Cyclesport.se – Årskrönikan del 1


Henrik Öijer vann första svenska loppet – Snö(g)loppet i Ludvika. – [no link]

::: Såhär på årets sista skälvande dagar är det dags att summera det sammantagna svenska cykelåret 2007. Här levereras den första av fyra delar, en titt i backspegeln från januari fram till den svenska säsongsstarten.

Januari:
Säsongen startade med en rad positiva nyheter för vår sport. Spelbolaget Unibet.com väljer att registrera sitt Pro-Tour team i landet och Sverige finns med på kartan bland cykelsportens giganter. Unibet.com och Green Cycles Associates kungjorde en tvåårig satsning på det svenska U23-landslaget, en satsning som har gett unga svenska amatörer ett stort antal tävlingar under året som var.

Inom Svenska Cykelförbundet inrättas en ny generalsekreterare, Anders Karlsson ges en 4-årig anställning och 36.000 kr i månaden. Kravet på att generalsekreterarens arbete skall skötas på plats i Stockholm är borttaget så Anders jobbar mestadels från hemmet i Borlänge.

Fredrik Ericsson hann knappt se bläcket torka på sitt nyskrivna kontrakt med det holländska Continental-teamet, Time-van Hemert innan det var dags för säsongspremiär. Den 16:e januari var han först ut av svenskarna på det nya året. Han öppnade med en tiondeplats på prologen av Tour of Gabon.

Samtidigt som Ericsson var i Afrika befann sig Gustav Larsson i Australien för att debutera med sitt nya team, Unibet.com. Detta skedde med bravur. Efter fina etapplacering och stark körning i backaran så kom Gusav in på en total femteplats i tävlingen Jacob’s Creek Tour Down Under.

Vi fick flera nya damproffs under 2007. Redan tidigare under vintern hade Emila Fahlin och Marie Linberg gått ut med sina respektive nya team, likså Veronica Andreasson som bytter lag inför säsongen.. Under januari kom ytterligare tre svenskor med proffsbesked. Jennie Stenerhag bytte team, likaså Karin Aune. Sara Mustonen skrev proffskontrakt i Italien, endast nio månader efter sin debut på tävlingsbanorna.

Efter höstens premiär av Cyclo-Cross cupen så hade vi hela två svenskar till start på VM i belgiska Hooglede i slutet av månaden. Mattias Nilsson fick en snöplig start i juniorklassen och diskades endast efter 200 meter. Fredrik Ericsson, nyss hemkommen från Afrika, kämpade sig in på en 42:a plats i elitklassen.

Samtidigt som VM körs i Belgien så hålls den stora mässan ”På 2 Hjul” i Älvsjö utanför Stockholm.

Februari:
Nu drar säsongen igång även i Sverige. Snö(g)loppet i Ludvika lockar många deltagare, snabbast blir Henrik Öijer och Hannah Myerscough.

På kontinenten drar sommarens tråkiga såpa igång för det svenska ProTour-teamet Unibet.com. I Frankrike vägras laget starta om de har reklam från sin huvudsponsor på sinkläder och bilar. Jeremy Hunt vinner GP la Marseillaise med ett stort frågetecken på bröstet och i startlistor och tidningar omskrivs laget som Equipe Suéde. Redan nu börjar ryktena om lagets förestående nedläggning.

Unibet.com blev en bricka i maktkampen mellan de stora tävlingsarrangörerna med franska A.S.O i spetsen och det internationella cykelförbundet UCI. Unibet nekades start i samtliga A.S.O’s tävlingar, inklusive Tour de France. Italienska RCS och senare även spanska Unipublic följde fransmännens inriktning. Fighten är storpolitik i Europa med spelbolagens marknadsförings monopol som insats och de svenska rösterna gör sig inte hörda varken inom EU eller UCI.

På tävlingsbanorna debuterade Johan Lindgren och Jonas Ljungblad inom sina respektiva ProTour team. Magnus Bäckstedt gör vinterns fjärde operation efter att ha vurpat kraftigt på velodrom. När Jennie Stenerhag vinner det Sydafrikanska loppet Western Cape, blir det redan hennes tredje seger för året.

Vi följer med spänning Björn Andersson i det exotiska loppet Tour of Belize. Björn får smeknamnet ”The Bullit” av lokalpressen då han kör igenom hela tävlingen i ledartröja. Tyvärr så fick han ge upp tröjan på sista etappen.

Susanne Ljungskog blir sexa på Geelong Tour i Australien. Filip Rudenstam debuterar för det franska laget Cotes dÀrmor- Maître Jaucqes i Souvenir Jean Massè.

Fredrik Kessiakoff säsongsdebuterar tillsammans med flera andra svenska MTB-åkare på Cyper. En tredjeplats för Fredrik blev bästa svenska resultatet i Sunshine Cups första etapp.

Mars:
Damernas världscup startar med tävlingar i Australien. På plats finns två svenskor, Susanne Ljungskog och Karin Aune. Den senare lyckas genom en fjortondeplats att få med sig några världscup poäng i bagaget hem.

Fredrik Kessiakoff tar årets första seger då den andra helgen i Sunshine Cup går av stapeln på Cypern. MTB-cyklisterna fortsatte att skörda framgångar under månaden. Emil Lindgren segrade i italienska Gran Prix d’Inverno.

Åsa Erlandsson fick en stor framgång i premiären av långloppsvärldscupen. Slarv från Svenska cykelförbundet gjorde att Åsa inte hade fått sin inkörda UCI-poäng registrerade och hon fick starta som oseedad långt bak i fältet. Åsa visade dock tydligt sin kapacitet. Trots att hon fick lägga massor av energi på att ta sig upp i fältet så slutade hon på en femteplats, man kan ju fråga sig hur långt det hade räckt om hon tävlat på lika villkor med de andra damerna i världseliten.

Lucas Persson gör en kanoninledning på säsongen med ett par topp-10 placeringar i stora belgiska tävlingar. En som inte är nöjd med säsongsinledningen är Håkan Nilsson som startar med att köra sönder cykeln och ett par tävlingar senare vurpar så att han bryter fingret. Susanne Ljungskog blir fyra på Trust House Womens Tour på Nya Zeeland.

U23-landslaget debuterar i nystartade världscupen Nations cup för U23. Det blir dessvärre inga framgångar för laget på det Portugisiska etapploppet. Framgångar blev det däremot för Monica Holler som kom tvåa på det klassiska Omloop Het Volk.

Unibet.com-såpan går vidare och det blir klart att laget inte kommer att få köra dom stora tourerna och inte heller tävlingar som arangeras av A.S.O, R.C.S och Unipublic. Vi på Cyclesport.se kallar ProTour för en fars inför säsongsstarten och illustrerar beskedet med en mörk gravsten.

April:
I början av April syns även två svenska team på tävlingar i Nordeuropa. Team Cyclesport.se och Team CykelCity.se kör ett flertal tävlingar var i Belgien och Frankrike. Inget av teamen når de riktigt fina placeringarna.

Håkan Nilsson når sin största framgång hittills i karriären då han vinner en etapp och kommer totalt tvåa i det franska UCI-loppet Rhône Alpes Isère.

På MTB-sidan går det bra för Fredrik Kessiakoff som kommer tvåa i premiären av Swisspower Cup och sedan femma på XC-världscupen.

…vår årskrönika fortsätter med del 2 i morgon. Då sammanfattar vi tiden från starten på den svenska säsongen fram till halvårsskiftet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *