Sydsveriges nya elitsatsning – Team Argon 18 Scandinavia


– [no link]

åHUS ::: Inför säsongen 2014 rustas det i Åhus för den stora sydsvenska elitsatsningen Team Argon 18 Scandinavia. Under ledning av Mats Höllgren, tidigare sportchef i Team People4you, samlas nio åkare, däribland regerande svenske mästaren Michael Olsson.

– Det känns fantastiskt roligt, vi samlar ihop ett lag med flera av landets mest meriterade åkare och tar laget vidare i en satsning som skall vara ytterligare lite vässad jämfört med i fjol, förklarar Höllgren för Cyclesport.se.

Mats är meriterad som sportdirektör och mekaniker i de båda continentalteamen CykelCity.se och Team People4you. Under fjolåret jobbade han även åt det svenska junior- och U23-landslaget.

Truppen innehåller både guld- och silvermedaljören från fjolårets svenska mästerskap på linje. Michael Olsson från Stenungsund innehar den blågula mästartröjan och kommer samtidigt att tävla internationellt för det norska proffslaget Team Ringeriks Kraft-Look. Petter Persson är vicemästare och en av lagets mest framstående cyklister.

– Det är jättekul för mig att få fortsätta jobba med Micke. Han kommer i första hand att representera laget vid SM. Om det blir tillfälle och det passar med hans schema i Norge så kan han även dyka upp på andra tävlingar i lagets tröja.

En av måsättningar för teamet är att kunna försvara Linus Dahlbergs titel som cupmästare i Svenska GP-Cupen.

– Har man en åkare som Linus i laget, med den unika tallang han har för GP-lopp så måste vi som team backa upp hans målsättning, det känns naturligt och viktigt som mål för hela laget.

Fem av lagets cyklister är skåningar. Dahlberg är från Södertälje, men sedan ett par år tillbaka bosatt i Dalby strax söder om Lund, Persson, Olofsson, Thell och Ericsson har alla sina rötter i den skånska myllan. Det är Sveriges sydligaste elitlag på herrsidan och en bra regional grogrund för cyklister som vill fram i karriären.

– I dagsläget har vi bara en U23-cyklist, Lundgren från Växjö. I framtiden hoppas vi kunna ha fler yngre åkare och vi tar oss gärna an skåningar som har potiential och vilja att köra i laget. För vår dle är det både en fråga om att göra logistiken enklare och att vi värnar om cykelsporten i vår ända av landet..

Cykelsporten i Skåne har en särprägel i sin närhet till Danmark. Möjligheterna att tävla i Danmark är större och ganska ofta så får de sydsvenska tävlingarna besök från andra sidan sundet. I lagets tävlingsprogram finns planerade deltävlingar i Danska Post Cup.

Redan i höstas stod det klart att Mats Höllgren skulle leda Skånes stora elitsatsning. Då var det planerat att fjolårets SM-arrangör fortsatt skulle vara klubbadress för laget. Efter att en ny titelsponsor kommit in i projektet har sponsorer, lagledning och inblandade klubbar gemensamt beslutat att Åhus CK skall ta över värdskapet för laget.

– Åstorps CK har gjort mycket för laget under fjolåret. Ett SM-silver på hemmaplan betyder mycket för det framtida arbetet med truppen. I jakten på finansiärer för verksamheten så har vi haft större möjligheter att hitta den sponsoring som krävs om teamet har en tävlingsdräkt som skiljer sig från ett klubblag.

Den stora nyheten för teamet är den nya huvudsponsorn. Det är den kanadensiska cykeltillverkare Argon 18 som tillsammans med den skandinaviska distributören av märket Outdoor Extreme Sports (Odex) som backar upp teamet med utrustning och delar av finansieringen.

– Det betyder väldigt mycket för oss. Vi får en partner som är vi kan utvecklas tillsammans med och som ger en tung förankring in i cykelsporten. Våra cyklar är både vackra att se på och håller absolut högsta kvalitet. Vi kommer att göra vad vi kan för att sätta färg på tävlandet i Sverige under året som kommer, avslutar Mats Höllgren från Åhus.

Team Argon 18 Scandinavia 2014:
Linus Dahlberg
Anders Ekh
Patrik Ericsson
Isac Lundgren
Fredrik Olofsson
Michael Olsson
Petter Persson
Marcus Svensson
Anderas Thell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *