Bliz-Merida Pro Cycling blir UCI Continental team 2016

SKARA – Efter en fantastisk säsong 2015 då Team Bliz-Merida firade sitt 10-årsjubileum så ser truppen framemot nästa säsong med professionell status. Laget som har sin bas i Skara på Västgötaslätten var Sveriges bästa team på internationella tävlingar under säsongen gick. ”Uppgraderingen är ett naturligt steg mot våra långsiktiga mål” säger team manager Dennis Nystrand.

Det är med stor glädje vi kan konstatera att vi nått fram till målet att registrera laget som UCI Continental Team för 2016. Rent tävlingsmässigt så betyder det att vi kan köra tävlingar med lite högre status än vad som varit fallet tidigare. Förhoppningen är även att vårt arbete skall få mer uppmärksamhet både av media och cykelfans nu när vi är ett professionellt team, förklarar Nystrand.

Team Bliz-Merida gör en mindre justering av namnet på laget inför kommande säsong. ”Bliz-Merida Pro Cycling” är den nya titeln på laget som i övrigt gör små förändringar i truppen. Sportchef Mats Harring berättar:

Vi har haft en säsong där vi varit väldigt duktiga och gjort många bra resultat. Vi har ett par cyklister som gått vidare till större lag och det är vi mycket stolta över. Större delen av truppen är densamma. Det är killar som vi har stort förtroende för och som vi vet kan göra de resultat som behövs under kommande säsong.

Under 2015 gjorde teamet över 100 starter i 15 olika länder. Vid 50 av tävlingsdagarna stod internationella rankingpoäng på spel, dvs lopp som är sanktionerade av den internationella cykelunionen (UCI). Bland svenska lag blev teamet det lag som körde in flest UCI-poäng på internationella lopp, UCI cat 2, 1 och HC. Det var en framgång som bland annat möjliggjordes av en mängd topp-10-placeringar, några pallplatser samt en seger. På nationell nivå blev det knappt 20 segrar i flera olika länder.

Vi har en bra grund att stå på. Vi jobbar vidare med att tillföra ytterligare talanger till laget. Vi gör två nyförvärv inför säsongen, en ung talang och en mer erfaren och meriterad åkare, båda från Sverige, beskriver Nystrand.

Den unga talangen är Hannes Forsby, en 19-åring från Partille utanför Göteborg. Han kommer närmast från Göteborgs Cycling Team. Under åren som junior fanns han med i landslaget. Under första året som elitcyklist har han kombinerat landsvägscyklingen med cykelcross. Han avslutade sina studier vid cykelgymnasiet i Falun strax före sommaren. Lagets andra nyförvärv kommer att presenteras strax före jul. Kvar i laget finns de båda rutinerade svenskarna Johan Svensson och Robert Pölder.

Bland lagets utländska cyklister finns de två norska bröderna Mikkel (19) och Nikolai Tefre Lunder (21). Hela den trio med finländska åkare som tidigare kört i laget blir kvar, det är den tidigare finske mästaren Matti Manninen (23), tempostarke Niklas Henttala (19) och Hiski Kanerva (21). Fransmannen Pierre Moncorgé (23) och holländaren Yannick Janssen (25) tillhör laget mest framgångsrika cyklister under det gångna året.

Säsongen startar i Portugal
Säsongen 2016 inleds i Sydeuropa. Redan i januari så flyttar laget en del av sina resurser till Algarve i Portugal. Under närmare tre månader tränar cyklisterna i det varma klimatet Tävlingsdebuten är i dagsläget satt till den 28:e februari.

Vi inledde 2015 tidigt i Februari. Då var vi många nya åkare i truppen, många cyklister som körde första säsongen i elitklass. Det var viktigare att få många tävlingar i benen för att göra laget samkört innan UCI-loppen drog igång. Nu har vi många åkare som redan kört en säsong tillsammans och vi är trygga i deras kapacitet. Vi startar med ett par deltävlingar i portugisiska cupen innan vi kör första deltävlingen i UCI Europe Tour andra veckan i mars, fortsätter Harring.

Det blir ett drygt femtiotal tävlingsdagar på UCI-touren även 2016. På våren körs bland annat Marocko Runt, flera endagars lopp i Danmark, Norge och Sverige. Programmet för maj är ännu inte spikat. Säsongens viktigaste lopp är de olika UCI-tävlingarna i Skandinavien.

Vi kommer lägga större vikt vid den svenska landsvägscupen kommande säsong än vad vi gjort tidigare. Cupen har en bra kombination av tävlingar och det är ett bra tillfälle för oss att köra på hemmaplan med hela laget. U6 CycleTour är också en viktig tävling för oss, det är Sveriges viktigaste junior- och ungdomstävling och vi är stolta att kunna vara på plats och köra inför framtidens talanger i ett lopp som körs nära vår bas i Skara. Vi hoppas att många skall vilka komma och se oss under året, avslutar Nystrand.

Följ teamet på www.teamblizmerida.se eller på…
Facebook: facebook.com/teamcyclesport.se
Twitter: @TeamBlizMerida
Instagram: @teamblizmerida

BLIZ-MERIDA PRO CYCLING 2016:
Hannes Forsby (19) Swe
Niklas Henttala (19) Fin
Yannick Janssen (25) Ned
Hiski Kanerva (21) Fin
Matti Manninen (23) Fin
Pierre Moncorgé (23) Fra
Johan Svensson (36) Swe
Robert Pölder (24) Swe
Mikkel Tefre Lunder (19) Nor
Nikolai Tefre lunder (21) Nor
…ytterligare ett svenskt nyförvärv presenteras inom kort.

PROGRAM VÅREN 2016:
28 Feb: Copa Portugal U23 (POR)
06 Mar: Primavera Portugal (POR)
12-13 Mar: Troféu Alpendre (POR) UCI 2.2
16-20 Mar: Volta ao Alentejo (POR) UCI 2.2
01-10 Apr: Tour de Maroc (MAR) UCI 2.2
23 Apr: GP Herning (DEN) Post Cup
23 Apr: Kinnekulle Cyclassic (SWE) SWE Cup
24 Apr: Agro Top Löbet (DEN)
24 Apr: Kinnekulleloppet (SWE)
30 Apr: Himmerland Rundt (DEN) UCI 1.2
31 Apr: GP Viborg (DEN) UCI 1.2
01 Maj: Rent Liv Löbet (DEN) UCI 1.2
06 Maj: Göteborgsgirot GP (SWE)
07 Maj: Göteborgsgirot (SWE)
08 Maj: Ringerike GP (NOR) UCI 1.2
14 Maj: Scandinavian Race (SWE) UCI 1.2

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *