Karriären är över för Stefan Adamsson


Stefan Adamsson har nu tävlat färdigt på professionell nivå. Foto: Stefan Adamssons hemsida

LUXEMBOURG ::: GAME OVER – Skriver Stefan Adamsson på sin hemsida. Efter sex år som professionell cyklist väljer han nu att lägga cykeln på hyllan. Så här skirver han i ett meddelande till pressen:

– Efter sex år som professionell cyklist har jag bestämt mig för att avsluta cykelkarriären. Bristande motivation till den tuffa träning som krävs och att ständigt jaga nya kontrakt. Jag har också drabbats av en del sjukdomar som twar och problem med ämnesomsättningen det sista året, detta har självklart påverkat mitt beslut.

Inför säsongen 2007 har jag några konkreta anbud som jag dock kommer att tacka nej till. I måndags började mitt nya liv då jag fått anställning på Commercial Unions kontor i Luxemburg. Commercial Union är ett företag försäkringsbranchen inom den finansiella sektorn som dominerar yrkeslivet i huvudstaden.

Ett liv utan mängder av träning är nu att vänta, träningsdoserna för min del har inte understigit 1000 timmar/år de sista 10 åren. Stalagmiterna på golvet i garaget kommer att sluta växa, en stor del av min träning har bedrivits i garaget på testcykeln som nu kommer att få vara i fred en stund. Att dessutom vara på resande fot i 150-200 dagar/år tär till sist, hotelldöd och väntande på flygplatser är inget jag längtar efter just nu.

Vanligt liv
Det har inte varit lätt att fatta detta beslut, cykel har ju varit mitt liv inte bara intressemässigt utan också det enda arbete jag haft. Nu blir jag som de flesta andra ledig på helgerna och kan börja odla intressen vid sidan av cykelintresset. Det är många saker som jag som professionell fått avstå då cykel är oerhört krävande, och utrymme till ”vanligt” liv är minimalt. Dessa ”vanliga” saker kan jag nu ägna mig åt precis som vem som helst, vilket ska bli oerhört skönt. Det som jag ser fram emot mest just nu, förutom julfirandet i Sverige är att Stina och jag kommer att gifta oss på Rådhuset i Örebro 31/12.

Höjdpunkter
De mest meriterande resultaten i karriären är de två SM-gulden 2000 och 2002. EM-silvret från 2000 är ju Sveriges enda herrmedalj på linjelopp de senaste 30 åren, så det är naturligtvis roligt att presterat denna medalj. Att jag sedan fått möjlighet att köra alla de stora klassikerna som är så prestigefyllda i cykelsporten, kommer man att minnas länge, speciellt Paris-Tours 2003 då jag attackerade under kilometerflaggan.

Internationell har man verkligen varit, jag har tävlat på fyra kontinenter Europa, Amerika, Asien och Afrika i totalt ett 30-tal länder.

Kvar i Luxemburg
Stina och jag har etablerat oss väl i Luxemburg där vi trivs bra och har i dagsläget inga planer att flytta tillbaka till Sverige. Nu återstår att se om vi trivs lika bra när ett nytt liv väntar oss.

Tack
Ett stort tack till alla er som stöttat mig i min karriär som cyklist från den första tävlingen vid Mellringe 1989 till den sista i belgiska Vichte den 19/9 2006 där jag för övrigt blev fjärde man.

Lag/klubbar i karriären

1989-1997 Örebrocyklisterna Sverige
1997-1999 Team Wirsbo Sverige
2000 Team Crescent Sverige
2001-2002 Team Coast Tyskland
2003 Team Coast/Team Bianchi Tyskland/Holland
2004 Barloworld-Androni Gioccatoli, Sydafrika/Italien
2005 Barloworld-Valsir Sydafrika/Italien
2006 Milram CT Tyskland

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *