Cyclesport.se – Årskrönikan del 2


– [no link]

::: Här kommer andra delen i vår tillbakablick på året som gick. Idag tittar vi på tiden från starten av den svenska cykelsäsongen fram till landsvägscyklisternas SM i Uppsala.

April:
Premiären sker samma dag, både för MTB och landsvägsåkare. Kategatt Touren drog igång i Falkenberg och avslutades dagen efter i Varberg. Premiärsegrare blev den unge örebrocyklisten Gunnar Grönlund. Gunnar var nyss hemkommen från England där han startat säsongen med den engelska MTB cupen. Ett mycket glest damfält segrades av Johanna Lindman från Mölndals CK.

Landsvägssäsongen startade i Jönköping. Segraren blev finsk efter ett mycket offensivt lopp. Tommi Martikainen som vanligtvis tävlar för estländska continentalteamet Kalev Chocolate skar mållinjen först. Det blev ”proffsseger” även i damklassen, Monica Holler, Bigla Cycling Team vann övertygande spurten bland 12 cyklister.

Innan månaden var slut hade Team CykelCity.se redan börjat sätt sin prägel på de svenska resultatlistorna. Seger i Östgötaloppet och en total utklassning i Hammarö 3-dagars gav en fingervisning om hur det skulle komma att se ut under året.

Svenska damproffs gjorde sitt till för att sätta internationell prägel även på svenska lopp. Emilia Fahlin vann Hammarö 3-dagars. Svenska damproffs gjorde sig väl synliga även på kontinenten. Vid sidan av Susanne Ljungskogs enorma stabilitet på de riktigt stora tävlingarna så dyker nya svenska namn upp högt upp i resultatlistorna. Ett sådan namn är Emma Johansson. Vid UCI-tävlingen GP Stad Roeselare i Belgien körde hon in på en andra plats och noterade därmed sin största framgång hittills. Det var ju bara en försmak av vad som kulle komma under resten av säsongen

XC-Cupen öppnar med segrar för två riktigt unga cyklister Matthias Wengelin och Alexandra Engen.

Mattias Nilsson tog en storartad seger i juniorernas världscupdeltävling i belgiska Houffalize.

Maj:
Efter en rad tunga dagar på kontinenten för U23-landslaget så kom äntligen en smak på framgång i början av maj. Det var förstaårs-elitcyklisten Sebastian Balck som noterades för en trettondeplats i U23ornas Flandern Runt. Resultatet blev ett av U23-landslagets bästa för året.

Susanne Ljungskog hade segervittring då hon tvingades att bryta det tjeckiska etapploppet Gracia – Orlová Tour. Halsont förpassade svenskan till åskådarplats då hon var totaltvåa i sammandraget. Senare under månaden vinner hon det stora franska etapploppet Tour de l’Aude. Tävlingen är en av världens största för damer.

Svenska Cupen på landsväg startar med tävlingar i Uppsala. Herrarnas första deltävling avgörs på Skandisloppet genom en spurtseger av Mattias Westling, Team CykelCity.se. Damernas lopp körs dagen efter och vinns av Sara Mustonen, också det på en spurt.

Lucas Persson tar sin första seger i den gröna tröjan för Unibet.com CT. Han kör hem en soloseger med 45 sekunders marginal på den näst sista etappen av Circuit des Ardennes. Han hinner med ytterligare två segrar innan månaden är över. Även forna lagkamraten Kalle Sandell presterar väl på kontinenten. Han går in på en tredjeplats i det franska loppet Criterium de Douchy Les Mines, en tuff tävling med mycket Pavé.

Den andra deltävlingen i Svenska Cupen på landsväg körs i Falun där man arrangerat ett För-SM med anledning av att klubben är SM-arrangör 2008. Team CykelCity.se’s bröderna Renäng tar en imponerande dubbelseger med Petter i täten. Damerna kör Tjejtrampet i Västerås. Tävlingen står åter med på tävlingsprogrammet efter ett års uppehåll. Segern där går till Monica Holler, Bigla Cycling Team.

När månaden avslutas är många svenska cyklister utomlands. Team CykelCity.se, MA Speedwear och Team Cyclesport.se har med lag i den norska UCI-tävlingen Ringerike GP. Damlandslaget är i Polen Runt och Team Cyclesport.se har ett lag med på UCI-tävlingar i Estland och Lettland.

Den största framgången av dessa resor kom genom Viktor Renängs andraplats totalt i Ringerike GP som resulterade i en hel del inkörda UCI-poäng. Emilia Fahlin vann ungdomstävlingen i Polen Runt och slutade som total nia. Även Marcus Svensson tog med sig en handfull UCI-poäng från Tallin GP i Estland genom en 12:e plats UCI 1.1 -tävlingen.

Långloppscupen är åter igång med Långa Billingeracet som premiärtävling. Loppet vinns av Jens Westergren och Alexandra Engen. På samma dag vinner Anna Enocsson sin första seger för året i Worldclass Marathon Challenge i tyska Offenburg.

Juni:
Det var damerna som satte färg på juni månad. Internationellt så dominerade Susanne Ljungskog, inte bara bland svenskorna utan i världseliten. Hon inledde med en fjärdeplats i det spanska endagarsloppet Durango-Durango. Hon följde sedan upp med en mycket prestigefylld seger i etapploppet Emakumeen Bira.

Emma Johansson startade månaden i Kina och etapploppet Tour of Chong Ming. En femteplats på den tredje etappen blev bästa resultatet där. Hon fortsatte sedan att köra starkt i det franska etapploppet La Grande Boucle Féminine. Hon radade upp topplacering och låg fyra inför sista etappen där hon olyckligtvis tappade stort.

I Svenska Cupens tredje deltävling vanns av Monica Holler, denna gång i hemstaden Laxå.

Månaden avslutades med SM i Uppsala, en vecka fylld av både tragik och spänning. Det blev en svart dag då damernas tempolopp skulle avgöras. Strax före loppet rammades en av våra bästa cyklister, Veronica Andreasson av en bil och blev svårt skadad. Lyckligtvis har hon kunnat repa sig under resten av säsongen men dagarna efter smällen höll cykelsverige andan.

Tempo-SM vanns av Emma Johansson som för andra gången kan titulera sig svensk mästarinna på tempo. Damernas linjelopp fick en mycket överraskande utgång. Den mycket offensiva skånetjejen Angelica Agerteg tog chansen till en utbrytning tidigt i det mycket korta loppet. Hon åtföljdes av Linda Josefsson och jagades av Madelene Olsson. Dessa tre belönades med medaljer i nämnd ordning och ingen av proffsen var i närheten av segern.

Landsvägsherrarna hade framförallt två indvider som presterade över det vanliga internationellt. Fredrik Johansson i Team Designa Kökken har blivit mer och mer stabil för varje år. Han körde in på en fjärdeplats i G.P. Christian Michaux. Fredriks finaste framgång någonsin kom dock ett par veckor senare då han körde hem totalsegern i fyradagarsloppet Ronde de l´Oise, en UCI-tävling i norra Frankrike.

Lucas Persson blir också allt mer hemmastadd i den internationella cyklingen. Han kör in på en andraplats i det UCI-kategoriserade etapploppet Circuito Montañes.

På tävlingarna i Sverige fortsätter Team CykelCity.se sitt segertåg. Inte mindre fyra åkare från laget var i topp på klassiska Solleröloppet.

När SM-veckan drar igång så är Gustav Larsson snabbast och försvarar sin titel som svensk mästare på tempo. Linjeloppet blir en rafflande avslutning där Magnus Bäckstedt fick ett efterlängtat guld. Efter en magnifik solokörning kunde han sträcka armarna i skyn som ny svensk mästare.

Loppets riktigt stora överraskning och bästa amatör blev Johan Landström som efter en hel dag i utbrytning och trots en punktering i ett avgörande skede lyckas att få med sig en silvermedalj hem i resväskan.

MTB-säsongen gick vidare med ytterligare en deltävling i Långloppscupen, Lida Loop. Daniel Eriksson tog sin första seger för året i cupen och Alexandra Engen tog sin andra av två möjliga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *