UCI förbjuder radio för elitklassen, även i Sverige


Ingar tävlingsradios mellan cyklister och servicebiler på UCI 2.1 och 2.2-tävlingar fr.o.m. årsskiftet. – [no link]

AIGLE, SCHWEIZ ::: Som ett led i den beslutade utfasningen av intercom mellan cyklister och servicebilar förbjuder nu det internationella cykelförbundet (UCI) radios på Europatourens elitklass (2.1 och 2.2-kategoritävlingar). Förbudet gäller från och med årsskiftet och meddelades till nationsförbunden i fredags. Kanske kommer nu Svenska Cykelförbundet att följa UCI’s uppmaning att även helt ta bort radios på Svenska tävlingar?

Under hösten beslutade UCI att gradvis slussa ut användningen av kommunikationsradios mellan cyklister och servicebilar. Nu kommer första steget i den plan som man beslutat om. I ett brev till nationsflrbundet skriver UCI:

“Vi ber att vidta dom nödvändiga åtgärder så att ni kan inflra detta förbud på alla nationella tävlingar som är registrerade i ert nationsförbunds tävlingskalender”

Det innebär att förbudet inte bara skall komma att handla om de beslutade UCI 2.1 och 2.2-tävlingar utan även VM och nu också samtliga nationella tävlingar. UCI vill att det inte skall förekomma tävlingsradio överhuvudtaget för cyklister som ännu inte tävlar som proffs.

Beslutet att förbjuda radio på tävlingarna är omstritt och inte helt okontroversiellt. Många menar att det kommer att berika sporten och ge större utrymme för cyklister att kunna genomföra intressantare tävlingar.

Förbudet gäller både herr- och damklass. Sedan länge finns ett förbud som gäller junior- och U23-tävlingar. UCI har beslutat att gå hela vägen och om några år så kommer inte heller proffsen att längre kunna använda radio.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *