Marknadsdomstolen öppnar upp för flera förbund inom samma idrott


Malmö Veloclassic har uppmärksammats under hösten som arrangör av ett osanktionerat lopp. Nu har Marknadsdomstolen beslutat i ett ärende gällande motorsporten som kan få konsekvenser för denna typ av arrangemang framöver. – [no link]

::: Ett beslut i Marknadsdomstolen gällande Svenska Bilsportförbundet kan komma att få stora konsekvenser för hela idrottens organisation. MD slår fast att SBF inte får hindra sina licensinnehavare att ställa upp i tävlingar som inte sanktionerats av SBF. För cykelsporten innebär det ett prejudikat som direkt översatt öppnar upp för nya lopp utanför Svenska Cykelförbundets sanktionering och utan risk för licensierade cyklister att bli straffade. Den stora frågan är dock inte vem som får arrangera tävlingar utan om föreningar skall betraktas som vilka företag som helst, vilket domen antyder.

Den 20:e december skriver Marknadsdomstolen på sin hemsida:
”Regler antagna av Svenska Bilsportförbundet (SBF), vilka hindrar licensinnehavare att ställa upp som förare eller funktionärer i tävlingar som inte sanktionerats av SBF, har ansetts utgöra ett beslut av en sammanslutning av företag som begränsar konkurrensen på marknaden för anordande av bilsporttävlingar på ett märkbart sätt. Reglerna har inte bedömts kunna rättfärdigas med hänsyn till den s.k. principen om idrottens särart eller på något annat sätt och reglerna har därmed befunnits otillåtna enligt KL och EUF-fördraget.”

Inom motorsporten har det handlat om att SBF inte tillåtit sina licensierade förare att ställa upp i tävlingar anordnade av Svenska Motoralliansen. Anmälan i fallet gjordes 2008 och nu, mer än fyra år senare har det fått sitt avgörande.

Domen innebär att idrottsförbunden jämställs med företag som gemensamt försöker hindra konkurrens på marknaden. För cykelsportens del finns redan exempel på lopp som arrangeras utan Svenska Cykelförbundets sanktionering. Ett uppmärksammat exempel är Malmö Veloclassic som kördes i början av september. Licensierades cyklister som deltagit i loppet tilldelades en varning av SCF´s Disciplinnämnd. Vad som händer med denna varning är i dagsläget oklart. Med tanke på att Marknadsdomstolens beslut härrör från ett fall från 2008 så torde domen även innefatta fallet hos SCF.

Intressant blir nu om ett överklagande kommer att komma från Cykelombudsmannen eller någon av de inblandade gällande Veloclassic. Disciplinnämnden har dock endast till uppgift att förhålla sig till gällande regelverk när de fäller avgöranden. Nya regler stiftas i andra kommittéer på olika nivåer från lagstiftning i Riksdagen till Riksidrottsförbundets regelverk för specialförbundet och Svenska Cykelförbundets Regelkommittée. Med andra ord, även om ett överklagande kommer så kan det ta tid att få veta hur det går i just det här fallet. Även i den Internationella Cykelunionen (UCI) finns det regler som relaterar till tävlingar med eller utan sanktion på olika nivåer. UCI har sitt högkvarter i Schweiz som inte ingår i EU och därför inte tjänar under den lagstiftning som MD hänvisar till.

Svenska Cykelförbundet har inkomster från motionsloppens sanktionsavgifter som baseras på hur många startande varje lopp har. I framtiden kan vi komma att se separat förbund för olika typer av arrangemang och inriktning. Den ekonomiska betydelsen för SCF om inkomster från motionslopp skulle utebli är oklar eftersom det också i framtiden kan komma att innefatta hur det statliga stödet fördelas.

Beslutet i MD är ett av de mest betydelsefulla villkorsändringarna på många år för svensk idrotts organisation. Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber ger följande kommentar på deras hemsida:
”- Marknadsdomstolens beslut är mycket allvarligt eftersom det bygger på att ideella föreningar jämställs med vinstdrivna företag. Domstolen sätter konkurrensrätten över den grundlagsskyddade föreningsrätten och angriper i praktiken de värden som de ideella föreningarna har byggt upp, säger Riksidrottsförbundets ordförande.”

Mattsson Weijber uttrycker oro över att föreningar jämställs med företag i ökad utsträckning. Hon pekar på att det här kan innebära slutet för det ideella föreningslivet i Sverige och belyser bl.a. den sociala funktion som ideella föreningar tjänar i landet. Riksidrottsförbundet ställer nu frågan till politikerna som slutligen får avgöra om det är så här som man vill att lagstiftningen skall fungera.

– Att det handlar om vem som får organisera tävlingar är det lilla. Det stora är att man spikar fast en syn på föreningar som innebär att de är som vilka företag som helst, kommenterar Karin Mattsson Weijber i en intervju med Aftonbladet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *