Förändringar planeras för den nationella XC-Cupen, ny hemsida öppnas


Den svenske juniormästaren Dennis Wahlqvist var en av årets starka MTB-cyklister. – [no link]

STOCKHOLM ::: Det har varit tyst som i graven från den anställda personalen på Svenska Cykelförbundets kansli gällande de nationella cuperna inför säsongen 2013. När övriga nordiska länder redan presenterat sina cupkalendrar så kom nu äntligen en positiv nyhet besked från de ideella krafterna i grengruppen för mountainbike. En mer attraktiv cup planeras och en separat website för crosscountrycupen är under konstruktion.

Säsongen 2012 bjöd på lite av ett magplask vad gäller utvecklingen av den nationella cupen, SWE Cup XC 2012, för crosscountry i Sverige. Cupsäsongen var bara en dryg månad lång. Första deltävlingen kördes 21 april, finalen gick redan före midsommar.

Trots att det idag är snart sju månader som cupen avslutades så finns det fortfarande ingen komplett officiell resultatlista lättillgänglig för cupen.

Inga damcyklister till start…
Startfältet i herrelitklassen var oftast starkt och rörde sig mellan 15 och 28 cyklister. Damklassen består av både elit och juniorer. Två klasser till trots så hade arrangörerna betydligt svårare att rekrytera tävlande. En av deltävlingarna hade inte en enda startande damcyklist, ett par hade endast 2 startande. Som mest var det elva damcyklister till start i samma deltävling. Herrjuniorernas fält varierade mellan fyra och tolv startande vilket gör det till en av de minst populära klasserna för alla killar från nybörjare till elit.

Nya tag från grengruppen för MTB:
-För grengruppen i MTB innebär denna tid på året ett skede där vi ska sy ihop den kommande säsongen för att lyfta svenska XC-cupen flera snäpp jämfört med föregående år. Detta gör vi på flera sätt där vi vill nå ut till nya och gamla cyklister på ett mer effektivt vis genom att göra cupen med lättillgänglig. Bl.a. kommer den nya hemsidan för cupen, www.xc-cupen.se öppnas så snart tävlingsdatumen är spikade för att förenkla kommunikationen med deltagarna, skriver Stefan Ek, Ulf Rudberg och Johan Carlström, dvs. de tre medlemmarna i SCF´s grengrupp, gemensamt i en artikel på SCF´s hemsida.

Grengruppen berättar också om att man vill jobba för att gör deltävlingarna i cupen mer attraktiva. Man beskriver bl.a. att man tänker sig en förbättrad situation gällande prispengar samt att man låter samtliga veteranklasser ha gemensam start.

Prispengar är en fråga som diskuterats en del under hösten, då särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Frågan lyftes bl.a. av Cykeltidningen Kadens skribent Lisa Ström. Ett problem gällande prispengar är just de väldigt glesa startfälten för damer. Det finns en grupp som menar att man i svenska cuptävlingar bör ha samma mängd prispengar i både dam- och herrklass för elitcyklisterna. Den motsatta åsikten representeras av dem som anser att konkurrensen är så olika för damer respektive herrar att det i grunden skulle innebära en orättfärdig fördelningsgrund. Kanske är en skala för prispengar som relaterar till antalet startande det mest jämlika? Då undgår man de situationer som ofta uppstår i damklassen när det räcker att ta sig i mål för att få prispengar för insatsen. Grengruppen för MTB har ännu inte presenterat vad man kommer att göra beträffande prispengar och man nämner inte heller någonting om jämställdhetsperspektivet i den aktuella artikeln.

– Under januari kommer tävlingsarrangörer för året att bekräftas samtidigt som Svenska Cykelförbundets styrelse fattar beslutar om budgeten för MTB. Därefter kommer vi kommunicera alla förutsättningar för SWE-Cup XC 2013, berättar grengruppen vidare. och avlutar med en hälsning:

– För att få den bästa säsongen på många år är vi lyhörda för era önskemål. Tveka därför inte att höra av er till någon av oss i grengruppen så ska vi lyfta frågan.

Hälsningar Grengruppen MTB:

Stefan Ek – stefan@lestudio.se
Ulf Rudberg – mailto:ur101@spray.se
Johan Carlström – johancarlstrom@scf.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *