Hampus Anderberg och två svenska 18-åringar till Team Bliz-Merida

SKARA – PRESSMEDDELANDE:
Med kilometern kvar att köra på Juniorernas VM-lopp i spanska Ponferrada i September så var Hampus Anderberg från Sverige och Halmstad fortfarande i utbrytning. Den 18-årige juniorstjärnan var nära att avsluta säsongen med en riktig VM-skräll. Även om det inte blev seger den här gången så visade han tydligt att han är ett av de riktigt stora framtidslöftena inom svensk cykelsport. Säsongen 2015 kör han sin första säsong som U23, en säsong som han och ytterligare två svenska 18-åringar kommer att köra tillsammans med Team Bliz-Merida.

– Vi har haft en tydlig strategi i vilka åkare vi jobbat för att få i laget. Det är antingen cyklister som är unga löften som tar klivet upp från junior, eller cyklister som redan har rutin från internationella tävlingar. Hampus Anderberg och Adam Axelsson uppfyller båda dessa kriterier. Carl Ljunggren är ett oprövat kort, en superstark lokal åkare från slätten utanför vår hemvist i Skara, konstaterar team manager Dennis Nystrand.

Hampus Anderberg har gått från klarhet till klarhet under sin tid som juniorcyklist. Redan i säsongsstarten tog han fina placeringar på svenska elittävlingar. Under säsongen blev det ett guld på svenska mästerskapens individuella tempolopp, på linjeloppet körde han in som trea. Internationellt har han bland annat tagit en pallplats i prestigefyllda Trofeo Karlsberg.

– Jag har höga förväntningar för kommande säsong. Det är ett bra tävlingsprogram med lopp som kan ge mig mycket internationell erfarenhet. Självklart så hoppas och tror jag att jag kommer att göra en del resultat på de större tävlingarna. Jag får bra lagkamrater som gör att jag känner mig säker på att vi kommer att vara med och fightas om segrar med teamet. För egen del hoppas jag att jag kan hjälpa till när det behövs och kunna ta vara på egna chanser när jag får dem. Jag är allround som cyklist och jag skall kämpa för att köra bra i alla lägen.

Förutom tävlandet med Team Bliz-Merida så satsar Hampus på en plats i landslaget med chansen att få köra bl.a. UCI Nations Cup och de stora mästerskapen. Långsiktigt så är det proffsvärlden som lockar och målet i en nära framtid är att ta ett eller ett par steg upp i cykelsportens internationella divisioner.

Adam Axelsson från Örebro är en annan åkare som precis som Hampus spenderat en hel del tid i den blågula landslagsdräkten som junior. Han har kombinerat både cykling och skridsko på landslagsnivå under åren som junior. Just nu är det vintersäsong och skridsko som gäller. När säsongen drar igång blir det cykling för hela slanten och en satsning på att även ta plats i U23-landslaget.

För första gången tar Team Bliz-Merida med en lokal talang i truppen. Det är Carl Ljunggren från grannkommunen Vara som får chansen att köra i teamet utvecklingsgrupp under den kommande säsongen. Han kommer till laget bl.a. med en nionde plats på junior-SM som en av sina främsta meriter. Han har även hunnit med att pröva sin styra på elittävling med gott resultat. ”En oslipad diamant” säger stallchefen som är beredd att ge Carl möjlighet att träna och tävla med målet att ta en plats i teamets A-lag.

Säsongen inleds med ett förberedelseläger i spanska Alicante under vintern. De första tävlingarna för säsongen är planerade till mitten av februari. Säsongsdebuten i Europatouren sker i Portugal den första mars.

Team Bliz-Merida består under säsongen 2015 av totalt fjorton cyklister, tio åkare i den primära truppen och ytterligare fyra cyklister som ingår i en utvecklingsgrupp. Under de kommande veckorna kommer hela laget att offentliggöras.

TEAM BLIZ-MERIDA 2015:
Hampus Anderberg, 18 (Halmstad, SWE)
Adam Axelsson, 18 (Örebro, SWE)
Niklas Henttala, 18 (Borgå, FIN)
Yannick Janssen, 24 (Beringe, NED)
Henrik Jansson, 19 (Falun, SWE)
Barry Miller, 26 (Beverly, MA, USA)
Pierre Moncorgé, 22 (Lyon, FRA)
Mikkel Tefre Lunder, 18 (Baerum, NOR)
Johan Svensson, 35 (Falkenberg, SWE)

David Eriksson, 19 (Göteborg, SWE)
Hiski Kanerva, 20 (Helsingfors, FIN)
Carl Ljunggren, 18 (Larv, SWE)
August Martin, 20 (Norrköping, SWE)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *