenska Cykelförbundets generalsekreterare Anders Karlsson till tidningen Aftonbladets nätupplaga.

Nicklas Axelsson är den enskilda person som ensam skadat cykelsporten i Sverige mest någonsin. Alla lider, inte bara dom elitåkare som försöker finna sponsorer för en internationell karriär utan även klubbarna som vill få föräldrar att stötta sina barn att satsa på sporten, ungdomsklubbar som vill få kommuner-, myndigheters- och stöttande företags förtroende för att arrangera tävlingar och driva ungdomsverksamhet.

Det finns inte ord nog för den besvikelse som man känner en dag som denna.

Nicklas Axelsson borde ställa sig rak i ryggen och be hela nationen, hela cykelsporten och alla som jobbar för att ge sporten uppmärksamhet om ursäkt och förklara att han aldrig mer kommer att sätta sin fot på en tävling!

Visst är det klart att Nicklas Axelsson har en alvarligt problem som han behöver hjälp. Det är dock så att det inte krävs rehabiliteringsplaner för cyklister som varit avstängda och återvänder till sporten, dom blir testade på samma premisser som andra åkare, även om åkare som Tyler Hamilton och Jan Ullrich tydligt bevisat att risken för återfall är stor. Det är inte Cykelförbundets eller någon annans ansvar att se till att en cyklist inte dopar sig även om det skulle vara fullt möjligt att utöva större övervakning. Det är bara cyklisten själv som har det slutliga ansvaret.

Nicklas Axelsson har en tuff tid framför sig i livet – igen. Det är bara att hoppas att nära och kära finns kvar för honom så att han överlever ångest och utfrysning så att han i framtiden kan använda sina erfarheter i goda syften för andra och honom själv.

En dag hoppas jag att vi som vill så mycket med den här sporten kan få höra en ärlig version av sagan kring Axelsson så att vi kan ta sådan lärdom från hans tragiska fall att vi kan göra absolut mesta möjliga för att inte få se samma sak hända fler cyklister i framtiden.

Läs även:
–> Aftonbladet: ”Stäng av honom – på livstid”
–> Aftonbladet: Silver-Emma: ”Jag blir rent ut sagt förbannad”
–> Expressen: Den dopade svensken”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *