Matthias Wengelin är ny svensk mästare på MTB XCO

Det blev en uppvisning i styrka när den enormt rutinerade Matthias Wengelin (Länna Sport) i ensamt majestät körde hem segern på finalen av SM-veckan på MTB i Göteborg. Det var ”Wengans” fjärde SM-guld på MTB XCO. Bakom honom jagade Axel Lindh (Team Ormsalva) till sig ett silver. Bronset gick till CK Sundets Michael Olsson. U23-mästare blev Oscar Lind (Serneke-Allebike).

En trio tog tidigt kommandot i herrarnas uppgörelse om SM-guldet i MTB XCO. De fina tävlingsbanorna på Skatås och Brudaremossen i Östra Göteborg bjöd på tuff cykelåkning som blandade naturliga stigar med kontruerade drop, hopp och kurvor. Den regerande mästaren, 36-årige Emil Lindgren (Serneke-Allebike) från Säter i Dalarna, pressade på hårt och gjorde allt för att skaka av sig Matthias Wengelin, även han bördig från Säter, och härnösandssonen Axel Lindh. Men trots idogna försök så höll grupp ihop. Efter drygt halva tävlingen valde Lindgren att kliva av och bryta tävlingen.

– Det finns ingen som ställer krav på mig. Absolut ingen vill mer än vad jag själv vill och idag stängde hjärnan av både kropp och knopp. Eller egentligen inte idag, utan för flera dagar sedan. Jag får panikångest och vill bara kräkas, skriver Emil i ett mycket uppmärksammat inlägg på Instagram efter tävlingen.

Det blev istället en uppgörelse mellan de båda tröningskompisarna Lindh och Wengelin i vilken Wengelin drog det längsta strået genom rå styrka och en skalle av det hårdaste svenska stål.

– Jag är så jävla glad! Det är sällan man får åka med sin bästa träningskompis, Axel Lindh. Axel gav riktig gas uppför och jag trodde att jag skulle få släppa. Ingen kan lida så mycket som han. Men så fick jag en lucka och då var det bara att köra på. Men det var riktigt krispigt i benen uppför backen sista gången, förklarade Wengelin i segerintervjuven efter loppet.

Oscar Lind tog hem U23-tröjan med betryggande marginal och en fjärdeplats totalt i tävlingen. Juniorklassen som körde tidigare under dagen vanns av Jakob Söderqvist, Sundsvallscyklisterna, före Hugo Sandin, IKHP och Måns Andersson, Kvänums IF.

RESULTAT MTB XCO SM 2021 HERRAR:

 1. Matthias WENGELIN, Länna Sport CK 1:30:14
 2. Axel LINDH, Team Ormsalva Athletic Club 1:30:38
 3. Michael Olsson, CK Sundet 1:31:28
 4. Oscar LIND, Serneke Allebike CK 1:33:05
 5. David RISBERG, ML Sports club 1:33:32
 6. Joel BURMAN, Borlänge CK 1:33:53
 7. Jesper SVENSSON, Skövde CK 1:35:15
 8. Erik ÅKESSON, KIA Cycling Team CK 1:35:32
 9. Viggo KARLSSON, Varbergs MTB Club 1:35:38
 10. Martin SETTERBERG, IF Hallby Skid o Orienteringskl. 1:35:59
 11. Samuel ÖRNBORG, Varbergs MTB Club 1:36:45
 12. André ERIKSSON, Varbergs MTB Club 1:37:22
 13. Isak NORDIN, CK Uven 1:37:36
 14. Johannes SIKSTRÖM, Obbola IK 1:38:27
 15. Hugo ELIASSON, Varbergs MTB Club 1:39:21
 16. Henrik BLOM, Obbola IK 1:40:11
 17. Anders SOLIN, KIA Cycling Team CK 1:40:58
 18. Casper JOHANSSON, Varbergs MTB Club 6 varv av 8
 19. Simon KELLÉN, IK Trasten 6 varv
 20. Samuel OSKARSSON, IK Jarl Rättvik 6 varv
 21. Stefan TÄNGMAN, Northern XC sportsclub 6 varv
 22. Carl KAGEVI, KIA Cycling Team CK 6 varv
 23. Adam PETTERSEN, Almby IK 6 varv
 24. David ERIKSSON, IK Hakarpspojkarna 6 varv
 25. Jack KOK, Stockholm CK 5 varv
 26. Anton STRAND, Eksjö CK 5 varv
 27. Andreas WIK, Kolmårdens MTB Klubb 5 varv
 28. Joakim JENSEN, Csk Ludvika 3 varv
 29. Simon JOHANSSON, OK Tyr 3 varv
 30. Fredrik VÄPPLING, Kolmårdens MTB Klubb 3 varv
 31. Filip JOHANSSON, OK Vivill 3 varv
 32. Jakub SAROTA, IK Hakarpspojkarna 2 varv

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.