Cyclesport.se Årskrönikan del 2, sommaren till SM


Emilia Fahlin höjer armarna efter en spektakulär avslutning på damernas SM – [no link]

SKARA ::: Svenskarna har kört hem ett stort antal internationella triumfer under 2008. På hemmaplan fick vi se samtliga proffs och alla dom bästa amatörerna göra upp som SM i sina olika dicipliner. Det var få överraskningar på MTB men desto fler på landsväg.

Hemma i Sverige var en av årets stora nyheter att vi nu hade ytterligare en Europatour tävling i landet. Skandisloppet i Uppsala firade 100 år. Jubileet innebar inte bara att loppet körts 100 i rad, vilket både är rekord inom cykelvärlden och för hela idrottssverige, loppet bytte även namn till Scandinavian Race. Lite synd kan man tycka att båda de svenska UCI-tävlingarna skall ha nästintill samma namn.

Det blev danskt storslam på gatorna i Uppsala. Rödklädda Team Lögstör Cycling for Health sopade banan med svenskarna och vann en dubbelseger efter mycket dominant körning. Morten Höberg stod överst på prispallen under lördagen.

Söndagens tävling fick mer svensk prägel. Fredrik Ericsson, Team CykelCity hade dominerat föregående helgs tävlingar i Hammarö 3-dagars. Nu gjorde han samma sak på söndagen. Han var i ensam utbrytning under nästan hela loppet och vann en solo seger framför Team Cyclesport.se’s Alex Wetterhall som precis som Ericsson kört igenom nästintill hela loppet ensam i utbrytning.

Både Ericsson och Wetterhall kom att visa mer av sin kapacitet under sommaren, både på MTB och landsväg. Wetterhall startade maj månad med att köra in på 5:e plats på EM i XC för U23. Han följde sedan upp med stark åkning på bl.a. Paris-Roubaix U23 och MTB-VM.

Fredrik Ericsson har utan motstycke dominerat svensk amatörcykling under sommaren. Han visade prov på sin internationella kapacitet då han körde in på 10:e plats på 1.1-tävlingen Tallin-Tartu GP. Han följde sedan upp med seger i den andra deltävlingen av Kalas Cup och han kom att bli den andra svensk under året att vinna ett internationellt etapplopp. Han vann det norska 2.2-loppet Ringerike GP i stor stil.

Sommarens största skräll för Fredrik Ericsson kom ändå i samband med Tempo-SM. Fredrik vann förför favoriterna, protour-cyklisterna Gustav Larsson och Thomas Lövkvist. Fredrik hann även med att vinna långloppscupens deltävling, Mörksuggejakten innan det var dags för semester.

Premiären på svenska cupen hans med i ett mycket kylslaget Götene. På tävlingsdagens morgon låg det snö vid målområdet på Kinnekulle. Efter en dag med offensiv åkning fick vi se Johan Lindgren, Team CykelCity och Marie Lindberg, Nürnberg Vorsicherung dra på sig de gula ledartröjorna för Kalas Cup. Johan Lindgren visade tidigt upp sin fina form med en tredjeplats på inledningsetappen av luxemburgiska 5-dagarsloppet Fleche de Sud.
Bland de internationella herrcyklisterna så vann både Fredrik Johansson och Jonas Ljungblad var sina segrar på kontinenten under försommaren. När det var dagas att resa hem till Sverige igen så var det Niklas Axelsson som återigen visade framfötterna genom att vinna hemmatävlingen Solleröloppet.

Den största segern av alla under våren stod Magnus Bäckstedt för då han korades som etappsegrare av den inledande etappen av Giro d’Italia. En tävling där Gustav Larsson var en av dominanterna. En tiondeplats totalt blev det för Larsson, Team CSC’s lagkapten.

När det var dags för SM så var det den just nämnde Ljungblad som stack fram hjulet och på ett elegant vis återtog den mästartröja som han förlorade för två år sedan. Det var en överraskning för några, men sett till Jonas resultat under våren så var det inte en oväntad segrare. Det blev Patrik Morén, Cyclefactory.com-Vallentuna CK som vann U23-tröjan.

Herrarnas framgångar till trots så var försommaren damernas tid och framförallt Susanne Ljungskogs. Susanne vann världscupdeltävlingen i Bern i början av Maj och följde upp med att återigen vinna ett av världens största etapplopp, Tour de l’Aude i Frankrike. Lagom till SM så lämnade Ljungskog sitt nya italienska team, Menekini Selle Italia för att återvända till holländska Team Flexpoint. SM-tävlingarna kanske inte helt och hållet blev vad hon förväntat sig då hon efter mycket dominant körning fick vända hem med en bronspeng.

En annan åkare som hade all anledning att jubla över SM-tävlingarna var Emilia Fahlin. Tidager under våren hade hon varit fint framme i flera större tävlingar, bl.a. med en pallplats på avslutningsetappen av Gracia-Orlova i Tjeckien. Den körning hon gjorde på SM frångick allas förväntningar på Emilia som under alla år utmärkt sig som en utpräglad spurtare. Hon gick loss från klungan redan på det första av åtta varv. Hon höll sig sedan i utbrytning genom hela tävlingen. När Ljungskog och Emma Johansson åkte ikapp henne och lämnade henne bakom sig i backen på sista varvet så trodde nog ingen att hon skulle vinna loppet. Fahlin kämpade sig tillbaka i utförsbacken. När det återstod 3 kilometer av loppet attackerade hon. Loppets favoriter tog sig inte samman och svarade på attacken och ytterligare en skräll på SM var ett faktum.

Även Sara Mustonen hade anledning att jubla. Hon vann det internationella etapploppet Polen Runt samt ett flertalk lopp hemma i Sverige. Hon kunde sedan tillgodoräkna sig en biljett till OS i Peking lagom till att en knäskada skulle börja spöka för henne. Inget jubel över den saken då hon tvingades att stå över både SM och Giro d’ Italia.

Emma Johansson infriade allas förväntningar då hon vann tempoloppet på SM. Efter en vår med sakta stigande form för Emma så verkade hon starkare än någonsin.

Internationella segrar och pallplatser blev det för både Karin Aune, Marie Lindberg och Monica Holler det är tydligt att de svenska damerna är ett av världens bästa landslag just nu.

MTB-cyklisternas tävlande kom igång ordentligt och från början av maj och fram till SM hann framförallt våra tre svenska proffs, Calle Friberg, Fredrik Kessiakoff och Emil Lindgren med att köra en hel del internationellt. De största framgångarna stod ändå Alexander Wetterhall för. Femteplats på U23-EM föregicks av en bronsmedalj i stafetten. Laget bestod av Emil Lindgren, Alexandra Engen, Olof Jonsson och Alexander Wetterhall. Kessiakoff nådde inte medalj men väl en beundransvärd insats när VM gick av stapeln i Juni och han körde hem femteplatsen. Fredriks form var på uppåtgående, det hade han visat genom att komma 8:a på världscupen i Skottland ett par veckor tidigare.

På hemmaplan var det Matthias Wengelin och Mattias Nilsson som dominerade på banorna. Friberg vann inledningsloppet av Långloppscupen och Max Öste MacDonald vann deltävling nr 2. Wengelin vann både 1:a Majloppet, Borlänge Tour och Hökensåsloppet. Nilsson tog hem Mjölbybiken. Andra som vann i Sverige var Anders Ljungberg, Ymerracet och junioren Tobias Ludvigsson som vann Borås MTB-race.

Två åkare fick var sin biljett till OS i Peking bekräftad. Det var Emil Lindgren och Alexandra Engen.

När SM kom i mitten av Juli så var det en trio cyklister som visade att dom var lite bättre än alla andra. Fredrik Kessiakoff vann en knapp temposeger före Wetterhall och ytterligare några sekunder till Lindgren. Situationen var liknande på XC-loppet där samma trio gjorde upp om medaljer på slutrundan. Återigen avgick Kessiakoff med guld, silvret till Lindgren och brons till Wetterhall. Bland damerna stod tempobataljen mellan segrande Engen och tvåan, en sekund bakom, proffscyklisten Åsa Erlandsson. XC-segern gick också den till Engen. I den avslutande stafetten fick Lindgren ytterligare en medalj, denna gång ett guld tillsammans med sin klubb IK HP. Wetterhall fick ett andra brons med Kvänums IF.

Följ med oss ett par dagar då vi summerar resten av sommaren 2008.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *