Smakstart på säsongen för Bliz-Merida i Portugal

MAIA, PORTUGAL – PRESSMEDDELANDE:
Det svenska continentalteamet Bliz-Merida PC inledde idag sin tolfte tävlingssäsong. Första loppet för året kördes i Maia, en förort till Porto i norra Portugal. Det kuperade loppet var första deltävlingen i den Portugisiska U23-cupen. Bliz-Meridacyklisterna kämpade hårt och kunde efter en intensiv final köra hem årets första topp-5-placering. -En fantastisk inledning av lagets yngsta åkare, säger lagets manager.

Det var teamets fem U23-cyklister som stod på startlinjen när säsongens första tävling kördes idag. Cyklisterna i Bliz-Merida Pro Cycling har sedan en tid tillbaka befunnit sig i södra Portugal på träningsläger. Dagens lopp, Volta á Maia Sub23, kördes 60 mil norr om lagets tillfälliga bas. Närmare 130 cyklister från Portugal och Portugal fanns med tävlingen.

– Det var ett gäng riktigt taggade killar som körde idag. Alla gjorde ett riktigt bra lopp och fanns med in på slutvarvet där dom kämpade för en framgång för laget. Dagens lopp visar att killarna jobbat väl med träningen under vintern och att dom är bra förberedda för de första deltävlingarna i UCI Europé Tour som för vår del blir om ett par veckor här i Portugal, förklarar team manager Dennis Nystrand.

Det blev på många sätt ett klassiskt upplägg på tävlingen. En mindre grupp gick iväg på det första av tre varv om 50 km vardera. Utbrytarna fick som mest sex minuter innan klungan med Liberty Seguros i spetsen började hämta in avståndet.

– Vi fanns fint med. Liberty Seguros hade ett stort lag med elva cyklister som växeldrog i täten. Vi placerades oss direkt bakom för att ha kontroll på händelseförloppet.

In på slutvarvet, strax före näst sista bergspriset var fältet återsamlat och farten ökade markant.De två nittonåringarna Mikkel Tefre Lunder och Niklas Henttala fanns fint med tillsammans med lagkaptenen Nikolai Tefre Lunder i den förstagrupp som bildades i klättringen med tre mil kvar till mål. I sista bergspriset splittrades gruppen ännu mer och det blev dryga tjugo åkare kvar i den ledande klungan.

Efter en teknisk utförskörning in mot centrala Maia fanns lagets tre åkare med i kampen inför vad som kom att bli en klungspurt. Mikkel passerade först i klungan genom den sista rondellen in på kullersten 600 meter före mål. Han lämnade över till Henttala som anförde i hög fart när spurten drogs igång. Nikolai avslutade starkt och tog hem femteplatsen i tävlingen.

– Jag är väldigt nöjd, det här är en lagseger. Hiski Kanerva och Hannes Forsby jobbade hårt ute på banan och Niklas och Mikkel placerade mig perfekt inför spurten. Ett kanonresultat, särskilt med tanke på att det är första loppet på säsongen, förklarar Nikolai.

Cyklisterna har nu några dagars återhämtning i Algarve innan man återvänder norrut, till Porto igen, för två tävlingar kommande helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *