Team People4you och Unaas Cycling kan bli fall för rätten


Aike Visbeek och hans företag Visbeek Cycling driver nu ett juridisk process för att få de sponsorpengar utbetalda som han anser att Unaas Cycling är skyldiga som namnsponsor för continentalteamet People4you-Unaas Cycling – [no link]

OSLO, NORGE ::: Den norska nättidningen procycling.no har följt upp det avslöjande som Cyclesport.se publicerade i oktober om att den norska sponsorn Unaas Cycling inte betalt avtalade sponsormedel till det svenska contientalteamet People4you. Nu ser historien ut att få si lösning i domstol.

Idag publicerar procycling.no nya uppgifter kring det svenska continentalteamet People4you-Unaas Cycling. Den 21:a oktober publicerade Cyclesport.se en en artikel (”Visbeek Cycling fick aldrig sponsorpengarna från Unaas Cycling”) om hur det svenska mästarlaget fått ta sig igenom säsongen utan delar av det stöd som var utlovat av det norska företaget Unaas Cycling.

Aike Visbeek är lagets team manager och den som driver bolaget bakom teamet, Visbeek Cycling. Han har valt att vara sparsam i sina uttalanden kring den process som är igång för att få de avtalade pengarna utbetalda. Han bekräftar för Cyclesport.se att det är möjligt att saken kommer att komma lösas i domstol.

I den artikel som publicerats av procycling.no idag framgår att Unaas Cycling redan i den inledande förhandlingen med Visbeek under hösten 2012 kommit med vilseledande information kring sponsringen av laget. Unaas menade att pengarna skulle komma från bemanningsföretaget Xtra Personell, något som i artikeln tillbakavisas av företaget. Nils Marius Otterstad från Xtra Personell menar att man dragit sig ur samarbetet efter att ha fått vetskap om att Unaas låtit cyklisternas föräldrar bekosta deras tidigare team, Argon 18-Xtra Personell.

Unaas Cycling tecknade istället ett avtal med ett annat bemanningsföretag, People4you. I uppgörelsen är Unaas en mellanhand som debiterar sponsorn och sedan betalar pengarna vidare till Visbeek Cycling.

Precis som Unaas sagt i sin kommentar till Cyclesport.se (artikel: Espen Unaas besvarar kritiken kring Team People4you) så vidhåller han att de valt att inte betala ut pengar till laget för att han och hans bror själva skötte finansieringen av tävlingarna. Det är ett tilltag som, oavsett om det är sant eller ej, enligt kontraktet mellan parterna inte är skäl för att hålla inne den avtalade summan. Det är totalt 700.000 NOK som skulle ha betalats till Visbeek Cycling, enligt procycling.no så har bara drygt hälften betalats ut.

Per-Egil Aas från företaget People4you bedyrar att hans företag skött sina åttaganden, dvs. att de utlovade pengarna betalats till Unaas Cycling.

I dagsläget ser det ut som att det blir en domstol som kommer att få avgöra ärendet.

I början av oktober avgjordes en annan ekonomisk tvist i vilken Unaas inblandade. Det var hyresvärden, tillika investeraren, Kåre Grötta som krävde Espen Unaas och hans far Erik på 2,5 miljoner NOK som lånats ut för att starta cykelföretaget för två år sedan. Företaget startades aldrig och investeraren vill ha tillbaka sina pengar. Rätten dömde Espen personligen att betala tillbaka investeringslånet, rättegångskostnader om 57.000 NOK samt 573.000 NOK för hyra för den lokal Unaas Cycling disponerar, allt enligt den tryckta upplagan Smaalenens Avis den 8:e oktober i år. Espens far Erik, kommunstyrelsens ordförande i Eidsberg, frikändes från kravet.

Grötta skulle ha varit ägare till 70% av aktierna i det bolag som skulle registrets i samband med investeringen. Vid samma tidpunkt registrerade Espen den enskilda firman Unaas Sport Management, där Grötta inte hade något ägande. Ett aktiebolag med namnet Unaas Cycling, utan Grötta som ägare, finns registrerat en vecka efter att avtalet med Visbeek Cycling offentliggjordes. Dessa uppgifter kommer från den norska tidningen Landevei.no.

Det finns en hel del oklarheter i Unaas Cyclings aggerande i ärendet. Cyclesport.se kommer att rapportera vidare om hur utgången i tvisten om pengarna blir.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *