Marcus Ljungqvist lämnar sportchefsjobbet hos Sky Procycling


Marcus Ljungqvist lämnar nu rollen som sportchef i Sky Procycling och blickar fram mot olika projekt hemma i Dalarna. – [no link]

FALUN ::: Falucyklisten Marcus Ljungqvist har varit med om att skapa ett stycke historia inom cykelsporten. Han fanns med som sportdirektör från starten av Sky Procycling – laget som kom med en modern attityd och som har vunnit Tour de France de två senaste åren. Nu lämnar han sin plats i laget till förmån för livet hemma i Dalarna. Cyclesport.se har pratat Marcus om cykelkarriären och framtiden.

39-åringe Marcus Ljungqvist har levt nästan hela sitt liv inom cykelsporten. Som 19-åring lämnade han moderklubben Falu CK och anslöt sig till Team Isostar under ledning av nyligen bortgångne Patrick Serra. 1996 blev han svensk mästare för första gången, ett och ett halvt år senare flyttade han till Italien, 24 år gammal.

En av karriärens höjdpunkter kom när han var fyra på VM 2005. På upploppet i Madrid spurtade han om den seger som vanns av belgaren Tom Boonen.

Efter att ha blivit svensk mästare, då tävlandes för danska Saxo Bank så valde han att avsluta karriären som aktiv cyklist. Ett erbjudande om jobb för nystartade brittiska storsatsningen Sky Procycling lockade mer. Han fick en unik möjlighet att vara med om att bygga en av cykelsportens stora framtidssatsningar i rollen som sportdirektör.

– Organisationen, idéerna och upplägget var fantastisk, berättar Marcus. – Vi hade en stor budget men det var inte allt. Det finns andra lag som haft mycket pengar men inte lyckats som vi gjort, fortsätter han.

Personalen i Sky-teamet jobbade hårt och la mer timmar på jobbet än vad man normalt gör för att få den nya satsningen att fungera.

– Allt fungerade inte superbra från början, men vi jobbade och det fanns ett mål med arbetet.

Som sportdirektör har han själv fått uppleva många minnesvärda stunder med laget.

Under årets säsong har tankarna på att sluta i laget vuxit fram. De många resdagarna, tiden borta från familjen i projekt hemmavid som fått stå till sidan är faktorer som motivet de beslut han nu tagit.

– Det är svårt att hinna med livet hemma när man reser mycket. Efter att han funderat ordentligt sedan i somras så är jag redo att prova på något på hemmaplan istället.

Under sommaren 2010 startade Marcus ett projekt tillsammans med roddaren Lassi Karonen och skidåkaren Daniel Tynell. Projektet har lett fram till det High Performance Center som idag drivs av de båda tränarprofilerna Per ”Pliggen” Andersson och Johan Pellas i Leksand.

– Tanken är bl.a. att växla upp arbetet i det projektet, avslutar Marcus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *