Skadefritt Falköpings CK satsar vidare med tio åkare inför 2014


Fredrik Lindström rattar Falköpings CK vidare mot en ny säsong som ett av landets starkaste elitlag. Ny tävlingsdräkt och nya färger är några v nyheterna i laget inför 2014 – [no link]

FALKöPING ::: Två professionella på continental-nivå, tre landslagsjuniorer av högsta klass och fem rutinerade elitcyklister med tydliga vinnaregenskaper.

I Västergötland finns en av landets mest hårdsatsande elitklubbar. Staden i Skaraborg har i olika omgångar genom åren kunnat plocka mästerskapsmedaljer och tävlingsframgångar både nationellt och internationellt. De senaste åren har föreningen utmärkt sig genom att under tre säsonger helt dominerat juniorklassen. Talanger som Fredrik Ludvigsson, Kim Magnusson, Marcus Fåglum-Karlsson och Lucas Eriksson har representerat Sverige vid världsmästerskapen för juniorer och U23 på herrsidan de senaste åren.

– Falköpings CK startade en tvåårig satsning på ett elitlag för herrar hösten 2012. Målsättningen var enkel – att skörda framgångar samtidigt som vi jobbade med att utveckla cyklister, förklarar Fredrik Lindström, lagledare, allt-i-allo och sportchef i laget.

Att ett elitlag har en naturlig plats i klubben visar sig när man ser till dess historia. Flera av föräldrarna till dagens elit- och juniorcyklister i klubben har själva varit med om att vinna stora segrar och representera landslaget på OS och VM. En stark utvecklingsverksamhet av unga cyklister har byggt en kärna av duktiga egna produkter i laget.

Sedan elitsatsningen startade har ett starkt samarbete etablerats mellan klubben och dess sponsorer. Inför den gångna säsongen satte man samman ett lag med cyklister som man trodde mycket på. Lindström kom själv från närliggande Borås CA där han bl.a. varit med och startat det tidigare framgångsrika laget Team MA-Borås. Flera av de cyklister som värvades till Falköpings CK är åkare som Fredrik tidigare jobbat med i Borås.

– Tyvärr fick vi några rejäla bakslag i form av skador redan under vintern in mot säsongen 2013, fortsätter Lindström. Vi knöt näven, tog tag i det vi hade och startade säsongen i Belgien i början av april.

Framgångarna lät inte vänta på sig. Redan på första tävlingen blev det en pallplats och flera i laget visade fram sin åkstyrka. Säsongen kom att blandas av framgångar och bakslag.

– Väl hemma i Sverige på Östgötaloppet vurpade en av våra åkare olyckligt i spurten. Resultatet blev ofrivillig frånvaro under ett antal race.

En intensiv vårsäsong innehöll bl.a. sex deltävlinga i Europatouren, UCI Europe Tour, i Sverige, Danmark och Norge. Inför Svenska Mästerskapen kom positiva besked, samtliga åkare i laget var friska och skadefria. Alla åkare i laget i laget stod på startlinjen samtidigt för första gången sedan säsongsdebuten i Belgien.

Klubben blev bästa SM-klubb, uppbackad av framgångar för både dam- och herrjuniorer. Falköpings CK tog guld på linjeloppet för damjuniorer. I elitklassen blev det ett mästerskapstecken i disciplinen tempolag, dvs. de tre bästa individuella tiderna från varje klubb i tempoloppet sammanräknade. I herrarnas linjelopp blev det en sjätteplats genom Henrik Åbom, den åkare som varit skadad längst under säsongen.

– SM blev ett kvitto för oss, vi var helt klart med i matchen om framtida segrar. Under sommaren körde vi hem starka resultat i Sveriges två största etapplopp, U6 och Tour of Jämtland. Vi vann två andraplatser och det stärkte oss som lag. När vi så avslutade den Svenska säsongen gjorde vi det i stor stil, placering ett till fyra var alla från Falköping.

Nu har Falköpings CK laddat batterierna och inlett träningen inför säsongen 2014. Marcus Fåglum-Karlsson har skrivit kontrakt med norska contientalteamet Ringeriks Kraft för tävlande på UCI Europe Tour. Lindström gläds för honom och ser det som ett bevis på framgång och rätt arbetssätt inom klubben. Ytterligare en av lagets lokala åkare, Kim Magnusson, har skrivit kontrakt med ett continentalteam. Han kommer att köra för italienska Vini Fantini-Nippo-De Rosa-stallet. Lagets båda unga proffs kommer att representera Falköpings CK på hemmapln, bl.a. på Svenska Mästerskapen.

Även om det sker en viss avtappning av åkare som kliver uppåt i karriären så är det inte tal om att värva åkare från andra klubbar för att fylla på i truppen. I juniorklassen finns tre av landets vassaste landslagsjuniorer. Här finner Lindström sina framtida elitåkare. Cyklister som kör sista året i juniorklassen tillåts tävla i elitklassen på flera av tävlingarna under säsongen.

Säsongsupplägget under 2014 kommer att se var mycket likt hur man gjorde det här året. Det blir ett träningsläger på varmare breddgrader i februari och sedan säsongsstart i Belgien under våren. Det blir flera deltävlingar i UCI Europetour även under den kommande säsongen. Fokus ligger på Svenska Mästerskapen linjelopp och kriterium. Den svenska landsvägscupen, SWE Cup, har hör prioritet och målsättingen är att nå framgång även där.

I laget 2014 ingår följande åkare:
Henrik Åbom
Joakim Åleheim
Ove Nilsson
Jesper Johansson
Ludvig Bengtsson (U23)
Lucas Eriksson (junior)
Alexander Fåglum (junior)
Adam Axelsson (junior)
Marcus Fåglum (profesionell i norska Ringeriks Kraft)
Kim Magnusson (profesionell i italienska Vini Fantini–Nippo–De Rosa)

Lagets allt-i-allo, tillika sportdirektör på tävlingarna är Fredrik Lindström. Han är en av landets mest rutinerade, nu aktiva, att leda ett svenskt elitlag genom tävlingssäsongen.

– Vi vill vara med och utveckla svensk cykel och därför har vi klätt oss extra fint inför 2014, berättar Fredrik när han visar lagets nya mycket stilrena tävlingsdräkt från det svenska sportklädesföretaget Craft.

– Jag vill rikta ett stort TACK till alla våra samarbetspartners, avslutar Lindström när Cyclesport.se önskar honom och Falköpings CK ett stort lycka till inför cykelsäsongen 2014.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *