Cyclesport.se – Årskrönikan del 3


Fredrik Kessiakoff vinner världscupdeltävlingen i Slovenska Maribor. – [no link]

::: Idag önskar vi ett riktigt gott nytt 2008 och skriver samtidigt det tredje kapitlet i Cyclesport.se’s årskrönika för 2007. Idag blickar vi tillbaka på tävlingssäsongen från halvårsskiftet fram till VM i slutet av september.

Juli:
Mitt i den regniga högsommaren tog UCI nya krafttag mot dopingen. Genom avtalet ”Riders commitment to a new cycling” så skriver varje cyklist och personal inom sportens två högsta disvisioner (ProTour och Pro-Continental) på och lovar att de varken är inblandade i Operation Puerto eller att de kommer att bryta mot gällande antidoping regler. De svenska cyklisterna i ProTour under tecknar avtalet så snart de får chansen, däremot så har vi fortfarande inte sett varken Niklas Axelsson eller team managern i Unibet.com, f.d. T-Mobile cyklisten Michel Lafis namn på listorna över namnteckningar.

För damerna i världstoppen rullar Giro Donne igång med tre svenskor på startlinjen. Susanne Ljungskog stod på pallen redan på första etappen samtidigt som Monica Holler fick dra på sig ledartröjan som bästa unga cyklist. Efter nio dagars tävlande så kunde Ljungskog räkna in ytterligare ett meriterande resultat i världseliten med en total femteplats.

Susanne Ljungskog fortsatte att köra bra under resten av månaden. På etapploppet Thüringen Rundfahrt så vann hon avslutningsetappen och slutade fyra sammanlagt. Även Emma Johansson körade bra under månaden och vann Boezinge GP i Belgien.

Lucas Persson säkrar totalsegern i etapploppet Arden Challenge i början av månaden. Han lyckas även köra hem en pallplats i belgiska loppet Pollare-Ninove i slutet av månaden.

Det 94:e Tour de France rullar igång i London med Thomas Lövkvist som enda svensk på startlinjen. Thomas nådde som bäst en sammanlagd sjundeplats i ungdomstävlingen och hans bästa etappresultat blev den sjuttondeplats som han spurtade till sig på den andra etappen. Han slutade 64:a totalt.

Hemma i Sverige blev juli en mycket intensiv tävlingsperiod för de cyklister som ville. Landets största arrangemang för tävlingscyklister, U6 CycleTour börjar att nå fin internationell klass för elitcyklisterna. 91 cyklister från sex nationer rullade av startrampen på prologen. Tävlingen dominerades av Team CykelCity.se som vann dubbelt totalt genom Petter Renäng och Sebastian Balck.

Skånska GP-veckan tog vid ett par dagar senare men där var inte startfältet av samma klass. Björn ”Nalle” Sjöberg från Motala stod till slut som totalsegrare efter stabil åkning genom de fyra deltävlingarna.

Team CykelCity.se körde ett för dom otursfullt Tour de Liege. Även om sjukdomar följde laget så lyckades Petter Renäng att köra hem en seger på loppets tempoetapp. Glädjen blev kortvarig för Petter som något senare i loppet vurpade och bröt nyckelbenet, en skada som höll honom ifrån cykeln en bra tid framöver.

U23-cyklisterna begav sig till EM iBulgarien. Marie Lindberg stod för den bästa prestationen där genom en 12:e plats på linjeloppet. Ur svensk synvinkel så blev EM en tämligen blek tillställning.

Örebrocyklisternas unga framtidshopp Oscar Nilsson bärgade en femteplats i ungdoms OS i Belgrad.

Även för MTB cyklisterna var det en hektisk månad. Fredrik Kessiakoff inledde med att ta en tredjeplats på CX-världscupen i Canada. Han fortsatte sedan att köra bra även på EM och tog med sig en mycket fin bronsmedalj hem.

Åsa Erlandsson följde upp med fin körning i Italienska Villabassa där Åsa blev 13:e i Långloppsvärldscupen. Inför den sista deltävlingen låg hon fyra. Trots bra körning och en sjundeplats i cupfinalen så halkade hon ner i protokollet och fick en mycket fin total femteplats i Långloppsvärldscupen.

Svenska Mästerskapen på MTB kördes i mitten av månaden. Först ut vara Maraton-SM som vanns av Magnus Darvell och Sofia Bleckur.

Inte helt oväntat så dominerades XC-tävlingarna av landets mest meriterade utlandsproffs. Fredrik Kessiakoff tog hem solklar seger på det tuffa CX-loppet följd av Magnus Darvell, Falu CK och Emil Lindgren som representerade arrangörsklubben IK Hakarpspojkarna. Kessiakoff tog även hem guldet på tempoloppet senare i SM-veckan.

Damerna hade precis som för landsvägsåkarna en mycket kort distans att avverka på SM. Unga hemmahoppet Alexandra Engen attackerade i starten och förpassade de två proffsåkarna Anna Enocsson och Åsa Erlandsson till de två lägre pallplatserna. Damernas tempolopp vanns av Maria Östergren.

Augusti
Månaden inleddes med en annan av svenska cykels stora begivenheter, Scandinavian Week. Den västgötska veckan med cykling på toppnivå i fyra städer och en avslutning med damernas världscupdeltävling. Herrarna körde först tre kriterium i Alingsås, Skara och Borås för att avsluta med den UCI kategoriserade tävlingen Scandinavian Open. Motståndet för svenskarna kom från hela Nordeuropa. Det blev Lucas Persson som avgick med seger efter en imponerande avslutning med solokörning.

Damerna körde sin världscuptävling som avslutning på veckan. Det var offensiv körning bland svenskorna, framförallt av Susanne Ljungskog. Det blev hon som noterade dagens bästa svenska placering genom en sjuttondeplats.

Den svenska tävlingskalendern fortsatte sedan i rask takt med cuptävlingar i Burseryd. Monica Holler tog ytterligare en seger och cementerade sin ledning i Cupen. Johan Landström vann men ledartröjan fanns fortfarande hos Mattias Westling.

Herrarna hann med ytterligare en deltävling i Cupen på Söderhamns 3-dagars. Här, precis som på övriga deltävlingar så dominerade de röda åkarna från Team CykelCity.se. Trots ett tight läge inför avslutningsetappen så var det ingen tvekan om slutresultatet, dubbelseger av Landström och Balck. Westling i ledartröjan inför avslutningstävlingen.

Internationellt så var det flera killar som körde riktigt bra. Marcus Ljungqvist blev totaltvåa i Irland Runt. Gustav Larsson avslutade Enoco Tour med ett kanontempolopp och blev trea både på etappen och totalt. Niklas Axelsson visade att han åter fått upp farten i benen efter vinterns canceroperation och gjorde flera fina resultat, bl.a. en tredjeplats på det italienska UCI 1.1-loppet GP Industria & Artigianato – Carnaghese. Lucas Persson körde in på andraplats i GP Lennik.

Fredrik Johansson kom tvåa i G.P. Demuth efter en lång dag i utbrytning.

Damerna var också rejält igång. Ljungskog var tvåa i Holland Hills Classic. Emma Johansson segrade i GP Hoeleden och kom fyra totalt i Trophée d’Or Féminin efter att ha avslutat med en andraplats på sista etappen. Monica Holler tog hem segern på den avslutande etappen i Albstadt Frauen Etappenrennen och slutsegern i spurtpristävlingen.

Tyvärr för svensk cykel och flera av de direkt inblandade cyklisterna så kom det väntade beskedet att det svenska ProTour-teamet Unibet.com skulle komma att läggas ner. Fyra svenska cyklister fick börja se sig om efter nya arbetsgivare och tävlingsverksamheten i både ProTour-laget och det belgiska continental-teamet mattades av.

Sverige fick två världsmästare i veteranklassen, Thomas Åberg på tempo och Ulf Johansson på MTB.

En åttonde respektive en tiondeplats för Fredrik Kessiakoff och Anna Enocsson var bästa resultaten från MTB Marathon VM. Kessiakoff hämtade sig och vann en viktig seger i Bundesligan i slutet av månaden.

På hemmaplan vann Magnus Darvell den näst sista deltävlingen XC-Cupen, likaså gjorde Hannah Myerscough.

September
Susanne Ljungskog stod för månadens största framgång genom en niondeplats i den näst sista världscupdeltävlingen i franska Plouay. Susanne bröt sedan Holland Ladies Tour efter sjukdom. Istället blev det Emma Johansson som tog täten bland svenskorna i loppet. Inför den sista etappen fanns en liten chans till totalseger men hon slutade på en total niondeplats. Emma visade riktigt god form och vann sista tävlingen innan VM, GP Kieldrecht i Belgien.

Monica Holler avslutade världscupen i god still genom en sjätteplats i Rund um die Nürnberger Altstadt. Hon höll sig även väl framme på Giro della Toscana där hon var två på den fjärde etappen.

Lucas Persson råkade ut för en bilolycka och fick sy i handen. Trots skadan så kunde han köra Dikkelvenne GP (1.12) i Belgien och gick i mål som trea efter stark körning. Han var senare bäste svensk då han tillsammans med landslaget körde Tour of Croatia. Han var på pallen på ett par av etapperna och körde med spurttröjan en del av loppet. Han blev 12:a totalt.

Tre svenskar fanns med i Spanien Runt. Speciellt lyckosamt blev det för Thomas Lövkvist som tog sig upp på pallen med en andraplats på den 14:e etappen. Magnus Bäckstedt imponerade med två starka tempolopp och Marcus Ljungqvist som höll sig fint med långt fram genom hela loppet.

I Sverige avgjordes Landsvägscupen i värmländska Kil. Chritofer Stevenson vann med stor marginal men i Cupen totalt var det Johan Landström avgick med seger. På damsidan hade Monica Holler redan ledartröjan och efter segern på avslutningstävlingen så var även slutsegern hennes.

En vecka senare kröntes MA Speedwear till bästa SM klubb efter det att stafett- och kortbane SM avgjorts. Stafetten blev en triumf för Cyclecomponents.com med de båda bröderna Stevenson från Amore&Vita Mc Donalds tillsammans men starke veteranen Tony Widing. Kriteriumet, kortbane-SM fick se en skrällseger av den unge förstårselitaren Sead Mujacevic, CK Ringen. På damsidan vann Sara Mustonen för andra året i rad.

Långloppscupen avslutades i inledningen av månaden. Bockstensturen var även Nordiskt Mästerskap. Det blev Jens Westergren och Åsa Erlandsson som till slut kunde titulera sig Nordiska Mästare. I Långloppscupen delades slutsegern i damklassen mellan Åsa Erlandsson och Alexandra Engen. I Herrklassen vann Westergren.

Det blev en snöplig inledning på VM för MTB-åkarna då man tvingades att backa ur stafetten så sent som på förmiddagen samma dag. Anledningen var att Fredrik Kessiakoffs cykel kommit på villovägar. Fredrik kom sedan 4:a på XC-loppet. Emil Lindgren var sjua i U23 klassen. Alexandra Engen var 12:e U23 cyklist bland damerna.

Kessiakoff vann senare under månaden en mycket efterlängtad världscupseger i slovenska Maribor. Han kom på pallen i Benelux Cup och vann Gimondi Bike i Italien.Anna enocsson höll sig också väl framme med en pallplats i Benelux Cup.

Svenska XC-cupen avslutades med totalseger för Matthias Wengelin och Alexandra Engen.

Månaden avslutades med VM på landsväg. Störst medaljchans hade Sverige i damernas linjelopp. Landslagsledningen valde ändå att fatta det något udda beslutet att inte utnyttja samtliga av de platser som man var berättigad till. Tilltron stod i huvudsak till Susanne Ljungskog som tidigare under veckan kört in på trettonde plats på VM-tempot. Tyvärr fick hon kliva av på grund av sjukdom. Istället klev Emma Johansson fram som en klart lysande stjärna och körde hem en sjätteplats. Det blev Sveriges bästa resultat på VM.

I U23-klassen hade Sverige inte en enda åkare med eftersom man inte kört till sig tillräckligt mde UCI-poäng under säsongen. Gustav Larsson var den som gjorde den klart starkaste och mycket imponerande insatsen av svenskarna. På tempoloppet var han femtonde. På linjeloppet så var han en hårsmån ifrån att finnas med i den avgörande utbrytningen genom en mycket offensiv körning. Bäst i mål var Marcus Ljungqvist med en 24:e plats.

Under VM-veckan meddelade Green Cycles Associates AB att man inte hade för avsikt att fullfölja sitt sponsoravtal med det svenska U23 landslaget. En stor besvikelse bland Sveriges U23 åkare följden naturligtvis. Svenska Cykelförbundets ordförande Anders Bjöklund meddelade kort därefter att man inte hade för avsikt att vidta rättsliga åtgärder för att få sin kontrakterade pengar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *