Lagkapten Yannick Janssen, 1 av 5 som förlänger med Team Bliz-Merida

SKARA – PRESSMEDDELANDE:
En av framgångsfaktorerna i 2014-års Team Bliz-Merida ligger i det arbete som gjorts av lagkaptenen Yannick Janssen. 24-åringen från Beringe i den holländska regionen Limburg förlänger nu sitt avtal med laget inför säsongen 2015. Med sig i truppen från den här säsongen får han ytterligare fyra åkare, bl.a. 19-årige Henrik Jansson från Falun.

– Med fem cyklister som kör vidare i laget så behåller vi en kärna i vilken vår kultur bor. Det är viktigt att både ta med sig känslan och attityden från en säsong med framgångar, att samtidigt få med sig en viktig motor i laget såsom Yannick betyder fantastiskt mycket för oss, konstaterar team manager Dennis Nystrand.

Yannick Janssen hade en bra start på säsongen 2014 med bl.a. seger i den svenska premiären, etappseger och ledartröja i danska Marcello-Bergamo Cup, totalseger i poängtävling i belgiska Arden Challenge samt flera segrar på tävlingar i Holland. I början av Augusti kraschade han oturligt. Efter att ha vilat lite och sedan börjat tävla igen så fick han åter problem. Det kom att visa sig vara en tibiafraktur och säsongen var över. Under läkeprocessen jobbade Janssen vidare som sportdirektör i laget och kunde på så sätt lära sig med om sporten från en annan vinkel.

– Jag tar flera minnesvärda ögonblick med mig från förra säsongen, inte minst tredjeplatsen på Europatourtävlingen Scandinavia Race i Uppsala. Jag hade otur på slutet och fick inte visa fullt ut vad jag hade i benen, det kommer jag att försöka göra under nästa säsong istället. Jag ser verkligen framemot att jobba med den grupp av 18-åringar som kommer in i laget. Vi blir samtidigt fler erfarna åkare och lyfter på så sätt hela laget till en högre nivå. Vi har fått ihop ett riktigt bra tävlingsprogram som kommer att kräva mer av oss alla, det blir verkligen ett år att se framemot, förklarar Janssen.

Henrik Jansson
Henrik Jansson är nyligen hemkommen från Europamästerskapen på cykelcross. Även han hade en tuff avslutning på landsvägssäsongen. Under året så drabbades han av sjukdom på våren och sedan en vurpa med ett handledsbrott precis inför ett par av sommarens viktigaste lopp. Han tvingades avsluta säsongen i början av september efter en tillfälligt problem med vatten i knäna.

– 2014 blev både ett väldigt bra år men samtidig en säsong som var ganska problemfylld. Jag fick göra min debut i elitklassen och har lärt mig oerhört mycket om cykling och vad som krävs för att ta nästa steg. Höjdpunkten för mig var Arden Challange i Belgien där jag fick tävla på banor som passade mig bra som cyklist. Skador och några sjukdomar har däremot följt mig ganska väl genom året som gjort att kontinuiteten blivit sämre än förväntat. Till nästa år ser jag fram emot att ta med mig de jag lärt mig och göra en mer felfri säsong, säger Henrik.

Hiski Kanerva
Finländaren Hiski Kanerva har varit en del av Team Bliz-Merida sedan 1a Juli 2014. Han har sakta men säkert utvecklats under säsongen och blivit en åkare som är styrkemässigt säkrare genom hela loppen. Sedan början å Oktober gör han den militärtjänstgöring som är obligatorisk för alla unga finska män.

August Martin och David Eriksson
August Martin har sin specialitet inom MTB-cykling och ingår i Team Merida MTB Sverige. Han kör utvalda delar av tävlingsprogrammet för att kunna utveckla sig både på landsväg och för att bli en starka MTB-cyklist. I samma situation är David Eriksson som har sitt focus på CycloCross. David har precis som Hiski varit med i laget sedan början av Juli.

Säsongen inleds med ett förberedelseläger i spanska Alicante under vintern. De första tävlingarna för säsongen är planerade till mitten av februari. Säsongsdebuten i Europatouren sker i Portugal den första mars.

Team Bliz-Merida består under säsongen 2015 av totalt fjorton cyklister, tio åkare i den primära truppen och ytterligare fyra cyklister som ingår i en utvecklingsgrupp. Under de kommande veckorna kommer hela laget att offentliggöras.

TEAM BLIZ-MERIDA 2015:
Niklas Henttala, 18 (Borgå, FIN)
Yannick Janssen, 24 (Beringe, NED)
Henrik Jansson, 19 (Falun, SWE)
Barry Miller, 26 (Beverly, MA, USA)
Pierre Moncorgé, 22 (Lyon, FRA)
Mikkel Tefre Lunder, 18 (Baerum, NOR)
Johan Svensson, 35 (Falkenberg, SWE)

David Eriksson, 19 (Göteborg, SWE)
Hiski Kanerva, 20 (Helsingfors, FIN)
August Martin, 20 (Norrköping, SWE)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *