Fin höstsäsong gav Cupseger för Jennie i Sydafrika

Jennie Stenerhag – [no link]

STELLENBOCH, SYDAFRIKA ::: Jennie Stenerhag har återvänt till Sydafrike. Falutjejen har dom senaste åren kombinerat tävlande i Europa under sommaren med tävlingar i Afrika under vintern. Årets höstsäsong har varit mycket framgångsrik för den regerande svenska mästarinnan och i helgen kunde hon krönas till totalsegrarinna i Alpha Pharm seeding series, den nationella cupen i Sydafrika.

Två månader har passerat sedan Jennie Stenerhag körde höstens första tävling i Sydafrika. Hon inledde direkt med seger på den nationella cupen, Alpha Pharm seeding series, i samhället Upington. Serien startade i början av året och Jennie har kört om topplaceringar på alla deltävlingar hon varit med på.

Säsongens 18:e seger plockade Stenerhag i Wellington, då hon vann Engen Dynamic cycle challange. Hon följde upp framgångarna en vecka senare med en ny seger i Druban. Med hela 10.000 startande, varav 300 tjejer i elitklassen blev det ett rafflande lopp som Jennie vann med en spurt. Spurtsegern gav henne ledartröjan i Alpha Pharm seeding series.

Jennie kunnat tävla intensivt i Sydafrika under året. Hon har kunnat vara på plats flera gånger under året, mycket tack vare stöd och hjälp från den lokla sponsrn Alpha Pharm, dvs. samma företag som sponsrar den nationella cupen.

Den nionde av tretton cuptävlingar avgjordes på 3.000 m.ö.h. i Sydafrikas huvudstad Pretoria. Den höga höjden påverkade Jennie mycket och hon tappade ledningen i cupen.

– Det var första tävlingen i Sydafrika på ett helt år som jag inte varit på pallen! Antar att vi alla kan ha våra dåliga dagar, kommenterade Jennie på sin hemsida efter loppet.

Det tre senaste helgerna har varit cuptävlingar på hög höjd. Vis av erfarenheterna i Pretoria så planerade Jennie sitt resande så att hon stannade på den höga höjden mellan tävlingarna för att kunna acklimatisera sig till den tunna luften.

Det blev en andraplats i Bloemfontein på 1.400 meters höjd. Resultatet gjorde att hon återtog den gröna ledartröjan i cupen.

Framgångarna i Bloemfontein följdes upp med en ”liten” tävling. Jennie berättar att det var endast 270 startande så att arrangören valde att slå ihop startfältet till en enda klunga. Det blev en något bitter tredjeplats för dagen. Jenie var näöjd med pallplaceringen med smolk i bägaren var att största konkurrenten i cupen, Anriette Schoeman (Nashua Telecoms Ladies Cycling Team) slog henne och tog in poäng på henne i den totala cupställningen.

94,7 heter världens (och Sydafrikas) näst största cykellopp. Bland 25.000 startande återfanns Falutjejen i den gröna cupledartröjan. Tyvärr så spökade en förkylning opch halsont i kroppen för Jennie. Hon behöll dock ledningen i cupen men tappade ytterligare fem poäng totalt mot Schoeman, Ledningen var totalt tio poäng inför cupfinalen i Nelson Wine Estate utanför Paarl.

Die Burger Cycle Tour, avslutade Alpha Pharm seeding series. Jennie vann det här loppet ifjol och året innan. Hon bar på ett stort favoritskap inför årets start. I media tillskrevs Schoeman favoritskapet för att hon kör med uppbackning av hela Nashua Telecoms Ladies Cycling Team. Jennie är ensam utan lagkamrater som backar upp.

Jennie gjorde allt rätt och trots att hon var inklämd mellan ett par herrcyklister i spurten kunde hon ta sig runt och vinna finalen framför värsta konkurrenten. Det belv ett hat-trick i Die Burger Cycle Tour med tredje segern i rad för Stenerhag. Totalseger i cupen och 29.000 ZAR i prispengar (ca 25.000 SEK).

Jennie kommer att stanna kvar i Sydafrika ytterligare några veckor men det blir inga mer tävlingar det här året för hennes del.