Säsongspremiär i Spanien för Team Bliz-Merida – här är vårens program

SKARA – PRESSMEDDELANDE:
Det blir en tidig säsongsstart för flera av cyklisterna i Team Bliz-Merida den kommande säsongen. Redan om två månader körs de första förberedelseloppen på Spanska östkusten. Första deltävlingen i UCI Europe Tour körs i södra Portugal den 1:a mars. Här är vårens program för 10-årsjubilerande Team Bliz-Merida:

– Säsongen som kommer är en stor utmaning för oss. Vi skall både följa upp en riktigt framgångsrik säsongen, trots att några av förra säsongens bästa åkare blivit professionella, och vi skall dessutom göra vårt tävlingsprogram lite skarpare, berättar team manager Dennis Nystrand.

Från och med nyår så har laget sin bas i utanför Alicante i östra Spanien. Flera av cyklisterna kommer att finns på plats under större delen av förberedelseperioden januari – februari. Bas för åkarna under den här tiden är Yannick Janssen, en av lagets bästa cyklister som samtidigt har ett tränaruppdrag för truppen.

– Vi hoppas hinna med både riktigt bra uppbygnadsträning och några förberedelselopp innan säsongen drar igång på riktigt. Jag var själv just här inför säsongen 2014 och såg stora fördelar både med det stabila vädret och närheten till de tävlingar som kompletterar träningen så här under vintern, förklarar Yannick.

Förberedelserna ser lite olika ut för olika cyklister. Laget har flera unga åkare som fortfarande går i skola samt ett par som studerar på universitet.

– Alla har olika förutsättning. Lagets 18-åringar har vårterminen kvar innan gymnasiet tar slut. Sett ur det stora perspektivet handlar det bara om några månader, månader som är väldigt viktiga för att få klart sin utbildning. Vi gör vad vi kan för att det skall bli en bra kombination för dessa åkare. Det är ju samtidigt så att om man vill komma fram till högsta nivån inom cykelsporten så som den är strukturerad idag så måste man vara på tårna redan under försäsongen första säsongen som U23. Vi hoppas att vi fått till ett bra program som driver utvecklingen framåt för de unga killarna, fortsätter Nystrand.

Säsongen tar fart på allvar den första mars. Då körs Classica Loulé, en tävling på UCI Europe Tour med kategori 1.2. Loppet körs i Algarve i Södra Portugal och ingår i en serie kallad Cycling Portugal.

– Vi kommer att köra hela serien som även består av två korta etapplopp som båda ingår i Europatouren. Vi flyttar därmed basen från Alicante till Algarve. Vi har just nu tävlingar klara fyra helger i rad i Portugal, berättar Dennis.

Efter tiden i Portugal vänder truppen norrut mot Belgien och Holland. Första loppet i Sverige planeras i mitten av april.

– Det är svårt med det svenska tävlingsprogrammet. Det blir en gissningslek och ett pussel av olika rykten. Något program har inte presenterats ännu, inte ens för Svenska Cupen. För vår del så kan det betyda att vi kommer att missa deltävlingar i cupen eftersom vi redan nu behöver göra klart avtal med tävlingararrangörer på Europetouren. Det vore tråkigt och olyckligt om det blir så. Vi vill gärna köra en bra landsvägscup med de bästa svenska linjeloppen. Det har varit ett mål inför säsongen att köra fler deltävlingar på Europatouren, det är det som gör cyklisterna till proffs och därför blir det högre prioriterat, särskilt då Svenska Cykelförbundet är så sena med att annonsera ut sitt program.

Vilka cyklister som kommer att representera laget vid de olika tävlingarna är ännu inte klart. Nystrand berättar att en preliminär uttagning gordes då tävlingsprogrammet för varje åkare planerades, men att sjukdomar skador och annat kan påverka vilka som kör och då kan det bli omkastningar i planeringen.

Tävlingsprogram Team Bliz-Merida, Våren 2015:
7 Feb – VIII Interclub Vinalopo 4ª Etapa Orihuela, ESP, 67 km (preparation race)
15 Feb – XXVIII Volta La Marina Etapa de Denia, ESP, 65 km (preparation race)
21 Feb – VIII Interclub Vinalopo 5e Etapa Elda, ESP, 74 km (preparation race)

1 Mar – Cycling Portugal-Classica de Loulé (UCI 1.2) POR – 8 cyklister
7-8 Mar – Cycling Portugal-GP Int. do Guadiana (UCI 2.2) POR – 8 cyklister
21-22 Mar – Cycling Portugal-Volta a Costa Vicentina (UCI 2.2) POR – 8 cyklister
*25-29 Mar – Volta ao Alentejo / Liberty Seguros (UCI 2.2) POR – 6 cyklister

*04 Apr – Omloop van de Braakman (clubcompetie) NED 170 km – 6 cyklister
06 Apr – Altena Biesbosch Ronde van Werkendam (club) NED 170 km – 6 cyklister
12 Apr – Östgötaloppet (club) SWE
18 Apr – Kinnekulle Cyclassic (club) SWE
19 Apr – Kinnekulleloppet (club) SWE
25 Apr – GP Herning (Post Cup) DEN – 10 cyklister
26 Apr – Agro Top Löbet (club) DEN – 10 cyklister

1 May – Skive-Løbet (UCI 1.2) DEN – 6 cyklister
2 May – GP Himmerland (UCI 1.2) DEN – 6 cyklister
3 May – GP Nordjylland (UCI 1.2) DEN – 6 cyklister
9 May – Göteborgsgirot (Elite/sportive)
9 May – 107th Scandinavian Race in Uppsala 1909-2015 (UCI 1.2) SWE – 6 cyklister
10 May – Skandis GP (Club) SWE
14 May – NorgesCup #2 Ottestad (NOR Cup), NOR
16 May – Buretempot (club) SWE
17 May – Bureloppet, Halmstad (SWE Cup)
19-24 May – Baltyc – Karkonosze Tour (UCI 2.2) – 8 cyklister
· 19/5 Prolog: OŁOBRZEG (street race), 30 km
· 20/5 Stage 1: KOŁOBRZEG – ŚWIDWIN, 189 km
· 21/5 Stage 2: GOLENIÓW – WOLIN, 124 km
· 22/5 Stage 3: NOWY TOMYŚL –TARNOWO PODGÓRNE, 195 km
· 23/5 Stage 4: KOŻUCHÓW –SZKLARSKA PORĘBA, 220 km
· 24/5 Stage 5: KOWARY –PRZEŁĘCZ OKRAJ (TT), 11 km
· 24/5 Stage 6: PIECHOWICE –KARPACZ, 87 km

*) Forfarande preliminär planering

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *