Cyclesport.se – Årskrönikan del 4


Thure Pettersson omgiven av frun Ingrid och Björn Stenberg. – [no link]

::: Här avslutas Cyclesport.ses årskrönika med den fjärde och sista delen. En tillbakablick på årets tre sista månader.

Oktober:
Av sommarens tävlingsgrenar återstod inte mycket på svensk mark. Ett flertal svenskar var på plats på den franska MTB-festivalen Roc d’Azur. Åsa Erlandsson och Fredrik Kessiakoff fick var sin andraplats på första dagens tävlingar. Andra dagen var det Emil Lindgrens tur att stå pallen då han blev två i sin allra sista tävling som U23. Kessiakoff lyckades ånyo att stå på pallen denna gången som trea.

Bland landsvägsåkarna består månaden till stor del av snack om övergångar och satsningar inom olika team, både här hemma och utomlands. Flera cyklister annonserar ut att dom komemr att trappa ner på sitt cyklande, en av dessa är Johan Lindgren som flyttar hem till Sverige efter tre år i Frankrike. Fredrik Johansson lyckas att prestera ett gott resultat mitt i ”Silly Season” då han blir tvåa på den danska säsongsavslutningen.

Något som fått ett gott grepp om den svenska cykelsjälen är CycloCross. För andra året i rad kunde vi se Kalas CX-Cup rulla igång i Norberg. Denna nationella cup rör sig sedan över landet med totalt nio deltävlingar.

Alexandra Engen och Jens Wetergren kopplar omedelbart ett ordentligt grepp om de gula ledartröjorna i cupen genom segrar på de två inledande tävlingarna. Engen fortsätter att vinna även deltävlingarna 3 och 4 och ser ohotad ut i toppen av Cupen. Ohotad var inte Westergren som tappade ledningen efter fjärde deltävlingen. Både Magnus Darvell och Mattias Nilsson hade fått prova på att stå överst på prispallen.

November:
CX-Cupen går vidare underen helg i Stockholm. Engen vinner ytterligare två deltävlingar. Fredrik Ericsson vann den 5:e deltävlingen efter att åter kommit hem från Holland. Westergren återställde dock ordningen på söndagen och tog sin tredje delseger på deltävling nr 6.

Hetast under månaden var naturligtvis de Svenska Cykeldagarna med Cykelgalan och mässa på Elmia i Jönköping. Falu CK och IK Hakarpspojkarna bjöd på en magnifik mässa med massor av utställare. Mässan blev en succé både vad gällde antalet besökare och antalet utställare.

Mycket kan nämnas från Cykelgalan men en pristagare var mer rörande än andra. Thure Pettersson fick ett hederspris för sin livsgärning som rapporterande korrespondent från cykelsporten i Sverige och utomlands. Det är imponerande när man förstår vad denne man betytt för sportens intresse ute i landet. – Tack Thure!

Valda till årets cyklister blev Gustav Larsson, Fredrik Kessiakoff, Susanne Ljungskog och Alexandra Engen.

Under pågående mässa körs den sjunde deltävlingen i Kalas CX-Cup. Återigen fick vi se Alexandra Engen köra hem segern. I herrklassen blev det ytterligare en repris då Jens Westergren sopade hem sin fjärde cupseger av sju möjliga.

December
Under årets sista månad har vi kunnat konstatera att mycket verkar lösa sig för dom svenskar som stått utan kontrakt i Europa. Framförallt så har det handlat om svenskarna som varit knutna till Unibet.coms två stall. Nu står det klart att samtliga fyra fått nya lag att köra i.

Även på MTB-sidan har våra proffs meddelat att nya lag är på gång och att kontrakt är skrivna.

Årets sista svenska tävlingar kördes på Slottskogsvallen i Göteborg. Fredrik Ericsson vann en dubbelseger men slutsegern i Kalas CX-Cup gick till Jens Westergren. I damklassen blev det en utklassningsseger av Alexandra Engen som vunnit samtliga deltävlingar utom en.

Efter denna tillbakablick lämnar vi nu cykel året 2007 bakom oss. Ett gott nytt cykelår till alla där er som gör att vår sport är levande och synlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *