Cyclesport.se´s Årskrönika 2009 – Del 1


Marcus Ljungqvist tog farväl av livet som professionell cyklist efter att ha vunnit SM på landsväg i Götene. – [no link]

SKARA ::: 2009 avslutar det femte året som Cyclesport.se varit verksamma som publicist av nyheter som rör svensk cykelsport. Det har varit en intressant säsong med både roliga och tråkiga konstateranden. Årets årskrönika är uppdelad på två delar, en Nationell och mer internationell utblick. Vi börjar med att se vad som hänt inom landets gränser under året som gått.

Den svenska cykelsäsongen började med ett rejält rabalder. Svenska cykelförbundet försökte under tafatt ledarskap att sätta sig på tävlingsarrangören Skövde CK. Efter god medling så löste sig dock frågan till allas belåtenhet. Trots att den knuten löstes upp så var det ett av dom magraste tävlingsprogrammen svensk cykel sett på många år. Tyvärr så trollade förbundet bort Kalas Cup på landsväg till endast två tävlingshelger samtidigt som motsvarande cup för Cross Country endast kom att samla ett mycket litet antal deltagare. Endast tolv damer totalt korsade mållinjen på någon av deltävlingarna. Att gå i mål på en deltävling var tillräckligt för att erövra cuppoäng i klassen.

Kalas XC-Cup vanns av Magnus Darvell, Team Kalas och Angelica Edvardsson, IK Jarl, Rättvik. I Långloppscupen stod Jens Westergren, Falu CK överst på pallen i herrklassen. I damklassen blev det dansk seger genom Kristine Nørgaard, Hmtbk.



Sebastian Balck Vann Kalas Cup på landsväg.

I Kalas Cup på landsväg dominerade Team CykelCity stort. Sebastian Balck vann totalt i herrklassen. Han följdes i resultatlistan av fyra av sina lagkamrater på platserna 2-5. Svanesunds GIF kopplade ett stadigt grepp om damklassen. Madelene Olsson vann avslutningstävlingen men det var teamkollegan Sara Olsson som fick ta med sig den gula ledartröjan hem över vintern.

Under hösten har Svenska Cykelförbundets tävlingskommitté jobbat hårt för att inte få en lika mager cup på landsväg ett år till. I slutet av November kunde man presentera ett mycket fint preliminärt upplägg inför säsongen 2010. Det ser med andra ord mycket lovande ut på hemmafronten. Ytterligare nyheter som presenterats tävlingsmässigt är två nya etapplopp i mellersta Sverige. Både Falun och Östersund kommer att arrangera fina tävlingar i slutet av sommaren nästa år.



Jens Westergren vann försvarade sin mästartitel och vann även Northwave Cup på cykelcross.

Bland cuperna i dom smalare grenarna så har Northwave CX-cup synts mest i media. Här vann Jens Westergren och körde till sig sin andra cuptrofé för säsongen. Utan tvekan bäst bland damerna var Kajsa Snihs, IK Jarl Rättvik. Hon tog sig igenom cross-säsongen utan förlust. Förutom cupsegern så vann hon, i likhet med Jens Westergren, sin andra raka SM-titel i disciplinen.



Filip Gustavsson mot SM-seger i elitklassen. Foto: Michael Jonsson

Finalen i Kalas Cup BMX Racing stod på den för året nybyggda banan i Lerum. Filip Gustavsson Märsta har utvecklats mycket under året och vann både SM och cupen. Cim Sjölander är fortfarande ensam i toppen när det gäller svensk BMX för damer. Hon vann både cupen och SM.

I slutet av året kunde vi meddela att downhillcyklisten Robin Wallner äntligen får möjlighet att tävla som professionell. Robin vann Kalas Cup. Lagkamraten Tina Skoglund i Spårvägens CF vann motsvarande titel på damsidan. Segrare för disciplinen 4x blev Byns Stina Larsson Nås IF och Niklas Skogh Sandvikens CK.



Emilia Fahlin skrällde och vann guld på Tempo-SM

Förutom säsongens olika cuptävlingar så har det körts ett antal tävlingar som tilldragit sig både stort intresse och fina startfält. Årets landsvägstävling titulerades SM-tävlingarna i Götene och på Kinnekulle. De fina tävlingarna bjöd på hög internationell klass och mycket fin cykelåkning. I herrklassen kunde Marcus Ljungqvist kröna en tolv år lång proffskarriär med sitt tredje SM-guld.

Herrarna bjöd på imponerande offensiv körning ända in på upploppet. Samma sak kan tyvärr inte sägas om flertalet i damklassen. Jennie Stenerhag, Team Alrikssonscykel.se var en av av dom som vill tävla från start till mål så när favoriterna spelade svälta räv med varandra så tog hon plats i den utbrytargrupp som kom att göra upp om segern och ge henne guldet.

Patrik Stenberg var en annan åkare som imponerade under året. Vi kommer att skriva mer om honom i den internationella delen av krönikan. Här hemma i Sverige satte han ner foten och presterade sig ordentligt för publiken då han vann den allra sista upplagan av Europatour-tävlingen Scandinavian Open i Vårgårda. 18-åringen från Falun fanns med långt fram i alla sammanhang där han deltog och är nu ett av Sveriges stora unga löften.

En sorgligare del av kapitlet unga löften är konstaterandet att nuvarande förbundsledning successivt monterat ner hela landslagsverksamheten för unga elitcyklister (U23) på landsväg. Hur man tänkt på förbundet är svårt att förstå men det är tydligt att stora talanger som t.ex. Sebastian Balck, Stenberg, Niklas Gustavsson, Andreas Lindén, Jesper Dahlström m.fl. kunnat utvecklas mer och snabbare om förbundsledningen tagit det ansvar som sporten i helhet givit till den vad gäller landslagsverksamhet. Under 2009 fanns ingen landslagsverksamhet för U23-cyklister vid sidan av VM.

På höstkanten kunde vi glatt konstatera en nykomling på kalendern. Webbsajten Velo.se satsade stort på att dra igång en svensk motsvarighet till klassiker som Herning GP, East Midlands GP och Paris-Roubaix. 22 mil med inlagda grusvägspartier avhandlades i fint höstväder. Lite smolk i bägaren blev det dock när segraren Christofer Stevenson, Team Capinordic-Cyclecomponents.com deklasserades till andraplats till förmån för Thomas Löfgren, Team CykelCity, som nu kunde avsluta sin cykelkarriär med en mycket fin seger.

MTB-SM kördes i år i Falun. Alexandra Engen, Jönköpings CK försvarade tryggt sin mästartröja och vann sin tredje titel i seniorklassen. Överraskningsseger blev det dock när den mycket erfarne Magnus Palmberg från Sandviken visade vart skåpet skulle stå. Han snuvade den unga svenska eliten på titel och fick med sig en fin mästartröja som tack för gott jobb.



Nytt rekord för Vätternrundan med nystartplats i på hamnplan i Motala. Lars-Åke Åkerman är en av dom 13 åkare som kört samtliga 44 Vätternrundor sedan starten 1966 – imponerande! Lars-Åke har som aktiv tävlingscyklist bl.a. kört bra på Skandisloppet och tävlat i 6-dagars.

Vätternrundan slog alla tidigare rekord i år. Med en ny startplats kunde organisationen öka antalet startande cyklister i loppet. Trots avsaknad av värme och med lite skiftande väder så var det fler än någonsin som kom till Motala för att köra det klassiska motionsloppet. Det var t.o.m. så att för att kunna bereda plats för de åkare som ville få möjlighet att fullfölja den svenska klassikern så fick man arrangera en extra dag för att köra rundan.

Sammantaget så konstaterar flera branschrapporter att intresset för cykling ökar, handlarna märker inte av någon minskad försäljning i spåren av finanskrisen, tvärt om, och antalet startande på motionsloppen ökar. Svensk cykel gick in i 2009 med stora OS-framgångar i ryggen men ändå får man inte fart på den svenska tävlingsverksamheten. Antalet team och satsande unga cyklister minskar oroväckande snabbt. Man frågar sig vad det beror på? Förbundsstyrelsen sätter år efter år upp mål som handlar om att sporten skall utvecklas men generalsekreteraren Anders Karlsson har helt klart inte förmåga att leda arbetet i den riktning som styrelsen vill. Behövs han över huvud taget?

Nu blickar vi framemot ett mycket positivt tävlingsupplägg för säsongen 2010 och det finns goda förhoppningar om att sporten skall få en fart igen även för tävlingsåkarna. Nya koncept blandar motions- och tävlingslopp på ett bra sätt.

Vi på Cyclesport.se önskar
GOTT NYTT ÅR 2010!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *