Emma Johansson sexa på första La Course by Le Tour de France

PARIS, FRANKRIKE – För första gången på många år arrangerades idag en internationell damtävling på Champs-Élysées i samband med att Tour de France för herrar har målgång på sin sista etapp. Den historiska första segrarinnan av denna tävling blev den regerande världsmästarinnan Marianne Vos (Rabo Liv) från Holland.

Det är en historisk säsong för damcyklingens världselit. Flera viktiga steg har tidigt för att höja statusen för damcykingen i förhållande till herrarnas hårt exponerade motsvarighet. Tidigare i år kördes den första upplagan av Tour of Britain för damer. Senare i år körs Tour of Norway på samma sätt. Idag kördes La Course by Le Tour de France för första gången, en damtävling på samma dag och plats som herrarnas mest uppmärksammade etapplopp avslutas, mitt i medias rampljus.

Lite ironiskt är det ändock att för att kunna förändra damcyklingen så behövs nya arrangemang skapas som har en annan organisation än de sedan tidigare högst ansedda lopen för damer. Nya arrangörer har kunnat genomföra lopp som exponeras mer än vad de tidigare lopp lyckats åstadkomma.

Det blev tyvärr ingen promenad upp på den världsberömda podiet på paradgatan Champs-Élysées för någon av svenskorna i den första upplagan av La Course by Le Tour de France. Emma Johansson (Orica-AIS) var bästa svenska med en åttondeplats när fältet spurtade on segern på samma gata.

Tre svenskor fanns med i klungan. Johansson var den enda av dessa som var kapten i sitt team. Sara Mustonen var en av de viktiga åkarna bakom den holländska favoriten Kirsten Wild i Team Giant-Shimano. Emilia Fahlin backade upp italienskan Gorgia Bronzini inför den samalde klungspurt som alla förväntade sig.

Det blev blev en riktigt snabb tävling där slutvarven verkligen splittrade klungan. En grupp med ca 20 cyklister kom att ingå i den klunga som spurtade om segern. Johansson låg tyvärr en bit ner i fältet när loppet kom in i finalen. Hon blev tvungen att lägga mycket kraft på att avancera fram till spurtkanonerna i förstagruppen.

När cyklisterna rundade Place de la Concorde var svenskan en mitt i gruppen och därmed en bit efter de främsta åkarna. Segerstriden kom att stå mellan de båda holländskorna Wild och Vos. Marianne vann med en knapp marginal före Wild. På tredjeplats återfanns kanadensiskan Leah Kirchmann från Optum p/b Kelly Benefits.

Resultat:
1 Marianne Vos (Ned) Rabo Liv Women Cycling Team 2:00:41
2 Kirsten Wild (Ned) Team Giant – Shimano
3 Leah Kirchmann (Can) Optum P/B Kelly Benefit
4 Lisa Brennauer (Ger) Specialized – Lululemon
5 Shelley Olds (Usa) Ale Cipollini
6 Coryn Rivera (Usa) Unitedhealthcare
7 Jolien D´hoore (Bel) Lotto Belisol Ladies
8 Emma Johansson (Swe) Orica – Ais
9 Simona Frapporti (Ita) Astana Bepink Womens Team
10 Roxane Fournier (Fra) Poitou-Charentes Futuroscope

53 Sara Mustonen (Swe) Team Giant – Shimano 0:00:20
63 Emilia Fahlin (Swe) Wiggle Honda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *