Intervju: Höllgren tar nya tag efter succépremiären med Team Argon18

ÅHUS – När Mats Höllgren för ett år sedan tog sig an uppgiften att driva ett svenskt elitlag kunde han inte tänka sig att premiärsäsongen skulle innehålla både ett SM-guld och individuell seger i svenska cupen, SWE Cup. Cyclesport.se har pratat med stallchefen som reflekterar över året som gått och blickar fram emot kommande säsong.

Mats Höllgren från Åhus i östra Skåne debuterade som sportdirektör i Team CykelCity.se för några år sedan. Han har själv tävlat från ungdomsklasserna upp till A-klassen. Efter en lång karriär som egenföretagare inom måleribranschen så öppnades en möjlighet att gå ner i arbetstid, då kunde cyklingen åter ta stor plats i hans liv.

Efter säsongen 2012 stod det klart att CykelCity-teamet inte längre skulle fortsätta. Mats var då en av de som jobbade hårt med att bygga en fortsättning med ett svensk continentalteam. Resultatet blev Team People4you, ett lag som tyvärr fick det extra kämpigt efter att huvudsponsorn Unaas Cycling struntat i att betala den sponsring man lovat laget. Mats fanns ännu en gång med och jobbade för att få in en fortsättningen på laget men i Augusti 2013 stod det klart att det bara skulle bli en säsong med den konstellationen.

Höllgren vilade inte på några lagrar utan kavlade istället upp ärmarna på hemmaplan i Skåne. Tillsammans med vännen Miche Andersson från Malmö, och med flera av de cyklister som cyklat i Team Refero Åstorps CK samt ett par nytillskott i truppen, bildades Team Argon18 Scandinavia. I stort samförstånd med Åstorps CK flyttade laget klubbadress och hamnade under vingarna på Åhus CK i Höllgrens hemmaklubb.

Med en bra trupp med cyklister och personal var laget laddade för uppgiften långt innan årsskiftet. Projektet gick dock inte helt utan bakslag.

– Vi fick oss en rejäl utmaning i Januari. Vi tappade den tilltänkta huvudsponsorn. Allt var klart och helt plötsligt fick vi börja om igen. Det blev en utmaning att få ihop det, men där stod vi inte själva. Våra övriga sponsorer, bl.a. HTS, Kalas och Odex, hjälpte till på ett sätt som vi är mycket tacksamma för, berättar Mats.

Januari månads prövning gjorde att det inte blev någon rast eller ro innan säsongen var igång. För Höllgrens del inleddes året tillsammans med Team Ringeriks Kraft i Kroatien. Att ha en fot kvar i ett continentalteam är bra både för att stärka sina kunskap och få mer erfarenheter samt för att hålla nätverket i cykelvärlden ajour. Tillbaka i Sverige igen så var det full fart med det egna teamet.

– Ja, helt plötsligt var laget i Belgien på en resa som både svetsade samman gänget och satte nivån för den goa stämning vi haft under hela året. Vi fick framgångar tidigt och det hjälper naturligtvis till för att motivera alla på rätt sätt. Man säger ibland att motivation slår klass, då är det kanske, i vårt lag har vi båda delarna och det är en fantastisk kombination.

Mats återkommer ofta till just stämningen i laget. ”Ett gott gäng” säger han om alla inblandade. Under åren i Team CykelCity.se och Team People4you brukade sportchefen Aike Visbeek ofta avsluta sina mail med uttrycket ”Ridae and smile”. – Det snor jag av honom, det är så jäkla viktigt att ha kul närma man reser och tävlar tillsammans.

Utmaningar kom även på tävlingsbanan. Väl hemkomna från Belgien så gjorde man som Mats beskriver det ”ett rejält bottennapp” i de tre danska EuropeTour-tävlingarna som körs i början av maj. Dessa lopp och premiären på SWE Cup i Halmstad i början av juni nämner han som årets sämsta.

– Efter Danmark kom vi hem till Sverige och såg en urstark Marcus Svensson köra in som tvåa på den svenska Europatourtävlingen i Uppsala. Det var ju än mer fantastiskt och roligt än vad förlusten var helgen före. Så naturligtvis har det varit upp och ner, vi har haft fina framgångar, men inte bara framgångar.

Marcus Svensson är den som konstant funnit med långt fram och prickat in flera av lagets bästa resultat under säsongen. Slutsegern på den svenska landsvägscupen i Södra Sandby blev pricken över i och en av lagets två viktigaste segrar.

Historisk seger på Svenska Mästerskapen
– Den andra är ju naturligtvis SM, konstaterar Höllgren. – Det var ett klockrent lopp – allt kördes enligt den plan vi jobbat fram inför loppet.

Argon18 Scandinavia gjorde det som alla sa var omöjligt på den tuffa mästerskapsbanan på Kinnekulle. Den branta backen tog kraft ur klungan för varje varv och till slut skulle bara en handfull cyklister komma att göra upp om segern. Många sa innan att det är den mest individuella SM-bana man kan tänka sig, det går för mycket uppför för att kunna utnyttja sitt lag som en resurs.

När det första utbrytningen kom iväg samlades de rödklädda Argon-cyklisterna längst fram i klungan. Med ett stadigt tempo klarade man att hålla avståndet till täten på en rimlig nivå samtidigt som den regerande mästaren, Michael Olsson, inte behövde sätta näsan i vinden förrän loppet verkligen var inne i finalen.

– Micke Olsson körde inte så mycket i laget på våren, han var mer med sitt norska continentalteam Ringeriks Kraft. När vi kom till SM så slöt resten av laget upp till 110 procent. Vi visste att vi kunde vinna med Olsson och den vissheten motiverade alla till att göra det dom gjorde.

Olsson vann, han försvarade sin seger, en historisk bedrift som bara ett fåtal lyckats med tidigare i svensk cykelhistoria.

säsongsavslutning på Tobago
I ett lag bestående av både gäståkare och ordinarie cyklister så avslutades säsongen med ytterligare framgångar i Tour of Tobago. En andraplats på etapploppet och en åttondeplats på Amerikatour-deltävlingen, båda genom Patrik Morén, satte punkt för säsongen.

– Det har varit många positiva saker under året. Isak Lundgren blommade ut ordentligt, Marcus Svensson gör sin bästa säsong någonsin. Det har varit en del tunga saker också, Patrik Eriksson var inblandad i en olycka då han blev påkörd av en bil tidigt på säsongen när han var i USA, Linus Dahlberg blev sjuk och fick hela säsongen förstörd, Richard Larsén kom in som en förstärkning mitt under säsongen och började med att vara sjuk en lång period. Även om det varit en del motgångar så har vi fantastiska positiva erfarenheter att ta med oss in i nästa säsong.

Små förändringar inför 2015
– Vi har inte värvat in några nya cyklister, börjar Mats med att berätta när samtalet kommer in på vad som väntar efter årsskiftet. – Vi kör vidare med samma killar. Larsén är med från start medan Dahlberg tyvärr tar en paus i sin karriär.

På personalsidan har laget redan presenterat ett nytillskott. Fredrik Lindström, tidigare sportchef i Falköpings CK, kommer att vara sportdirektör i laget och därmed ta en del av det ansvar Mats själv haft under året som gick. Co-manager är fortsatt Miche Andersson. Lagets chefsmekaniker är Ronnie Kindvall och Ola Karlsson har hand om markservicen.

– Det är ett bra gäng som backar upp killarna. Det känns fantastiskt kul inför säsongen som kommer. Det som är riktigt positivt för oss är att vi får en förstärkning på sponsorsidan inför nästa år, men det tar vi i nästa intervju, avslutar Mats Höllgren.

Team Argon18 Scandinavia 2015:
Anders Ekh
Patrik Ericsson
Richard Larsén
Isak Lundgren
Michael Olsson
Petter Persson
Marcus Svensson
Andreas Thell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *