Intervju: Sara Olsson laddar för debuten med Team Matrix Fitness

TORREVIEJA, SPANIEN – På en balkong under en klarblå himmel i östra Spanien träffar Cyclesport.se en av Sveriges riktigt etablerade damproffs. Sara Olsson från Orust på Västkusten berättar om säsongen som var och tankarna inför debuten för nya arbetsgivaren, Team Matrix Fitness från Storbritannien.

I en liten lägenhet på andra våning i en kritvit by av semesterlägenheter utanför Torrevieja bor Sara Olsson under ett av flera träningsläger inför säsongdebuten. Har är hon med ett par av sina svenska kamrater, tjejer hon tävlat tillsammans med och mot i olika sammanhang.

Den snart 25-åriga proffscyklisten har kört internationellt som både amatör och proffs under flera år. Hon har varit med på många av världens största tävlingar och ingick det senaste året i Norska Team Hitec tillsammans med flera av världens absolut bästa damcyklister. På världsmästerskapen i Ponferrada assisterade hon Emma Johansson under mycket tuffa förhållanden, både inför och under loppet.

– Det har varit ett fantastiskt lärorikt år för mig. Tiden med Hitec har utvecklat mig både fysiskt, taktiskt och mentalt, berättar Sara.

Svenskan var en hjälpryttare i det stjärnspäckade teamet, det vara bara med några få undantag som hon kunde köra för sina egna chanser och egna resultat. Då hon gjorde det så blev det med riktigt bra utdelning.

– Segern på Kortbane-SM och åttondeplatsen på en av etapperna i Tour de Bretagne är de resultat som jag är mest nöjd över. Jag blev Queen of the Mountain på världscupen i Kina, det är jag också väldigt nöjd över.

Kortbane-SM var en utklassning för Olsson. Hon attackerade på inledningsvarven i Borås och körde sedan i sololedning genom hela loppet till seger. Åttondeplatsen i Bretagne kom efter ett lopp där hon haft en hjälparroll under hela dagen. Hon fick chansen att göra resultat och kom in topp-10.

– Tävlingarna i Kina blev väldigt speciella. Alla de stora lagen var där, men många av de bästa cyklisterna var inte på plats. Det gav mer utrymme för oss som normalt inte får köra för egna resultat. Det blev en bra tävling för mig och för hela laget. Det var väldigt lärorikt och motiverande för mig.

Nytt lag inför 2015
Team Matrix Fitness Pro Cycling har byggt upp sitt lag under flera säsonger som nationellt elitlag. Inför den 2015 har man för första gången ansökt och fått en internationellt proffslicens.

– Jag har haft kontakt med laget under några års tid. Först var när jag för några år sedan letade efter ett lag utomlands. Då föll det på att dom nästan bara tävlade i Storbritannien, nu är det ett helt annat tävlingsprogram.

Sara letade lag under sensommaren och när kontakten med britterna återupptogs så var laget redan fullt. Efter lite samtal beslutade lagledningen sig för att skapa en extra plats för att kunna ta med den starka svenskan i teamet.

– Jag får några riktigt bra lagkamrater, bland annat Laura Trott som vunnit två OS-guld på bana och Lucy Martin som kört många år som proffs.

Sara kommer att bli en av de viktigare cyklistera i laget, det betyder att hon kommer att få köra för egna resultat på ett sätt som hon inte kunnat under tidigare säsong. Tävlingsprogrammet kommer att inledas i Belgien med vinterklassikern Het Nieuwsblaad.

– Exakt hur programmet kommer att se ut vet vi inte än. Vi väntar på besked om vi är inbjudna till flera av de största tävlingarna. Vi vet redan att vi kommer att köra bl.a. Genth – Wevelgem och ett par av de andra största tävlingarna tidigt på våren.

Laget kommer att spendera en del tid i Frankrike. Där har de tillgång till en fast bas för laget och det kommer att ge dom möjlighet att effektivt kunna tävla utan långa transporter och ständigt byte av boende.

För Saras del så är det den blågula mästartröjan som är den största troffé hon jagar under kommande säsong. Hon vill naturligtvis finnas med i det svenska VM-laget som reser till USA i September. Det egna laget satsar hårt på att kvalificera sig till lagtempo-VM, ett mästerskap som Sara körde redan 2014 med sitt tidigare lag.

– SM är alltid viktigt, men jag hoppas på att kunan få flera topp-10 och kanske några pallplatser internationellt också.

Cyclesport.se önskar Sara och hennes nya lag lycka till under året som kommer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *