Vad är lögn och vad är sanning i Glenn Magnussons uttalanden?


Glenn Magnusson var förbundskapten för det svenska herrlandslaget på landsväg fram till slutet av 2012. – [no link]

::: Under hösten så har personalfrågor och omorganisation på Svenska Cykelförbundet fått stort uppmärksamhet. Det handlar bland annat om förbundskapten Glenn Magnusson som enligt summering av hans egna uttalanden ljugit för intervjuande journalister. Vad är lögn och vad är sanning, döm själva?

Glenn Magnusson har i sin roll som förbundskapten blivit kritiserad både i den egna truppen och från lagledare runt om i landet. Kommunikationssvårigheter, svågerpolitik och direkt okunnighet i sitt ämbete har varit några av anklagelserna som riktats mot honom. Väl hemkommen från VM i september med en trupp som för tredje året i rad är utan medaljer så står det klart att Svenska Cykelförbundet (SCF) inte kommer att förlänga det kontrakt som Glenn hade fram till årsskiftet. I botten ligger en omfattande omorganisation inom Svenska Cykelförbundet där förbundskaptenstjänsten tagits bort.

Chefen för den sportsliga verksamheten på SCF, Madeleine Lindberg-Wall berättade i en intervju med Cyclesport.se (källa) den åttonde november om delar av vad som kommer att förändras gällande landslagsverksamheten, främst att tjänsterna för förbundskaptener inte finns kvar. Hon berättar samtidigt att Glenn har ett anställningskontrakt som inte löper längre fram än till årsskiftet.

Inte informerad av SCF säger Magnusson i november
När Magnusson ombeds kommentera uppgifterna som offentliggjorts i intervjun med hans närmaste chef så säger han sig inte ha blivit informerad om hans eget kontrakt inte kommer att förlängas. Den 13:e november säger han till Eurosport.se (källa): ”SCF har väl valt, eller om de inte har hunnit att informera mig”. I samma artikel kopplar Glenn ett uttalande som förbundsordförande Jahn Ekman kring dopingproblemen i cykelsporten till att det skulle kunna vara ordförandens personliga vilja att bli av Glenn som förbundskapten.


Magnusson i samspråk med dåvarande SCF-ordföranden Jahn Ekman.

Glenn berättar i artikeln på Eurosport.se mitten av november att han redan börjat förberedelserna för nästa säsong och att han gärna vill ha besked från SCF. En månad senare. den 14:e december, intervjuas han igen av samma nyhetskanal (källa) med anledning av att han då blivit arbetsbefriad under kvarvarande kontraktstid. På frågan om han fått veta om han kommer att jobba vidare som förbundkapten svarar han ”- Jag är arbetsbefriad som förbundskapten sedan början av december och månaden ut. Jag fick beskedet i början på förra veckan. Jag får lön men får inte göra skäl för den. Annars har jag inte hört ett knyst om någonting. Jag har ingen information”.

Glenn är samtidigt öppet kritisk (källa) till den nya organisation som styrelsen beslutar om. Flera av de lite äldre cyklisterna och ledarna ställer sig öppet bakom (källa) och stödjer Glenn som förbundskapten även under framtida säsonger.

Magnussons högsta chef på SCF, generalsekreterare Anders Karlsson, lämnar inga kommentarer i media gällande honom. Genom Glenns uttalanden framstår det istället som att det finns stora brister i hur Anders Karlsson hanterar anställningsfrågorna i sin egen personalgrupp, som en slags avsiktlig svartmålning av arbetsförhållandena under Karlssons ledning.

”Anders Karlsson informerade Glenn muntligen i slutet av september”
Svaret på frågan kring hur Glenn egentligen fick information om att han inte skulle få sitt kontrakt förlängt levererar Glenn själv bara en vecka efter senaste intervjun med Eurosport.se. Då är det en helt annan bild som presenteras, en som får det att verka som att Glenn själv ljugit för att kasta en skugga över de som beslutat om förbundets framtida organisation.

Den 21:a december publiceras en intervju på Alltomcykel.se (källa) under rubriken ”Glenn ger svar på många frågor”. Det är Magnussons själv som blir intervjuad. På frågan om hur det egentligen gick till när han fick reda på att hans uppdrag som förbundskapten skulle upphöra svarar han att han fick ett muntligt besked i slutet av september och ett skriftligt en månad senare.

Vad är egentligen sant av det som Glenn sagt i media under hösten?
Cyclesport.se har sökt Glenn för att få ett klargörande i just detta ärende. Vi hoppas kunna återkomma med en artikel med hans kommentarer senare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *