Cyclesport.se – Årskrönikan del 1, Våren 2008


Fredrik Johansson, Differdange – Apiflo Vacances, tog den första svenska segern för året. – [no link]

SKARA ::: Nu är det återigen dags att summera cykelårets som varit. Här i den första delen av vår årskrönika blickar vi ut över den svenska cykelhändelserna under våren 2008.

Cykelåret 2008 inleddes sedvanligt med ett antal cyklister som i elfte timmen annonserade ut byte av lag. Bland dessa fanns Freddy Johansson som skrev på för det brittiska laget CT Pinarello Candi-TV och Lars Andersson som kom att ingå i startuppställningen för det nyregistrerade norska continental teamet Team Trek Adecco. En av de mer uppmärksammade övergångarna stod dalmasen Magnus Darvell för då han skrev på för det lettiska laget Rietumo Banka Riga. Juniorlöftet Sead Mujacevic tog klivet upp I elitklassen 2007 och vann då kortbane-SM. Hans meriter räckte ända till ett kontrakt med danska Team Løgstør – Cycling for Health

Årets första seger stod Fredrik Johansson för. Fredrik valde att gå tillbaka till sitt luxemburgiska lag, Differdange-Apiflo Vacances efter en säsong i danska Designa Kökken. Redan den 10:e Januari fick han stå överst på prispallen när den 4:e etappen av Jelajah Malaysia avgjordes. Fredrik slutades senare totalt trea i det veckolånga loppet.



Den så otursförföljde Magnus Bäckstedt fick på nytt uppsöka läkare för operation. Den här gången var det återigen ett nyckelben som fått en smäll. Det var under Tour of Quatar som Magnus fälldes inför spurten och gick hårt ner i asfalten. Magnus gjorde en rekordsnabb återhämtning fanns åter på startlinjen när vårklassikerna avgjordes i mars och april. Våren utvecklades för Magnus del riktigt bra då han körde till sig en andra plats i det avslutande tempoloppet på tredagarstävlingen i belgiska De Panne. Bäcktedt fick tyvärr se täten i Paris-Roubaix lämna honom bakom sig efter att han haft problem med sina hjul vid ett flertal tillfällen.

I ProTouren kom Gustav Larsson att leverera resultat direkt från start. I Amgen Tour of California öppnade han med en sjätteplats på prologen och slutade loppet en vecka senare som total femma. Det här var ju bara början på en fantastisk säsong för Gustav, men redan här så fick han finna sig i att vara i skuggan av den suveräne lagkamraten Fabien Cancellara från Schweiz.

Niklas Axelsson stod även han för en av vårens stora svenska framgångar då han erövrade ledartröjan i det mycket prestigefyllda loppet, Tirreno-Adriatico. Loppet blev en svensk triumf då Tomas Lövqvist tog den totala tredjeplatsen.



Den här våren blev ett genombrott för värmlänningen Christofer Stevenson. Inför året har 25-åringen från Säffle bytt till det danska laget Team GLS-Pakke Shop och tävlingsprogrammet verkar ha passat Steve som handen i hansken. Efter stark körning i flera franska etapplopp, bl.a. Bretagne Runt och Normandiet Runt så prickade han in total segern i det veckolånga etapploppet Tour de Loir-et-Cher. Det här var den första svenska segern i ett internationellt etapplopp på länge.

Seger blev det även för Jonas Ljungblad som vann den tredje etappen av det franska etapploppet Circuit des Ardennes i mitten av April.




På damsidan var det Jennie Stenerhag som stod för de första pallplatserna. Jennie som spenderade större delen av 2007 med återhämtning efter en mycket otäck vurpa i maj vann den Sydafrikanska tävlingen Die Burger Fiets Toer i december. Kort därefter var det dags för sjuksängen igen. En vurpa på veledrom i Sydafrika medförde att hon bl.a. fick ett par spikar inopererade i tummen för att snabba upp läkningen. På pallen fans hon några veckor senare iochmed en 2:a plats i PE Herald i sydafrikanska Port Elisabeth och senare en femteplats i världens största cykeltävling, Cap Argus Pick n’ Pay i Kapstaden.

En annan av våra svenska världsstjärnor som satte ner foten från starten på säsongen var Susanne Ljungskog. Hon inledde med en andraplats på årets första tävling, Geelong tour i Australien. Tre dagar senare stod hon som totaltrea i loppet.

Även Emma Johansson visade att hon är att räkna med från starten på säsongen. Det var en jämn ström av fina resultat med bl.a. tredjeplatsen i Omloop het Volk som en av vårens bästa.



Genombrott kan man kalla Emilia Fahlins vår. Inte mindre än fem segrar innan April månads slut. Emilia fanns med Team HighRoad på deras långa USA-turné och där kunde hon få visa sina kvalitéer fullt ut. Första segern kom i Amgen Tour of California Womens Criterium.

Fredrik Kessiakoff stod för segerjublen då han sopade banan med konkurrenterna på Cypern i slutet av februari. Sunshine Cup på Cypern bjöd på ett flertal svenska pallplatser av duon Kessiakoff och Emil Lindgren på herrsidan och Alexandra Engen på damsidan. Bäst totalt blev Alexander Wetterhall som i sammandraget slutade fyra.

MTB-landslaget drog till Italien i början av April. Resan fick ett oväntat resultat då man på morgonen upptäkte att nio av lagets elva cyklar blivit stulna under natten. Laget fick åka hem utan att flertal av åkarna kört en meter i loppet.

Den svenska tävlingspremiären ägde rum ioochmed Kattegatttouren i Varberg i slutet av April. Där vann oväntat nog den danske cyklisten Ola Kjören, CK Viktoria. På damsidan fick vi se Martina Thomasson, Ulricehamns CK vinna loppets båda etapper och naturligtvis då även slutsegern.

Landsvägssäsongen inleddes samma helg som för MTB-cyklistern. Traditionsenligt så var det Östgötaloppet som öppnade säsongen. Monica Holler höll för favorittrycket och vann planenligt damloppet. Som segrare i herrklasson stod Team CykelCitys spurtraket Mattias Westling.

På förbundsnivå var det återigen ett stort fokus på det politiska spelet, tyvärr inte lika mycket på tävlandet. Björn Stenberg kom som en frisk fläkt och kandiderade till ordförandeposten men när valdagen kom så blev det ett sånt där demokratiskt val med bara en kandidat att rösta på. Anders Björklund inledde därmed ytterligare ett år som styrelseordförande. In i styrelsen valdes Björn Stenberg, Anette Rudenstam och Yvonne Mattsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *