Jenny Rissveds får stöd av Olympiska Topp- och talangprogramet


Svensk mästarinna, europamästarinna, 2:a i sprintvärldscupen, 3:a i sprintvärldsrankingen och rankad 2:a totalt bland juniorer i världen. Det är mycket som talar för att 18-åriga Rissveds skall få hjälp att satsa mot framtida OS. – [no link]

STOCKHOLM ::: Falutjejen Jenny Rissveds kommer framledes att ingå Svenska Olympiska Kommittéens (SOK) Topp- och talangprogram. 18-åringen som fram till i år tävlat som junior kommer nu att få stöd och hjälp att utveckla sig som MTB-cyklist med målet att ta sig in i världseliten inom några år.

När SOK igår offentliggjorde vilka nya atleter som tas upp i Topp- och talangprogramet så fanns en cyklist bland de 22 namnen på listan. MTB-cyklisten Jenny Rissveds från Falun.

Jenny har haft en karriär som redan givit henne mycket internationell erfarenhet och även om hon haft mycket framgång så har hon redan hunnit med att få känna på hur det är när allting inte funkar som det skall.

Som 16-åring tog Rissveds klivet upp i juniorklassen. Där fick hon tävla i Svenska Cupen mot elitcyklister. Hon hade fantastiskt fina resultat både på MTB och landsväg. Som 17-åring fick hon lov att tävla i JEM och JVM. Landslagsledningen valde att ta ut henne till tävling på tempo, linje och XC i både Europamästerskap och VM. Fyra stora mästerskap inom loppet av tre månader.

Det blev en tuff säsong med stenhårda tävlingar, mycket resor och liten tid till återhämtning. I mitten på säsong började hon få problem att nå de resultat hon ville. Inför 2012 bestämde hon sig för att lägga landsvägscyklingen åt sidan och ge MTB en ordentlig chans. Det visade sig vara rätt beslut.

Tillsammans med kompisen och mentorn Alexandra Engen så blev det i huvudsak tävlande i Tyskland. Hon körde fantastiskt bra i sprintvärldscupen där hon slutade tvåa totalt i elitklassen bakom segrande Engen. I juniorklassen rankas hon på andraplats totalt i världen. Största segern under säsongen kom redan i juni då hon vann europamästerskapen.

Aktiva som tas in i Sveriges Olympiska Kommittés (SOK:s) Topp- och talangprogram får stöd i sin olympiska satsning. Stödet skräddarsys så att det ska passa varje individs behov och krav i den aktuella grenen, skriver SOK på sin hemsida. Den aktiva ska få möjlighet att göra det som behövs anpassat till hur långt han/hon har kommit i sin utveckling. Stödet baseras på en individuell utvecklingsplan och är ett tillägg till de möjligheter som ges från klubben och förbundet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *