Råstark Jakob Eriksson med topp-placering på Artic Race of Norway

De senaste åren har Svensk cykelsport levt i avsaknad av stora framgångar i högt klassificerade tävlingar på herrsidan. Jakob Eriksson (Team Coop) från Gånghester utanför Borås snyggade till statistiken rejält idag när han slutade på niondeplats i det mycket prestigefylda norska etapploppet Artic Race of Norway. Tävlingens som håller Pro-kategori såg ett startfält med några av världens topp-cyklister.

Det fyra dagar långa etapploppet i den nordligaste delarna av Norge och Finland avgöras i området norr om Sveriges nordligaste punkt. Det är en mycket speciell tävling som grundades bl.a. för att här kunde det köras etapper sent på kvällarna i midnattssolen. Spekatkulära vyer och och vackra tävlingsvägar har utgjort kulisserna till tävlingens drama.

Det blev inledningsvis två etapper som gynnade spurtarna i startfältet. VM-silvermedaljören Alexander Kristoff som här tävlade för det norska landslaget spurtade in som två på de första etapperna och lade där grunden för att slutligen vinna poängtröjan. Den laxfärgade bergatröjan vanns av Erikssons lagkamrat Fredrik Dversnes efter imponerande utbrytningar på både etapp två och tre. Med den tröjan följer även ett av årets mest spekatakulär priser, nämligen 500 kg lax.

Det var på den tredje etappen, dryga tre kilometer före mål, då Dversnes blev inhämtad av klungan, som fältet sprack upp och Jakob Eriksson körde til sig en fin position. Han kämpade storartat och knep 13e plats på etappen, något som placerade honom topp-10 sammanlagt.

På den sista etappen med tre tuffa avslutningsvarv i kustsamhället Harstad så fick Eriksson lite skjuss i sammandraget då Antonio Soto (Euskatel-Euskadi) vurpade och förlorade sin sammanlagda åttondeplats. Ingen skugga över Eriksson för detta avancemang, vupor är en del av sporten. Jabo gjorde sin beskärda del och pressade sig i mål endast 19 sekunder bakom etappsegraren Philipp Walsleben (Apecin-Fenix) och avancerade till niondeplats sammanlagt.

Placeringsmässigt så är det en av de största framgångarna för en svensk herrcyklist på mycket länge. Jakob slutade på en mycket meriterande fjärdeplats i kampen om ungdomströjan.

SLUTRESULTAT ARTIC RACE OF NORWAY 2021:

1 Ben Hermans (Bel) Israel Start-up Nation 15:04:02
2 Odd Christian Eiking (Nor) Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux 00:00:02
3 Victor Lafay (Fra) Cofidis 00:00:06
4 Samuele Battistella (Ita) Astana-Premier Tech 00:00:20
5 Kristian Aasvold (Nor) Team Coop 00:00:26
6 Eduard Prades Reverter (Spa) Delko 00:00:29
7 Andreas Leknessund (Nor) Norwegian National Team
8 Warren Barguil (Fra) Team Arkea-Samsic 00:00:32
9 Jacob Eriksson (Swe) Team Coop 00:00:36
10 Torstein Træen (Nor) Uno-X Pro Cycling Team 00:00:50

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.