Svenskar i fyra av sjutton klara ProTour-team


Jonas Ljungblad – [no link]

LOUSANNE, SCHWEIZ ::: Fyra Svenska cyklister startar säsongen 2010 i cykelsportens högsta division, världsserien ProTour. Under onsdagen godkändes de fyra svenskteamen formellt tillsammans med tretton andra lag av det internationella cykelförbundet.

Sjutton lag godkändes för ProTour-licens av det internationella cykelförbundets ProTour-råd (UCI ProTour Council). Det var ett team färre än väntat. Det Italienska laget Lampre-Farnese Vini får vänta ytterligare på besked om huruvida förnyad licens kan komma att godkännas. Deras ansökan återlämnades till licenskommittéen som vidare skall godkänna eller avslå .

ProTour Licensen förnyas årligen och teamen värderas på etiska, organsiationsmässiga och ekonomiska grunder inför rådet.

Thomas Lövkvist tävlar i det nystartade Brittiska storlaget Team Sky, han fanns tidigare i Amerikanska Columbia-HTC. Svensken är kapten i laget som har Tour de France som sitt viktigaste mål för året. I laget finns även den svenske sportchefen (och regerande svenske mästaren) Marcus Ljungqvist.

Amerikanska Garmin-Slipstream har superklättraren Fredrik Kessiakoff i laget. Den 30-årige Svensken gör sin andra säsong i ProTour och byter från det Spanska laget Fuji-Servetto. Med sin nya arbetsgivare hamnar Fredrik i ett större lag och han spås en lysande utveckling som bergsspecialist och etapploppsåkare.

VM-tvåan Gustav Larsson stannar kvar i det Danska superlaget Team Saxo Bank. Smålänningen har kontrakt med laget fram till säsongen 2011. Gustav är en av världens bästa cyklister och han kommer säkerligen att vara kapten i laget vid flera tillfällen under året.

Den dubbla Svenske mästaren Jonas Ljungblad går in på sitt andra år med det Belgiska teamet Omega Pharma-Lotto (tidigare Silence-Lotto). Jonas fanns med i fjolårets Giro d’Italia-trupp och om man ser på lagets sammansättning till den kommande säsongen så kan man ana att Svensken kan få ett något större ansvar i laget 2010.


Följande lag är klara för ProTour 2010:

AG2R La Mondiale (Frankrike)
Astana (Kazakhstan)
Caisse d’Epargne (Spanien)
Euskaltel-Euskadi (Spanien)
Footon-Servetto (Spanien)
Française des Jeux (Frankrike)
Garmin-Slipstream (USA)
Liquigas-Doimo (Italien)
Omega Pharma-Lotto (Belgien)
Quick Step (Belgien)
Rabobank (Holland)
Saxo Bank (Danmark)
Team Columbia-HTC (USA)
Team Katusha (Ryssland)
Team Milram (Tyskland)
Team RadioShack (USA)
Team Sky (Storbritannien)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *